Sambo tervek Magyarországon

Sambo tervek Magyarországon

2019. 11. 20.
Megosztás


Magyarországra látogatott Szergej Jeliszejev – az Összoroszországi Sambo Szövetség, valamint az európai szövetség elnöke, hogy felmérje egy esetleges Európai Samboközpont budapesti létrehozásának lehetőségeit.

A Magyar Olimpiai Bizottság részéről Fábián László sportigazgató, olimpiai bajnok, a Nemzeti Versenysport Szövetség oldaláról dr. Mészáros János, a szövetség elnöke – aki egyben a Magyar Karate Szakszövetség és a MOB Jogi Bizottságának elnöke is – fogadta a delegációt. A megbeszélésen részt vett Nyikolaj Vlagyimir orosz diplomata, Abramov Petr, az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének titkára, Papp Imre, a Magyar Sambo Országos Szakszövetség alapítója és elnöke, valamint Sirankó Ferenc, a szövetség alelnöke.

„Fontos számunkra, hogy minden kontinensen jelen legyen a sportágunk. Amerikában, Kolumbiában most fejeztük be a központunk építését és felszerelését, Afrika esetében Marokkóban alakítottunk ki sambo-oktatási centrumot, az ázsiai régióban a legtöbb hangsúlyt Üzbegisztánba helyeztük, de Szöulban is egyetemi sambo szak indult, és minél többet gondolkodunk egy európai székhely potenciális régióján, annál inkább hajlunk Budapest felé" – fejezte ki szimpátiáját hazánkkal szemben az öreg kontinens sambószövetségének első embere. Ezt megerősítve, itt tartózkodása során nemcsak hozzánk látogatott el, hanem egyeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériumával a Testnevelési Egyetemmel és a Külgazdasági és Külügyminisztériummal is. Az orosz eredetű, katonai birkózásból kialakult küzdősport interkontinentális központja Moszkvában kapott elhelyzést, ahol a kitűnő edzési lehetőség és magas szintű edzőképzés mellett megtalálható egy sportlaboratórium és szambómúzeum is.

Fábián László biztosította az orosz szövetség elnökét, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság elismer és támogat minden, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sportágat.

Az ugrásszerűen növekvő népszerűségű támadó-önvédelmi célú pusztakezes küzdősport alapvetően a szabadfogású birkózás és a cselgáncs elemeit tartalmazza. Olimpiai jellegű multisport-esemény programjába először az idén megrendezett, Minszki II. Európa Játékokon került, ahol Sirankó Ferenc egyetlen magyar versenyzőként szerepelt.

(MOB)