Szegedi úszósiker: övék a Hónap műhelye díj! (VIDEÓVAL)

Szegedi úszósiker: övék a Hónap műhelye díj! (VIDEÓVAL)

2014. 01. 07.
Megosztás

A Szegedi Úszó Egylet érdemelte ki a Hónap műhelye elismerést a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon Magyarország és az utanpotlassport.hu által életre hívott nemes versengésben. A legjobb magyar vidéki szakosztály jutalma 500 ezer forint, amit felszereléseik korszerűsítésére kívánnak fordítani.

A Hónap műhelye díjat odaítélő kuratórium, valamint az utanpotlassport.hu honlapon zajló közönségszavazás alapján 2013 novemberében a Szegedi Úszó Egylet érdemelte ki az elismerést. A díjazottak sorában a szegediek immáron a második úszócsapat, amelyik nyer, hiszen korábban a Kőbánya SC is a legjobbnak találtatott egy ízben – emlékeztett bevezetőjében Bruckner Gábor, az utanpotlassport.hu főszerkesztője.


A díjjal járó jutalmat – félmillió forintos vásárlási utalványt – felajánló Decathlon ügyvezetője, Pósfai Gábor örömmel állapította meg: ismét olyan helyre került a díj, ahová az alapításnál szánták. „Egy nagy presztízsértékkel bíró díjat álmodtunk meg, amelyet hónapról hónapra azok vehetnek át, akik magas szívonalon dolgoznak és kimagasló eredményeket szállítanak. Nyert már kis szakosztály, nyert húsz-huszonöt éve remeklő műhely – egy a közös bennük: megfelelnek az általunk kitűzött kritériumoknak.” Pósfai Gábor hozzátette: a kezdeményezés folytatódik 2014-ben is, és február 27-én lesz az éves nagy díjkiosztó gála, melyre havi nyertesként a szegediek is hivatalosak, hiszen ott derül ki, hogy 2013 tizenkét győztese közül ki veheti át a 2 millió forintos fődíjat.

A MOB sportigazgatója, Fábián László kijelentette: „Nagy örömmel látom, hogy újra egy tehetséges csapat jött el hozzánk és került fel a csúcsra. Nem véletlen, hogy a havi győztesek listáján az úszás és a kajak-kenu áll két-két sikerrel, hiszen ez a két sportág a felnőttek között is nagy, bár nem hivatalos versenyt vívott a legeredményesebb sportág címéért az elmúlt évben. Reméljük, hamarosan a legmagasabb szinten is viszont látjuk az itt megjelent fiatalokat, csak eddzetek továbbra is szorgalmasan!”

Fábián László ezután méltatta a Magyar Úszó Szövetség sportágfejlesztési programját, mondván, „csak dicsérni lehet azokat az elképzeléseket, amelyeket a MÚSZ idestova egy éve tett le a MOB és a kormányzat asztalára, és amelyek mentén nemrég elkezdték a minden eddiginél hatékonyabb munkát az utánpótlásnevelés terén. Nem véletlen, hogy ismét úszók érkeztek hozzánk – és ha továbbra is ilyen lendületesek maradnak, bizonyosan még több alkalommal találkozunk velük az előttünk álló években.”

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke először is megköszönte, hogy a kuratórium „bölcsen” az úszókat választotta, majd gratulált az utanpotlassport.hu honlaphoz, amely rendkívül színvonalasan teljesít egy igen fontos missziót. Az elnök ezután a hétvégi régiós felmérőn jól bevált módszert alkalmazva feltette a kérdést a jelenlévő fiataloknak: „Tegye fel a kezét, aki világbajnok akar lenni!” A hatás ugyanaz volt: az összes szegedi úszópalánta keze a magasba emelkedett... „Több programunk is fut egy időben, az egyik legfontosabb, amit mindig úgy emlegetnek, hogy „Minden gyerek tanuljon meg úszni!”, mi azonban már régóta úgy hívjuk, hogy „Minden gyerek tanuljon meg – gyorsan – úszni!”, hiszen szeretnénk valóban minőségi munkát végezni minden szinten. Célunk az, hogy a jövőben is együtt örülhessünk a sikereknek, itt is sok remek ifjú versenyző van, többen tagjai a Jövő Bajnokai programnak, azaz bizonyosan sokat találkozunk egymással a későbbiek folyamán.”

