Szegedről Duisburgon át vezet az út Londonba…

Szegedről Duisburgon át vezet az út Londonba…

2012. 03. 31.
Megosztás

Élsportolói pályafutása egyik leghosszabb – két évszakot is átölelő – portugáliai felkészülési táborából szombaton este érkezik haza Douchev (Dusev)-Janics Natasa, a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó nő.

Elkísérte a hosszú útra férje, aki egyben az egyik edzője is, tavaly született kislánya Milana, a „kismama-élsportoló”segítőtársként egyik legjobb barátnője, és egy hónapig szegedi klubja két reménységének, Horváth Alexának és Kárász Annának a társaságát is élvezhette.

A Liszt Ferenc légikikötőben a „családi csapatot” Petrovics Kálmán, az EDF DÉMÁSZ Szeged VE igazgatója, valamit Kovács László, a másik mestere várja majd, akik közül utóbbi nyilatkozott a T-Mobile Sporthír Szolgálat munkatársának.

- Nagyon kemény, de épp oly eredményes, közel négy hónapos edzőtáborozás végéhez érve láthatjuk újra magyar földön Natasát, aki ezt megelőzően Bulgáriában is komoly edzésfeladatokat teljesített – hangsúlyozta Kovács László, aki ezúttal is a lehető leghatékonyabb edzéstervek elkészítéséért volt felelős, de Portugáliában személyesen is meggyőződhetett arról, hogy a szegediek olimpiai reménysége jó úton halad-e.

– Sokféle módon minősíthetném elismeréssel azt a munkát, amit Natasa elvégzett, de szerintem egy is sokatmondó lehet. Rengeteg versenyzőm volt már, de egyetlen egyre se mondhattam ki, hogy úgy edz, mint a férfi kajakozók, márpedig „Nati” most ezt a mércét is átvitte. Az időmérések megnyugtató, vagy inkább lelkesítő eredményét titokban kell tartanom, azt viszont elmondhatom, hogy szinte minden nap 25-30 kilométert hagyott a maga mögött!

A nagy tapasztalatú szakember azzal folytatta, hogy első számú tanítványának a technikai tudása már most az ideálist közelíti, és aki nem tudná, hogy kisgyermeket hozott a világra, talán el se hinné, hogy a szülésre készülődve kihagyta a tavalyi Európa-bajnokságot, és a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság küzdelmeit is a lelátóról nézte végig.

- Nagyon sok köszönhető annak, hogy ő is kipróbálta és aztán napi rendszerességgel használta azt a kis műszert, ami pontos jelzést ad a vízen a csapások számáról, a sebességről, a karok húzó erejéről, valamint azok egyenletes munkájáról, és még más olyan adatról is, amelyekre támaszkodva azonnali korrekciót lehet végrehajtani.

A komolyabb elemzés azonban akkor történhet meg, amikor a „Digitréner” által rögzített adatokat számítógépbe táplálva elemezhetjük és hasonlíthatjuk össze korábbi mérések eredményeivel. Talán ez a kis műszer is kellett ahhoz, hogy Natasa olyan technikai szintre érkezhessen, ahonnan magasabbra már csak apró finomításokkal lehet jutni. Az olimpiai bajnoknőt és edzőtársait Bulgáriában és Portugáliában is meglátogatta Storcz Botond szövetségi kapitány, aki a saját szemével győződhetett meg arról, hogy a harmadik „aranyos” olimpiájára készülő szegedi sportoló micsoda lendülettel edz és milyen korrekt kajakozást tud bemutatni.

- Ha már itthon lesz Natasa, egy kis pihenőt biztos ad magának, mert Portugáliában csak szerdán délutánonként és vasárnaponként regenerálódott – folytatta Kovács László.
- Hamarosan áttérünk a hétfői szabadnapok beiktatására, mert a fontos versenyek mindig a hét végeken lesznek. Nagy izgalommal készülünk május 18-ára, az első szegedi válogatóra,egészen pontosan az 500 méteres rangadóra. Ennek az olimpiai döntőnek is beillő versenynek az első két helyezettje utazik majd el a duisburgi Világkupa versenyre, és ott már csak kettőjük között dől el, hogy ki képviselheti a magyar színeket Londonban. Soha nem nyilatkoztam elbizakodottan, de most tényleg úgy érzem, hogy Natasa megjelenése, kiállása, ereje, technikája, összpontosítása és eltököltsége nagyszerű eredményeket sejtet.

(Forrás: T-Mobile Sporthír Szolgálat, Szalay Péter)