Színvonalas küzdelmeket hozott az I. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Vetélkedő Dombóváron

Színvonalas küzdelmeket hozott az I. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Vetélkedő Dombóváron

2022. 12. 02.
Megosztás


A dombóvári Tinódi Ház aulájában november 25-én került sor a az I. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Vetélkedőre. A megmérettetésen 12 intézmény 28 tanulója képviseltette magát. A résztvevők életkora nagyon széles skálán mozgott, az 5-12. évfolyamokból egyaránt indultak versenyzők. A diákoknak az eredményes szerepléshez ismerniük kellett a verseny névadójának életrajzát, személyes sportsikereit, az 1954-es labdarúgó világbajnokság legfontosabb eredményeit, adatait, az 1952-es helsinki és a 2021-es tokiói nyári olimpiák magyar érmeseinek nevét és eredményeit.

A végső helyezési sorrend egy írásbeli, egy szóbeli forduló és a gimnázium nyomógombos berendezésével játszott harmadik kör után alakult ki.

A versengés zsűrijének különösen a szóbeli részben kellett nagyon odafigyelni a helyes válaszokra, hiszen minden versenyző egyszerre válaszolt a kérdésekre nagyon rövid gondolkodási idő után. A zsűri tagjai nagyon nagy szakmai tájékozottsággal, odafigyeléssel követték a diákok minden rezdülését, ennek is köszönhető, hogy menet közben semmilyen nagyobb probléma nem akadt a lebonyolításban. A versenybizottság elnöke Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára volt. A bizottságban helyett foglalt Gyarmati Gyöngyi, a gimnázium intézményvezető-helyettese, s az iskolának korábban sok dicsőséget szerzett egykori diákolimpiai bajnok tanítványok, Bor Bernadett, Kőszegi Gergő és Kőszegi Szabolcs.

A szóbeli fordulóba a versenyzők közül 24-en kerültek be, majd következett a nyomógombos forduló, amelynek 3-3 fordulójában a legjobb 12 diák mérte össze a tudását. A végső győzelemért a legtöbb ponttal álló négy versenyző újra megmérkőzött egymással egy szuperdöntőben. Különösen ebben az utolsó fordulóban érződött, hogy a tanulók óriási szorgalommal, lelkesedéssel tanulták az előzetesen kiküldött szakirodalmat, s rendkívül gyorsan tudtak dönteni a helyes válaszokról.

A sokoldalú, nagyon fáradságos küzdelem végén az egyéni kategóriában Földvári-Nemes Zsigmond, a Pécsi TE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskola tanulója szerezte meg az első helyet. Teljesítményének értékéről mindent elmond, hogy 5. osztályosként tudta legyőzni a jóval idősebb versenyzőtársakat. Az ezüstérmet Ruppert Dominik, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium 9. osztályos tanulója érte el, a képzeletbeli dobogó 3. fokára Csermely Győző, a Monori József Attila Gimnázium tanulója került. A négyes döntőben végül az értékes 4. helyet Farkas István szerezte meg a Kispesti Eötvös József Iskolából.

A csapatversenyben a Monori József Attila Gimnázium együttese végzett az 1. helyen, második helyen a Pécsi TE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskola gárdája, 3. helyen a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium csapata végzett.

A versenyzők és felkészítő tanáraik a nívós támogatásoknak köszönhetően teljes ellátásban részesültek a verseny idején, értékes könyvjutalmakat vehettek át a helyszínen a küzdelmeket megtisztelő Kerényi Zsolt alpolgármestertől, s a legjobbak nagyon szépen kivitelezett érmekkel is gazdagodtak, amelyeket Győr Béla adott át.

A szervezők köszönetet mondtak Pintér Szilárd polgármesternek és Csike Tamás tankerületi igazgatónak, akik kiemelkedően támogatták az eseményt. Megköszönték a gimnázium egykori diákjának a nemes támogatást és az érmek felajánlását. Kiemelkedő köszönet járt a versenynek helyet adó Tinódi Ház munkatársi közösségének is.

A rendezvény ötletgazdája és fő szervezője, dr. Szenyéri Zoltán, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium intézményvezetője volt, aki megköszönte a gimnázium munkatársainak kiemelkedő segítségét a vendégek fogadásában, a rendezvény technikai előkészületeiben és megvalósításában. Az intézményvezető a vetélkedő után személyesen mutatta be Győr Béla MOA-főtitkárnak az Illyés Gyula Gimnáziumban található Buzánszky Jenő Tornatermet és emlékfalat.

(MOB-MOA/SzZ, GyB; fotó: Illyés Gyula Gimnázium)