SZP8381

Téli EYOF: Háromból három magyar arany!

2023. 01. 24.
Megosztás

Szenzációs hajrá! Háromból három magyar aranyérmet szereztek a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók a Friuli Venezia Giulia tartományban zajló téli EYOF-on. 1000 méteren a lányoknál Szigeti Dóra, a fiúknál Major Dominik győzött, 2000 méteres vegyes váltóban pedig Magyarország ellentmondást nem tűrően nyert.

Vérbeli csapatmunka volt! És nem csupán azért, mert vegyes váltóban együtt dolgoztak meg a magyar csapat tagjai az aranyéremért, hanem azért is, mert egész nap buzdították, biztatták egymást, a másik sikerének legalább annyira örültek, mint a sajátjuknak. Tulajdonképpen ez is lenne a legfontosabb üzenete az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiváloknak.

De ne szaladjunk ennyire előre!

Az 1000 méteres előfutamokban gond nélkül vették az akadályokat a magyarok, a negyeddöntőben Jancsó Zalánt (TUTI Korcsolyázó Közhasznú SE)bsajnos kizárták, az elődöntőben pedig Szigeti Dóránakn (MTK) rezgett a léc: előbb úgy tűnt, megbüntetik, majd közös felelősséget állapítottak meg, így végül ott lehetett a döntőben. Hála az égnek, mert általa szerezte meg csapatunk az aranyérmet! Az ő éremkollekciója így teljessé vált, hiszen 1500 méteren bronzot, 500 méteren ezüstöt, most pedig aranyat szerzett. Haltrich Luca (Tatabányai Diák Korcsolyázó Egyesület) remekül versenyzett egész nap, ám a döntőben összeakadt lengyel ellenfelével, elesett, így őt ötödikként értékelték.

SZP8009
Peter Szalmas

„Kapitányunk, Lakatos Tamás úgy engedett fel a jégre, hogy tekintsem ezt a döntőt ajándéknak, mert az elődöntőben majdnem kizártak, úgyhogy próbáltam így tenni – nyilatkozta Szigeti. – Hat körrel a vége előtt az élre akartunk állni, ami nem jött össze, ráadásul Hanna Mazur összeakadt Lucával, aki elesett. Két körrel a vége előtt úgy gondoltam, el kell indulni, és hallottam, hogy Luca is kiabál a pályáról, hogy hajrá, Dóri! Muszáj volt befejezni azt az előzést… Amit ígértem, betartottam, megszereztem az aranyérmet!”

SZP7915
Peter Szalmas

Haltrich ehhez azt tette hozzá, hogy ez is csak egy táv volt, nincs oka szomorkodni, főleg, hogy tudja, lett volna esélye a végén odaérni a dobogóra. „Összerúgtam Hanna Mazurral, elestem, és utána már csak egyet tehettem: szurkoltam Dórinak, hogy nyerje meg” – mondta Haltrich sportszerűen.

A fiúk 1000 méteres számában Major Dominik (FTC) ellenállhatatlanul versenyzett, a harmadik körben az élre állt, és attól kezdve nem forgott valós veszélyben a győzelme. Pedig az elődöntőben történt hatalmas esése után ez egyáltalán nem volt egyértelmű.

SZP8086
Peter Szalmas

„Nagyon elfáradtam, de hihetetlenül boldog vagyok – mondta Major Dominik, aki az 1500 méter megnyerése után most duplázott. – Tegnap azt mondtam, egyszer fent, egyszer lent, és így is lett, ma újra fent vagyok. Az elődöntőben nagyot estem, de hamar megállapítottam, hogy nincs nagyon nagy baj, attól kezdve pedig kizártam hogy vizes a ruhám, sebes a hátam, és csak mentem előre. A döntőben a taktika része volt, hogy viszonylag korán az élre állok, így kimaradva az esetleges lökdösődésekből. Ez sikerült, így megnyertem az aranyérmet!”