Nos, ebben valóban bízhatunk, hiszen csak a győztes egyesületből 10 fiatal szerepel a 2017-es junior vb-re már most szervezett felkészítést garantáló Jövő Bajnokai programban.

Mint Nagy Attila, a SZÚE szakosztályvezetője elmondta, olyan egyesületet kívántak felépíteni, amelyben hosszú távra gondolkodnak. „Széles alapokon folyik nálunk a képzés, minden korosztály megtalálható a békától a felnőttig, és versenyzőink komoly eredményeket érnek el valamennyi korcsoportban. Ennek az a titka, hogy van egy olyan edzői garnitúra, amelyik tizenöt éve dolgozik együtt – ez hozza meg most az eredményét, ennek köszönhető, hogy hetedik éve mi vagyunk a legjobb vidéki úszó egyesület.” Nagy Attila elmondta, nagyon örülnek a díjnak, a jutalmat természetesen úgy költik el, hogy abból az úszók a lehető legtöbbet profitáljanak, azaz teljesen megújítják a kiegészítő felszereléseiket, a bójákat, uszonyokat, táblákat. Végül megjegyezte: „Nagyon köszönjük a MÚSZ sportágfejlesztési támogatását, amelynek köszönhetően új távlatok nyíltak meg a szegedi úszósportban.”

Az eseményen – melyen jelen volt Szabó Tünde, a MÚSZ főtitkára és Törös Károly utánpótláskapitány is – ezután egy videófilmet is láthattunk, így lett teljes a kép, hiszen megszólalt a jelenleg Dél-Afrikában edzőtáborozó vezetőedző, valamint a klub büszkesége is.

VIDEÓ: Tőrős Károly, a MÚSZ utánpótlés programjáról

Gellért Gábor a bejátszáson elárulta, „annak idején a Kőbánya SC mintáját vettük példának, azt a piramisrendszert, amit még Kiss László kezdett régebben építeni. Mi is eszerint alakítottuk ki a struktúrát, és építkezünk folyamatosan alulról felfelé.” A működőképesség fő bizonyítéka, hogy az egyik ékkő, Olasz Anna immáron amerikai egyetemi ösztöndíjas, és az elmúlt évben megnyerte a hosszútávúszók Európa-kupa sorozatának összetettjét, illetve ötödik lett a barcelonai világbajnokságon 10 kilométeren.

A másik kiválóság, a novemberi rövidpályás Eb-n 5 érmet szerző Novoszáth Melinda szintén most edzőtáborozik, azaz őt is a videóról hallhattuk: „Nagyon sikeresnek tartom ezt az egész évet, ennél többet nem is nagyon tudtam volna kihozni belőle. Nagyon nagy élmény volt, hogy részt vehettem a dániai felnőtt rövidpályás Európa-bajnokságon, szeretnék felérni odáig, hogy döntőbe kerüljek vagy akár dobogós legyek. Remek érzés volt, hogy bíztak bennem és elvittek erre a versenyre.”

Végül a jelenlévő fiatalok közül is megszólítatott két ifjú tehetség, a korosztályos ranglistákat vezető Bonecz Boglárka és Dér Denisz. Elmondták, minden áldott nap hajnalban kelnek (5 előtt 10 perccel...), hogy részt vehessenek a reggeli edzésen, aztán jön az iskola, majd újabb edzés délután. Ahogy Denisz – akinek mellúszóként természetesen Gyurta Dániel a példaképe, bár legjobb időeredményeik között még van néhány másodperc ­– mondta: „az edzőmmel azon dolgozunk, hogy egyszer világbajnokságon úszhassak.”

Talán éppen 2021-ben, Budapesten.