„Szilágyi Liliána mindnyájunk számára példakép”

„Szilágyi Liliána mindnyájunk számára példakép”

2014. 09. 23.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság Szilágyi Liliánát, a nanjingi ifjúsági olimpia kétszeres bajnok úszóját jelölte az Év legjobb európai ifjúsági sportolója díjra.

A díjat Piotr Nurowski emléke előtt tisztelegve hozta létre három éve az Európai Olimpiai Bizottság: a Lengyel Olimpiai Bizottság köztiszteletnek örvendő korábbi elnöke a szmolenszki repülőgép-katasztrófában hunyt el 2010-ben.

A 19. életévüket legkésőbb idén december 31-én betöltő jelölteknél feltétel, hogy sportágukban kiemelkedő eredményeket érjenek el az adott esztendőben, aminek Szilágyi Liliána minden kétséget kizáróan megfelel: a 100 és 200 méteres pillangóúszásban egyaránt aranyérmet ünnepelhetett a nanjingi ifjúsági olimpián.

„Liliána olyan teljesítményt tud felmutatni 2014-ben, amire mi, magyarok rendkívül büszkék lehetünk. A nanjingi győzelmek mellett fontos hangsúlyozni, hogy az iskolapadban szintén kiválóan teljesít, és magánemberként is csak szuperlatívuszokban beszélhetünk róla, márpedig a korosztályának szüksége van hozzá hasonló ikonokra” – méltatta Lilut Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

„Mindennek dacára nagyon nehéz volt a választás a MOB számára, hiszen rengeteg fiatal versenyzőnk szállítja nemzetközi szinten is az eredményeket, akár már a felnőttek mezőnyében. A bőség zavarában szenvedünk – édes teher.”

Versenytársakból persze akad bőven: Adelina Szotynyikova orosz műkorcsolyázó mindössze 17 évesen lett olimpiai bajnok Szocsiban, Giarnni Regini Moran brit tornász pedig három arany- és két bronzérmet nyert Nanjingban.

Hármójukon kívül még tizenheten vannak versenyben az elismerésért, melynél a negyvenkilenc európai olimpiai bizottság szavazatait veszik figyelembe.

Az első helyezett a díj mellett nettó 12 ezer euróval gazdagodik, melyet sportpályafutásával összefüggő kiadásaira fordíthat.


(MOB/Czövek Oszkár, fotó: MOB/Szalmás Péter)