Szilágyi Liliánát is meghívták Bakuba

Szilágyi Liliánát is meghívták Bakuba

2014. 10. 16.
Megosztás

Szilágyi Liliána is bekerült azon öt európai fiatal sportoló közé, akik eséllyel pályáznak arra, hogy megnyerjék a Piotr Nurowski-díjat – tájékoztatta csütörtökön az Európai Olimpiai Bizottság a MOB-ot.

A 19. életévüket legkésőbb idén december 31-én betöltő jelölteknél feltétel, hogy sportágukban kiemelkedő eredményeket érjenek el az adott esztendőben, aminek Szilágyi Liliána minden kétséget kizáróan megfelel: a 100 és 200 méteres pillangóúszásban egyaránt aranyérmet ünnepelhetett a nanjingi ifjúsági olimpián.

Versenytársakból persze akad bőven: Adelina Szotynyikova orosz műkorcsolyázó mindössze 17 évesen lett olimpiai bajnok Szocsiban, Giarnni Regini Moran brit tornász pedig három arany- és két bronzérmet nyert Nanjingban. Hármójuk mellett Simone Sabbioni olasz úszó és Serghei Tarnovschi moldáv kajakos érdemelheti ki az elismerést a nemzeti olimpiai bizottságok szavazatai alapján.

A győztes kilétét az EOB 43. kongresszusán fedik fel november 21-22-én. Az ünnepélyes eredményhirdetésre mind az öt sportoló meghívást kapott.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke még felterjesztésekor a következőképp méltatta Szilágyi Liliánát.

„Liliána olyan teljesítményt tud felmutatni 2014-ben, amire mi, magyarok rendkívül büszkék lehetünk. A nanjingi győzelmek mellett fontos hangsúlyozni, hogy az iskolapadban szintén kiválóan teljesít, és magánemberként is csak szuperlatívuszokban beszélhetünk róla, márpedig a korosztályának szüksége van hozzá hasonló ikonokra.”

„Mindennek dacára nagyon nehéz volt a választás a MOB számára, hiszen rengeteg fiatal versenyzőnk szállítja nemzetközi szinten is az eredményeket, akár már a felnőttek mezőnyében. A bőség zavarában szenvedünk – édes teher.”

Az első helyezett a díj mellett nettó 12 ezer euróval gazdagodik, melyet sportpályafutásával összefüggő kiadásaira fordíthat.

A díjat Piotr Nurowski emléke előtt tisztelegve hozta létre három éve az Európai Olimpiai Bizottság: a Lengyel Olimpiai Bizottság köztiszteletnek örvendő korábbi elnöke a szmolenszki repülőgép-katasztrófában hunyt el 2010-ben.


(MOB/Czövek Oszkár, fotó: MOB/Szalmás Péter)