„Tbiliszi átérzi az EYOF súlyát”

„Tbiliszi átérzi az EYOF súlyát”

2015. 04. 28.
Megosztás

Dr. Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója úgy véli: bár Tbiliszi némi csúszásban van az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) előkészületeivel, nincs kétsége afelől, hogy a nyitóünnepségig valamennyi mozaik a helyére kerül.

Dr. Nagy Zsigmond a napokban részt vett a csapatvezetők szemináriumán a grúz fővárosban, melyről a mob.hu-nak elmondta:

„A szervezőbizottság teljes mértékben tisztában van a multisportesemény hagyományaival, jelentőségével, amit mi sem jelez jobban, mint hogy a szemináriumot Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök nyitotta meg” – hangsúlyozta a sportvezető.

„A kormányfő beszédében kiemelte, hazája még nem rendezett ekkora sporteseményt, amelyet nemcsak Tbiliszi, hanem egész Grúzia magáénak érez, egyfajta ’kis olimpiaként’ tekint rá. A rendezés annak fényében különösen nagy fegyvertény, hogy az ország 2008-ban még hadban állt, és rengeteg mindent újjá kellett építeni.”

Dr. Nagy Zsigmond az EYOF létesítményeit bejárva megállapította:

„Akad még teendő: az atlétikai stadiont, a tornacsarnokot és az uszodát sem adták még át, számos beruházásnál csúsznak a határidők. A szervezők ugyanakkor ígérik, hogy mindennel időben elkészülnek, ami feszített munkatempó mellett nem reménytelen vállalkozás.”

A magyar csapat tbiliszi vezetője szerint a sportolói falu minden igényt kielégít majd, a küldöttségek számára biztosított lesz a kényelmes, magas színvonalú elhelyezés, a nagy távolságok viszont nehézséget jelenthetnek.

„A sportolói falutól 17 kilométerre fekszik a legközelebbi versenyhelyszín, ami az utak minőségét, illetve a sűrű forgalmat figyelembe véve nem ideális. A szervezőbizottság azt tervezi, hogy – az EYOF-ok gyakorlatától eltérően – ’olimpiai sávot’ hoz létre, ez komoly segítség lehet.”

Dr. Nagy Zsigmond hozzátette, lány kosárlabdában és fiú kézilabdában is megtörtént a sorsolás, s a magyar csapatoknak kifejezetten erős ellenfelekkel kell megmérkőzniük.

Magyarországot összesen 81 sportoló képviseli a grúz fővárosban: 16-16 atléta és úszó, 15 kézilabdázó (fiúcsapat), 12 kosárlabdázó (lánycsapat), 8 judós, 6 tornász, valamint 4-4 teniszező és kerékpáros méreti meg magát.

A július 25. és augusztus 1. között tartandó multisportesemény programjában kilenc sportág szerepel: atlétika, kerékpár, kosárlabda, kézilabda, tenisz, judo, torna, úszás és röplabda. A 2017-es győri viadalon már a legjobb kajakosok és kenusok is megméretik magukat.

(MOB/czo, fotó: MOB/dr. Nagy Zsigmond)