Szocsi előtt 100 nappal: Dr. Nagy Zsigmond a kvalifikációs esélyekről (VIDEÓKKAL)

Szocsi előtt 100 nappal: Dr. Nagy Zsigmond a kvalifikációs esélyekről (VIDEÓKKAL)

2013. 10. 29.
Megosztás

A Proctor&Gamble "Köszi Anyu!" kampányindító sajtótájékoztatón dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, 100 nappal a szocsi olimpia előtt a kvalifikációs esélyekről is beszélt.

MAGYAR KVÓTA HELYZET

A magyar sportolók összesen 8 sportágban még 28-an reménykedhetnek az olimpiai indulásban.

ALPESI SÍZÉS

Az alpesi síelésben a kvalifikációs rendszer a FIS pont listára, egyben a világranglistára épül. Az a versenyző indítható alanyi jogon, aki az adott versenyszámban az olimpiát megelőző világranglistán a legjobb 500 versenyző között van.

A magyar női versenyzők közül Miklós Edit (DH,SL, GS) a világranglistán 100-on belül van, ő és Berecz Anna (SL,GS,SG,SC) indulása szinte biztosra vehető.
A férfiaknál három magyar fiatalember Farkas Norbert (SL, GS), Szepesi Bertold (SL, GS) és Kékesi Márton (SL,GS,SG,SC) küzd, hogy beférjen a mezőnybe.

A világkupa versenyek az ausztriai Söldenben rajtoltak október 26-án. Január 19-én zárul a kvalifikáció, ekkor dől el kik is képviselhetik hazánkat az olimpián.

BIATLON

A kvalifikáció lezárult, de a nemzet jogán nem szereztek a magyarok kvalifikációt. Január 20-án dől el, hogy hazánk kap-e kvótát. Kvóta esetén Szőcs Emőke, Gombos Károly vagy Szabó Milán szereplése várható.

SÍFUTÁS


Magyarország 1-1 férfi és női sportolót indíthat a nemzet jogán az olimpián. A biatlon sportnál említett három sportolónk Szőcs Emőke (10km szabadstilus, sprint), Gombos Károly vagy Szabó Milán (15km szabad, sprint) közül kerülhet ki a sífutásban induló két fő.

SNOWBOARD (Hódeszka)


Január 19-én zárul a kvalifikációs időszak. Gyarmati Anna (slopestyle) harcol a kvóta megszerzéséért. Még 2-3 világkupán kell annyi pontszámot megszereznie, hogy versenyszámában, a 24 közé kerüljön. A szakvezetés 90% esélyt ad az ő olimpiai szereplésére.

FREESTYLE (Síakrobatika)


Trso Lukacs és Csanaki Péter (slopestyle) küzd a kvótáért. Az egyikük szereplésére jó esélyünk van.

RÖVIDPÁLYÁS GYORSKORCSOLYA


Ez az a sportág, amelyik az elmúlt időben több sikert is hozott a magyar téli olimpikonok számára.
A szakvezetés most is nagy reményeket fűz mindkét nem olimpiai szerepléséhez.
Európában november 7-10, Torino és november 14-17, Kolomna két világkupa versenyen elért távonkénti pontszámok alapján alakul ki az olimpia mezőnye.
A szakvezetés reméli, hogy mindkét nem sikerrel veszi a váltóversenyeket, s bekerül a 8-8 induló nemzet közé.
Ha ez nem sikerülne, akkor is remélik 3-3 sportoló indulását az egyéni távokon.
A két olimpiai keret:
Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Tóth Patricia, Kónya Zsófia illetve Lóth Dávid Manó, Knoch Viktor, Oláh Bence, Béres Bence, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor.

GYORSKORCSOLYA:


A hosszúpályás gyorskorcsolyázóink az elmúlt hetekben biztató formát mutatnak.
A rövidpályás szakágról áttért Nagy Konrád 5000m-en állított fel új országos rekordot.
Versenyzőink november 8-10, Calgary és november 15-17, Salt Lake City jegén szeretnék megfutni a kvalifikációhoz elegendő időket.
Amennyiben ez sikerül, még akkor sem biztos a részvételük, ehhez az egyes távokon indulhatók maximális létszámába kell, hogy beférjenek sportolóink.
A tengerentúli vk futamokon induló magyar versenyzők:
Lykovcán Tóth Ágota, Szöllősi Boglárka illetve Nagy Konrád, Szöllössi Szabolcs

SZÁNKÓ:


Az olimpiai bajnok kenus Pulai Imre elszántan készül a világ legjobbjaival a világkupa futamokra.
Egy kisebb technikai problémától eltekintve jó erőben érzi magát, s megkísérli kiharcolni a kvótát egyes szánkóban.

És akkor azok a sportágak, amelyekben nem lesz magyar induló Szocsiban:a jégkorong, curling, északi összetett, műkorcsolya, síugrás, skeleton és bob.

Darázs István, a gyorskorcsolyázók szakágvezetője: