Párizs 2024 - Tekvondó

Márton Viviána taekwondo-aranyéremért küzdhet este!

2024. 08. 09.
Megosztás

Megbolondította a Grand Palais közönségét a 18 esztendős Márton Viviána, aki olimpiai bajnoki címért küzdhet este!

Talán inkább a férfiakban, főleg Salim Omar Gergelyben volt sokak taekwondo-reménye, aztán a Józsa Levente másnapján harcba induló, 18 esztendős Márton Viviána produkál remek műsort a Grand Palais-ban.

A műsor pedig szó szerint értendő, mert a korosztályos Európa-bajnokunknak a délelotti-kora délutáni szakaszban nemcsak a mérkőzései voltak színvonalasak, ő pedig eredményes, de utóbbi nyomán a nézőkkel is egy hullámhosszra került: a színpadra érkezésekor rokonszenvesen körbeintegetett, a kritikus pontjai nyomán pedig buzdításra buzdította a közönséget – aztán pedig ünneplésre, és teljes joggal.

Grand Palais 1

Az első mérkőzésén az 5. kiemelt, kétszeres olimpiai bronzérmes elefántcsontparti Ruth Gbagbi ellen nyert 2–1-re (6–3, 0–6, 3–2) – és nemcsak a küzdelem nyúlt hosszúra, hanem előtte a várakozás is. Tudniillik a programban előttük szereplő összecsapáson hosszadalmas videózással ért véget a második menet, ami végén azt hozták ki, hogy az addig hátrányban lévő dél-koreai egyenlített, így azonban még a harmadik menetre is szükség volt.

Ezért aztán Márton 9:33-ra kiírt nyolcaddöntője a valóságban 10:01-kor kezdődött el – ellenben jó véget ért, jöhetett tehát a még nagyobb – de legalább tervezett – majd’ négyórás szünet a délelőtt és délutáni szakasz között.

Márton 4

Ezt a versenyzőnk masszázzsal, evéssel és alvással töltötte, majd felment a negyeddöntőre az amerikai Kristina Teachout ellen, akivel korábban még nem találkozott.

Erre rá is ment az első menet, amit 8–6-ra elveszített – ám közben kiismerte az ellenfelét, megtanulta, mi a teendő.

A másodikban tehát 10–9-cel egyenlített (10–4-ről menedzselte a menetet), a harmadikban pedig mestermunkával 16–10-re, úgyhogy ismét csak 2–1-es összesítéssel lépett tovább, immár a legjobb négy közé!

Márton 3

A magyar taekwondo első női olimpikonjára az elődöntőben az első kiemelt, nem mellesleg világbajnok belga Sarah Chaari várt.

Nehezen is indult, a rivális szerezte az első pontokat, ám utána Márton 4–3-ra fordított, sőt, úgy tűnt, 6–3-ra is meglóghat, ám ezt visszavonták. De ettől még a lányunk hajszállal bár, de hátrányból fordítva megnyerte az első menetet.

A másodikban – már 2–0-s vezetésénél – fülön talpalta a riválisát, amit a bíró nem látott ugyan, de az edzői challenge után megítélték a jogos pontokat, így 5–0-ra hízott a vezetés!

Ida-oda intések után 6–3-ról folytatódott a küzdelem, mire Márton ismét fejen találta a belgát, aki szintén talált egyet, sőt, gyorsan még egyet...

A finis így 9–8-ról indult, és a potyogó pontok végén 11–10-nél ért véget!

Márton döntője 21:19-kor kezdődik a Grand Palais-ban – amely neki tombolt. Ellenfel a 3. helyen kiemelt szerb Persic lesz.

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.