Kőszeg Győr Béla 3

Szoboravatás, konferencia, Lóránt Gyula-megemlékezés az akadémia programjában

2023. 09. 13.
Megosztás

Változatos eseményekkel kezdte a szeptembert a Magyar Olimpiai Akadémia.

Szeptember 7-én szobrot avattak Abonyban Varga István 126-szoros magyar válogatott, Európa-válogatott kézilabdázó szülővárosában. A település sportcsarnoka már 2015 óta viseli a legendás játékos nevét, aki éppen ezen a napon lett volna 80 éves. A Varga István Városi Sportcsarnok előtt felavatott mű Varga Gábor szobrászművész alkotása, aki többek között szolnoki köztéri szobraival lett országosan is közismert alkotó. A szobrot Pető Zsolt polgármester avatta fel, aki beszédében Varga István sportpályafutásának legfőbb adatait mondta el.

Dr. Iglódi Endre, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke a szoboravatón tartott beszédében kiemelte, nagy öröm számára, hogy az önkormányzat saját forrásból állít emléket a híres sportolónak egy szobor avatásával. Bárány Sándor, az Abonyi Kézilabda Club elnöke a személyes élményeit osztotta meg a jelenlévőkkel a kézilabdázó pályafutásával kapcsolatban. Járdány Vanda önkormányzati képviselő, Varga István keresztlánya családi vonatkozású dolgokat mesélt el a hallgatóságnak. A szoboravatót követően szabadtéri fotókiállítás is nyílt a sportcsarnok előtt, mely bemutatja Varga István abonyi kötődéseit, pályafutásának pillanatképeit. A sportcsarnokban a kézilabdázó relikviákból nyílt tárlat.

Abony Iglódi Endre

Szeptember 8-án került megrendezésre a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület (TOBKE) és a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület (KMSHE) által az 58. Nemzetközi Sporttörténeti Konferencia Tiszavasváriban, a Találkozások Házában. A rendezvény megnyitójaként elhangzott az Olimpiai Himnusz, majd Ráduly Zsolt, Tiszavasvári alpolgármestere és Gazdag József, a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület elnöke és a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület és az Olimpiatörténészek Nemzetközi Társaságának tagja köszöntötte a megjelenteket. A konferencia kulturális ízelítővel indult. Mráz Erzsébet Irma írónő „Magyarul dobban” című saját versét adta elő. Ezt követően különböző prezentációk szerepeltek a programban. Elsőnek dr. Holler Péter (Szombathely) olimpiakutató és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület tagja tartott előadást „Világbajnokságok Magyarországon” címmel. Ezt követően Csíki András (Csíkszereda) ny. Hargita megyei sportigazgató, a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület alelnöke következett „Csiki hokisok az ötkarikás játékokon” című előadásával, majd Somlai Attila (Budapest) újságíró „Párizsban jártunk: a párizsi olimpiák magyar hősei” került bemutatásra. Hegedűs László (Magyarkanizsa) tartott előadást „Magyarkanizsa. Birkózó. Akadémia.” címmel. Szólláth Zoltán (Hajdúnánás) művelődésszervező, a Glo-Ball Sportgyűjtemény vezetője és a TOBKE tagjának prezentációja „Határon túl, szíveken innen – magyar olimpikonok a századelőn” hangzott el. Végül Horváth Vilmos (Szombathely) olimpiatörténész, a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület elnöke és az Olimpiatörténészek Nemzetközi Társasága tagjának bemutatója „Olimpiák – vallások – egyéniségek” címmel következett. Egy újabb kulturális blokk zárta a sort, mégpedig Rácz Nóra (Tiszavasvári tehetsége) énekesnő előadásával, majd Horváth Vilmos KMSHE elnöke és dr. Iglódi Endre a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke osztotta meg a zárógondolatait a hallgatósággal. A rendezvényen meghívott vendégként részt vett Győr Béla MOA-főtitkár, dr. Printz János MOA-tanácstag és Budai Tibor, a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör Felügyelő Bizottságának elnöke. A konferencia végét kötetlen beszélgetés és vacsora zárta. A rendezvény nagyon jó hangulatban zajlott, közel 100 fő jelenlétével került lebonyolításra.

Tiszavasvári Gazdag József

A Lóránt Gyula 100 Emlékév programsorozatához kapcsolódva szeptember 9-én, szombaton Lóránt Gyula Emléktornát rendezett a Kőszegi Lóránt FC, ahol U12-es focicsapatok léptek pályára a kőszegi Lóránt Gyula Sporttelepen. Básthy Béla, Kőszeg polgármestere után Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára köszöntötte a megjelent csapatokat, szervezőket, nézőket. Külön megköszönte a város és a Lóránt FC vezetőinek, hogy ilyen szépen őrzik a településen született olimpiai bajnok labdarúgó emlékét. Ezután négy pályán zajlott a küzdelem, 8+1 fős csapatok játszottak 15 perces mérkőzéseket, remek hangulatban, sok néző előtt. Két ötös csoportban kezdődött a küzdelem, mindkét csoportból az első két helyezett továbbjutott, emellett a többiek is lejátszották a helyosztókat. A torna végeredménye: 1. Budapest Honvéd, 2. Credobus Mosonmagyaróvár, 3. Puskás Akadémia FC, 4. Kőszegi Lóránt FC, 5. ZTE FC, 6. Komárom VSE, 7. Budafok LC, 8. Szombathelyi MÁV Haladás VSE, 9. Dorogi FC, 10. Nagyváradi AC. Az eredményhirdetés után, amelyen a MOA főtitkára is érmeket és különdíjakat adott át, elhelyezte a résztvevőkkel együtt a MOB és a MOA közös koszorúját a sporttelepen található Lóránt Gyula-emlékhelyen (melynek egyik állítója a MOB volt), a Lóránt Gyula szülőházán található emléktáblánál, és a Kőszegi Köztemetőben található díszsírhelyén.

