Szocsi 2014: Magyar önkéntesek az olimpián

Szocsi 2014: Magyar önkéntesek az olimpián

2014. 02. 01.
Megosztás

Mint már hírül adtuk, kétezer külföldi és 23 ezer orosz önkéntes dolgozik majd a jövő pénteken kezdődő szocsi téli olimpián. Köztük hárman honfitársunk.

Vásárhelyi Tamás és Kovács Gabriella már a harmadik olimpián vállalja az önkéntes munkát. Athénban a triatlonos frissítő állomáson tüsténkedtek, Torinóban a központi sajtóközpontban segítették a tollforgatók munkáját, most a sífutó és biatlon versenyek sajtóközpontjába kapnak besorolást.

Gabriella nyolc évig a sportért is felelős minisztériumban dolgozott, Tamás a hatharom.com munkatársa, s az Eurosport síugró versenyeinek állandó közvetítő riportere.

„A világhálón keresztül kellett jelentkezni az önkéntes munkára" - meséli Tamás. "Ezután 2012 végén Skype-on keresztül angol nyelven beszélgettek el velünk, majd jött a hír, hogy megfeleltünk. Az utazásunkat és a vízumot nekünk kellett megfizetni, a szállást, a napi étkezést és az önkéntes öltözéket ingyen kapjuk.”

Vásárhelyi Tamás (jobbra) Athénban a kézilabdázó Szathmári Jánossal

A két fiatal szombaton Bécs érintésével repült el Szocsiba.

„Február 5-én lesz a bejárás, eligazítás a versenyhelyszínen, majd jöhet a megfeszített munka. 27-én jövünk majd haza minden bizonnyal sok-sok élménnyel.”


Mihályi Petra (balra) a születésnapi lufival és két önkéntessel

A harmadik magyar önkéntes Mihályi Petra, az ELTE 22 éves hallgatója, itthon a Sport24.hu munkatára, már hétfő óta Szocsiban tartózkodik. Neki ez az első olimpiája, de mint önkéntes, már rutinosnak számít. Legutóbb az igen sikeres budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon a vegyes zónában faggatta a sportolókat a rövid program és a kűr befejeztével.
Szocsiban a gyorskorcsolya versenyeinek otthont adó Adler Arena, nyolcezer fős befogadóképességű sportcsarnok médiaközpontjában dolgozik a vegyes zónában. Az üres napokon pedig besegít a női jégkorongtorna média munkájába.

„Itt, közvetlenül a Fekete-tenger partján jelenleg 10-15 Celsius-fok a hőmérséklet, pálmafák között sétálhatunk, hónak nyoma sincs, de erre itt nincs is szükség. Minden csarnok készen áll, s várja a jeges sportágak képviselőit.
Az önkéntesek ruházata igen pompás, s nekem nagyon tetszik, hogy a mi öltözetünk semmiben sem tér el a szervezőbizottság legfőbb vezetői öltözetétől.
Számunkra igazából még csak most kezdődik a munka, ahogy sorban érkeznek az újságírók. De akkor sem lesz igazán vészes, amikor már beindult a nagyüzem, fél napot kell dolgoznunk, és kapunk szabadnapokat is. Mi az önkéntesek falujában lakunk, és az elhelyezésre sem panaszkodhatom. Egy szimpatikus orosz lánnyal kerültem egy szobába, és gyakorlatilag saját lakásunk van, fürdőszobával. Az persze nem örül, akit olyan helyre tettek, ahol nyolc főre jut egy fürdőszoba, és emeletes ágyon kell aludni. S ami mindannyiunk számára nagy probléma, az az étkezés, amit ugyan biztosítanak számunkra, de a mennyiséggel és a minőséggel is komoly gondok vannak.
Visszasírom a gimnáziumi menzát, de az élmények azért természetesen kárpótolnak mindenért” – szögezi le Petra. A magyar önkéntes lány egészen a paraolimpia végéig tartozkodik Szocsiban és csak március 16-én tér haza Budapestre.

Azt pedig már a közben Szocsiba megérkezett Magyar Csapat sajtófőnöke, Siklós Erik is megtapasztalta, az olimpia sikere az önkénteseken nem múlik. Ők már most profin végzik a munkájukat.