Atlétikai válogatott viadal Budapesten a nanjingi indulókkal (videóval)

Szenzációs magyar szereplés, újabb négy érem Nanjingban

2014. 08. 25.
Megosztás

A vasárnapi nyolc érem után csendesebbnek ígérkezett a nanjingi ifjúsági olimpia 9. napja, de fiataljaink szenzációs szerepléssel újabb négy érmet nyertek és a kosaras lányok is az elődöntőbe jutottak.

Az olimpiai stadionra és az atlétánkra koncentráltunk hétfőn Nanjingban. Bajnok Eszter a kora délelőtti programban, a harmadik kísérletre remekül elkapta a ritmust és új egyéni csúcsot jelentő 13 méter egy centiméterre repült hármasugrásban, amivel visszaelőzte orosz riválisát, aki a negyedik körben már nem tudott javítani. A győztes francia lány szintén megjavítva eddigi legjobbját, 13,33 métert ugrott.

Este előbb a gerelyhajító Schmölcz Márk Xavérért izgulhattunk, aki négy érvényes gyakorlattal, nagyon egyenletes teljesítménnyel és harmadikra egy 72,40 méteres produkcióval teljesen megérdemelten állhatott a dobogó harmadik fokára az eredményhirdetéskor.

Következett Tóth Lili Anna, aki úgy indult neki a 2000 méteres akadályfutásnak, hogy a cél a bronzérem lehet. A kenyai és az etióp messze a mezőny előtt járt, így a magyar lánynak a többiekkel kellett küzdenie a harmadik helyért. A tavalyi EYOF-on már szenzációsan futó és ott győztes lány óriásit alakított: bátran, parádésan kezdett, majd az olasszal csatázott, és végül nem hogy állva hagyta, de még a két afrikaira is ráfutott. Hatalmas egyéni csúccsal, 6:31.92-vel majd’ hét másodpercet vert az itáliaira és ért be harmadikként. Érdemes lesz megtanulni a nevét. Határtalan boldogságához csak annyit, hogy a célja most nem más, mint felvenni a versenyt a kenyaival.

Az ökölvívóknál a 60 kg-os súlycsoportban Könnyű Richárd nem bízott semmit a véletlenre: magabiztos öklözéssel alaposan helybenhagyta japán ellenfelét és a pontozók is értékelték teljesítményét, 3:0-val adták neki a bronzról döntő csatát.

A kosarasoknál megkezdődött a direkt kieséses szakasz. A csoportmeccsek után ez egy egészen más feladatot, pszichés terhet jelentett – nem lehet hibázni. Talán ezért is szenvedtek a lányok a hetedikként továbbjutott egyiptomiak ellen. A végletekig kiélezett meccsen a dudaszó pillanatában elengedett távoli dobással sikerült 20-18-ra nyerni a B33-as ütközetben. Nagy Dorottya tizenkét pontjával nemcsak a legeredményesebb játékosunk volt, de ő engedte el azt a két pontot és negyeddöntőt érő találatot. A legjobb négy közé kerülésért sziporkáztak a magyarok, talán azért is, mert a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána a lelátóról szurkolt nekik. Az elején elhúztak a németektől és felszabadult, látványos kosárlabdával verték őket 20-13-ra. A döntőbe jutásért kedden az amerikaiak jönnek. A fiúk a másik csoport elsőjével, az oroszokkal mérkőztek, és majdnem szenzációt okoztak. Sokáig vezettek és a vége előtt egy perccel még egálra álltak. A 12-17 a búcsút jelentette, de ezt emelt fővel tették.