SZA 2692

Márton Viviana olimpiai bajnok taekwondóban!

2024. 08. 09.
Megosztás

Reggeltől estig fantasztikusan versenyzett a sportág első magyar női olimpikonja, a 18 esztendős Márton Viviana, aki a -67 kg-os súlycsoport döntőjében is megőrizte hidegvérét, és csodás aranyéremmel zárta a napját.

Amennyiben csak a hivatalos időrendet nézzük, fél tíztől negyed tízig íveltek a mérkőzéskezdései pénteken Márton Vivianának – és már ebből nyomban kitalálható, hogy kivételes napot teljesített a 18 esztendős versenyzőnk, másképpen a sportág első magyar női olimpikonja.

A korosztályos Európa-bajnokunknak az első meccse, a nyolcaddöntője reggel 9:33-ra volt kiírva, aztán persze csúszott vagy félórát, ám ez nemhogy a kedvét nem szegte, meg sem érintette a sportolónkat, 2–1-re nyert az 5. kiemelt elefántcsontparti Ruth Gbagbi ellen.

A negyeddöntőben az amerikai Kristina Teachout következett, és az újabb 2–1-es győzelem.

A négy között pedig az első kiemelt, nem mellesleg világbajnok belga Sarah Chaari sem jelentett akadályt, legalábbis nem leküzdhetetlent: a lányunk ezúttal már 2–0-ra nyert.

20240809 MA marton viviana 02
MOB-Média/Molnár Ádám

Ráadásul a nap során a Grand Palais közönségét is pártjára állította: eleve kedvesen mosolygott és integetett, aztán értékelése szerint a nézők értékelték az elvégzett munkáját, és délutánra már úgy szerették, ahogy ő őket.

Mindegy volt neki az is, hogy pirosban vagy kékben harcol: eleinte pirosban aratta a sikereit, az elődöntőben kellett átöltöznie kékbe, és a fináléra is ez a szín jutott neki.

Ellenfélnek pedig a harmadik kiemelt szerb Alekszandra Perisics, aki a 14., 11. és 7. kiemeltet ejtette ki útközben, nem mellesleg vb-ezüstérmes, Európa Játékok-győztes, Eb-bronzérmes és Grand Prix-nyertes – továbbá szintén fiatal, hiszen még csak 22.

SZA 2699
MOB-Média/Szalmás Péter

Szinte már hagyományként a döntő is csúszott, 21:16-ról 21:41-re.

Majd’ egyperces tapogatózás – valójában értékelhető akció nélküli küzdelem – után Márton gyönyörű fejrúgásért kapott három pontot, ami kiváltotta az első „Ria, ria, Hungária!”-kiabálást.

Erre jött még kettő, majd egy újabb pont – mire a szerb edző challenge-elt, amit annak rendje és módja szerint elutasítottak. Márton örült, elindult a pihenőre, ahonnan kétszer is visszaszólította a játékvezető, de végül azért 7–1-gyel csak véget ért az első menet.

A másodikban Perisics kapta az első két pontot, ám ezt gyorsan kiegyenlítette a lányunk, sőt, már 4–2-re vezetett, amikor már csak 48 másodperc maradt hátra.

Innen pedig úgy lehozta a meccset a 18 esztendős Márton Viviana, mintha veterán lenne.

Még nem az, viszont már olimpiai bajnok!

20240809 MA marton viviana 037
MOB-Média/Molnár Ádám

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.