A délutáni programban azután felkerült a korona short trackeseink teljesítményére: a magyar vegyes váltó megnyerte a 2000 méteres számot – méghozzá hatalmas fölénnyel, így a csapat negyedik tagja, Jancsó Zalán is hazavihet egy aranyat.

„Jól esett ez az arany a végére, egyéniben pedig hamarosan, egyéb fontos nemzetközi versenyeken javítok” – mondta Jancsó.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott így öt arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel zárta a versenyeket – ez parádés eredmény.

„Nagyon boldogok vagyunk, jól mentek a gyerekek – értékelt Lakatos Tamás, a junior válogatott edzője. – Ma három aranyat lehetett nyerni, mindhármat megnyertük, annak köszönhetően, hogy fegyelmezetten, taktikusan versenyeztek, és végig szót fogadtak. Egyetlenegy hiányérzetem van Haltrich Luca döntőbeli esése miatt, ott lehetett volna egy kicsivel több szerencsénk, és Jancsó Zalánt is sajnáltam a negyeddöntőbeli kizárásáért, mert ő is nagyon jól szerepelt. Boldog vagyok, hogy végül mindenki nyakába került aranyérem, és az összetett mérleg miatt sincs okunk szégyenkezni: az öt arany, egy ezüst és egy bronz nagyon szépen csillog. Ünneplésre azonban nincs idő, megyünk tovább a junior világbajnokságra!”

SZP8144
Peter Szalmas

A biatlonos Szőllős Dániel (Honvéd Zalka SE), a 7,5 km-es sprint számában 68., Bozóki Laura (Vasas SC) a 60. helyen ért a célba.

A három alpesi sízőnk mindkét műlesikló futamot sikerrel teljesítette, Bányai Attila (Callberg Sportiskola) a 43., Vass Dániel (Team Evolution Alpine Racing) az 56., Szabó-Szélyes Szilárd (Fullsport SE) a 65. helyet szerezte meg a 100 fős mezőnyben.

Curlingcsapatunk reggel a házigazda olaszokkal találkozott, akiktől 10-2-re kapott ki, délután Németország csapata várt a mieinkre, itt szoros meccsen 8-6-os vereséget szenvedett válogatottunk.

XVI. TÉLI EURÓPAI IFJÚSÁGI OLIMPIAI FESZTIVÁL, FRIULI VENEZIA GIULIA

Rövidpályás gyorskorcsolya. 1000 m. Lányok: 1. Szigeti Dóra (Magyarország) 1:39.725, 2. Hanna Mazur (Lengyelország) 1:39.954, 3. Kornelia Wozniak (Lengyelország) 1:40.051, 4. Pom Straathof (Hollandia) 1:41.717, 5. Haltrich Luca (Magyarország) 2:18.057

Fiúk: 1. Major Dominik (Magyarország) 1:30.882, 2. Linards Laizans (Lettország) 1:31.148, 3. Franck Tekam (Franciaország) 1:31.266,...20. Jancsó Zalán

2000 m vegyes váltó: 1. Magyarország (Haltrich L., Szigeti D., Jancsó Z., Major D.) 2:52.703, 2. Lengyelország (H. Mazur, K. Wozniak, K. Madry, D. Palenceusz) 2:55.326, 3. Hollandia (S. Nijboer, P. Straathof, J. De Jong, N. Endeveld) 2:59.933

Biatlon. 7,5 km sprint. Fiúk: 68. Szőllős Dániel (Magyarország) 28:33.4

Biatlon. 6 km sprint. Lányok: 60. Bozóki Laura (Magyarország) 28:11.7

Alpesi sí műlesiklás. Fiúk: 43. Bányai Attila 1:40.49,...56. Vass Dániel 1:45.80,...65. Szabó-Szélyes Szilárd 1:48.61

Curling. Vegyes csapatok: Olaszország-Magyarország: 10-2; Németország-Magyarország 8-6

(Képek: MOB-Média)