IMG 20231003 163051

Születésnapi beszélgetés dr. Wladár Sándorral a Varjú-körben

2023. 10. 04.
Megosztás

Az olimpiai bajnok hátúszó dr. Wladár Sándor volt a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör első őszi vendége. A Magyar Úszó Szövetség elnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke még az október 3-i rendezvény előtt Szász József alpolgármester, dr. Iglódi Endre a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke és Győr Béla, a MOA főtitkára, valamint Hóbor Béla, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke társaságában megtekintette az Erzsébetligeti Rátonyi Gábor uszodát, illetve a kertvárosi olimpikonok emlékfalát.

Ezt követően a sportvezető az Erzsébetligeti Színház zsúfolásig megtelt Harmónia termében több mint másfél órán keresztül mesélt a pályafutásáról, a sportról vallott nézeteiről, a magyar úszósport helyzetéről, az olimpiai élményeiről és az Úszó Nemzet Programról. Az est folyamán szóba került, hogy miért hívták őt Zénónak, miért lett belőle úszó, a Központi Sportiskola, melynek ő az egyedüli olimpiai bajnoka, Széchy Tamással való kapcsolata, a kegyetlen edzések a Császár uszodában, a 80-as évek sikerszériája, az olimpiai bajnoki cím, az Európa-bajnoki győzelmek, és kendőzetlenül beszélt arról is, hogy miért kellett fiatalon abbahagynia a pályafutását.

„Ennyi év távlatából már bevallhatom, hogy az utolsó 15-20 méteren gyakorlatilag meghaltam a moszkvai olimpián. Úgy éreztem, minden testnyílásomon jön be a víz – ez tényleg a halál előtti állapot –, annyira elkészültem az erőmmel. Verrasztó Zoltán utol is ért, és gyakorlatilag itt el is mehetett volna az olimpia, ám ekkor meghallottam az édesanyám hangját, aki azt mondta, 'Még bírd ki, ne add fel fiam!'. Tisztán előttem volt az arca, és hallottam a hangját is. És ez akkora erőt adott, hogy még egyszer belehúztam, és sikerült megnyernem életem legfontosabb versenyét.”

A Wladárral töltött est hamar személyes hangvételt öltött, a házigazda baráti kör ugyanis nem feledkezett meg arról, hogy a vendég nemrég ünnepelte hatvanadik születésnapját. Hóbor Béla elnök pedig nemcsak dr. Wladár Sándort, hanem a szintén jubiláló Győr Bélát is felköszöntötte. Ezt követően pedig még oldottabbá vált a beszélgetés, melynek során kiderült, dr. Wladár Sándor miért a vörös macskákat szereti a legjobban, s hogy milyen nehéz volt visszatérnie az úszósportba.

„Jövőre ismét olimpia lesz, és ilyenkor óhatatlanul latolgatjuk már az esélyeket. Úgy vélem, jól állunk, mert ismét van egy világklasszisunk Kós Hubert személyében, van egy Rasovszky Kristófunk, aki nyílt vizen képes kimagasló teljesítményre, és ha Milák Kristófot is sikerülne ismét csatasorba állítanunk, akkor akár több éremre is számíthatnánk.”

(MOA/Riersch Tamás)