Szeptember 9-én dr. Forintos Lászlóról elnevezett (1904-1994) tehetséggondozó tenisz-emlékversenyt rendeztek Keszthelyen, a Helikon Tenisz Club 4 pályáján. Dr. Iglódi Endre MOA-elnök megnyitó beszédéből kiderült, hogy a verseny névadója több, mint fél évszázadon át szolgálta a keszthelyi teniszéletet. Az 1950-es évek elején a mai négy pályát ő építette társaival saját kezűleg, majd ingyen oktatta éveken át a fiatalokat, és a pálya gondoki teendőket látta el. Négy gyermeke közül dr. Forintos Klára, valamint a helyi Helikon Tenisz Club hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az emlékversenyt.

Parádiné Kenéz Tünde Debrecen

A nyár folyamán Debrecenben Parádiné Kenéz Tünde szakosztályvezető folyamatosan ápolta a Hajdú-Bihar Vármegyéhez fűződő olimpikonok emlékét, mindezt valószínűleg a leghosszabb nevű civil közösség: a Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály égisze alatt. A helyi rádióval az új podcastjukban szó volt az olimpiai hagyomány és eszme gondozásáról. Azon a vándorkiállításon, melyet a cívisvárosban több alkalommal is megtekinthettek az érdeklődők az elmúlt években, fellelhetőek azok a sportcsillagaik, akik valamelyik olimpián részt vettek, és hajdú-bihari településeken születtek, tanultak vagy dolgoztak. Céljuk, hogy minél többen megismerjék az olimpikonjaikat a vármegyében, a diákokat pedig arra buzdítják, kutassák fel ők is a településük, szülővárosuk olimpikonjait, akikről lehet, hogy eddig nem is hallottak. Az egyesületük elődje, a Hajdú-Bihari Sporttörténész Egylet 1998-ban alakult dr. Fésüs László kezdeményezésére, aki maga is sportolt, tornászként ért el sikereket, majd sporttörténészként két könyve is megjelent: az egyik a Debreceni Tornaegyletről szól, a másik Hajdú-Bihar vármegye és Debrecen sporttörténeti kronológiája. Az egyesületük azóta átalakult, 2019-ben a Debreceni Honvéd Sportegyesülethez csatlakozva felvették Békessy Béla nevét, így Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztályként működnek. Kitért arra is, hogy a honvéd egyesülethez csatlakozva a katonaolimpikonokra és a honvédelmi nevelésre is fókuszálnak. Debrecenben ma nincs még sportmúzeum, a Lét és Lendület Alapítvány közbenjárásával viszont a belvárosban, a Domb utcában kaptak a közelmúltban egy kisebb helyiséget, ahol a vándorkiállításukat bemutathatják. Tervezik azt is, hogy a Debreceni Egyetem sportszakos hallgatói számára szemináriumi dolgozat vagy szakdolgozat készítéséhez nyújtanak majd segítséget, ezért is szeretnék a nemrég megjelent kiadványukat és a kiállítás írott anyagát angol nyelven is megjelentetni. Legközelebb szeptember 29-én, a Magyar Diáksport Napján találkozhatnak Debrecenben az olimpikonjaik emlékeinek őrzőivel, akik ehhez a jeles naphoz kapcsolódóan terveznek tematikus programot.

Bozsik nap Komárom 2023

Az idei év végén is a Bozsik nap volt az egyik legjelentősebb esemény a Szőnyi Bozsik József Általános Iskola életében. A nap elején a diákok, tanárok, meghívott vendégek az iskola aulájában emlékeztek meg az intézmény névadójáról, az ott elhelyezett emléktáblánál. A MOB és a MOA közös koszorúját Győr Béla helyezte el Bozsik József emlékhelyénél. Ezen a napon az iskola pályáin az olimpiai bajnokokról elnevezett iskolák mérkőztek meg egymással labdarúgásban és kézilabdában. Az iskola tanulói között az olimpiai láng és a béke volt a fő téma. Rengeteg rajz készült a témáról a gyerekek részéről, amelyek az iskola aulájában lettek kiállítva, valamint a gyerekek ezeket a témákat dolgozták fel a megnyitó ünnepségben is. A Bozsik nap díszvendége Csernoviczki Éva olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok cselgáncsozó volt. A teltházas, kultúrházi élménybeszámolón Győr Béla kérdéseire válaszolt a kiváló judós, ami nagy sikert aratott a hallgatóság körében.

(MOB-MOA; fotók: Abony, TOBKE, Kőszeg/facebook, PKT, Bozsik ÁI)