Szerényebb létszámban, de idén is találkoztak a „láng őrzői”

2020. 09. 27.
Megosztás

A világjárványból eredő óvintézkedéseknek megfelelően idén a korábbiakban megszokott létszámhoz képest szerényebb létszámban gyűltek össze szombaton a budapesti Legenda Sörfőzdében az olimpiai és sporttémájú gyűjtőtalálkozó résztvevői, akiket Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is személyesen köszöntött.

Mint Győr Béla főszervező elmondta, kezdetkor, 1998-ban a Testnevelési Egyetemen 17 lelkes gyűjtő jött össze, hogy bemutassák egymásnak kincseiket. Rá egy esztendőre már nemzetközivé vált az esemény, ami olyan szintre fejlődött a több mint két évtized alatt, hogy 8-10 országból több mint száz gyűjtő lett rendszeres résztvevője az eseménynek. Éppen ezért nemzetközi találkozót szerveztek évről évre, ami idén a koronavírus-járvány miatt csak részben valósulhatott meg; a 22. gyűjtőtalálkozó külföldi vendégek nélkül zajlott.

Kulcsár Krisztián elmondta, hogy a járvány miatt nehéz esztendőt jegyez a sport világviszonylatban is, ám a sport ilyenkor is meg tudja mutatni erejét. Pozitív értelemben beszélt a tokiói olimpia elhalasztásáról, azt mondta, mindenki – a sportolók, szervezők, a szövetségek, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a MOB is készül a jövő évi játékokra, és bízik abban, hogy jövő ilyenkorra a gyűjtők is további olimpiai relikviákkal fognak gazdagodni. A MOB elnöke köszönetet mondott a jelenlévőknek, emlékeztetve Vékássy Bálint főtitkár tavalyi gondolataira, miszerint két olimpia között ők a láng őrzői. „Most, ilyen nehéz időszakban még inkább fontos, hogy őrizzétek azt a bizonyos lángot, őtizzétek és vigyétek tovább az olimpizmus hagyományait, értékeit” mondta a sportvezető.

Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára arról is beszélt, hogy eddig a MOB hagyományőrzői a Mező Ferenc Sportbizottság égisze alatt fejtették ki tevékenységüket, ez a jövőben változni fog, és önálló bizottságként fognak működni; egyik feladatuk épp a gyűjtőtalálkozó megszervezése lesz.

A korábbi emlék- és hagyományőrző albizottság-vezető a talákozó alkalmából megemlékezett a szlovák Pavel Königről, aki kezdetektől résztvevője volt az eseménynek, Európa-szerte elismert gyűjtő volt; a közelmúltban, 88 esztendősen hunyt el.

Az eseményen részt vett Hóbor Béla nemzetközi röplabda-játékvezető, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke és Gazdag József, a tiszavasváriak vezetője is.

A kiállításon a zászlók, jelvények, kitűzők, érmek, aláírásgyűjtemények, évtizedes egyesületi nyomtatott hírlevelek egyaránt az asztalra kerültek; még egy montreáli ötkarikás nyakkendő is előkerült.

A MOB elnökét természetesen mint olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok vívót az aláírásgyűjtők ezúttal is nehezen engedték útjára. A résztvevők az alkalomra készített bélyegzéssel ellátott díszes oklevelet kaptak.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)