Téli ifjúsági olimpia Erdélyben?

Téli ifjúsági olimpia Erdélyben?

2019. 03. 26.
Megosztás


Brassó is versenybe száll a 2024-es téli ifjúsági olimpia rendezési jogáért, miután a román kormány tisztviselői támogatásukról biztosították a város pályázatát.

A kormány és a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) tagjai pozitív kimenetelű találkozón vettek részt a városban március 24-én.

A Vasile-Daniel Suciu, miniszterelnök-helyettes; Bogdan Trif, turisztikai miniszter; Bogdan Matei, ifjúsági és sport miniszter; valamint Eugen Teodorovici pénzügyminiszter napvilágra hozták javaslatukat, és kérik a kormányt Viorica Dancila miniszterelnökkel együtt, hogy aláírásukkal támogassák a 2024-es téli ifjúsági játékok szervezését.

A COSR elnöke, Mihai Covaliu és a szervezet vezetésének további tagjai a következő időszakban egyeztetni fognak a lehetséges pályázatról a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB).

Covaliu a következőképpen értékelte a pályázatot a 2024-es eseményre: „Ez egy kivételes lehetőség a jövő generáció azon sportolóinak számára, akik részesei szeretnének lenni egy ilyen nagyszerű eseménynek, ugyanakkor egy kiváló alkalom Brassó és környékének is, hogy egy nemzetközileg is ismert téli sportközponttá váljon.”

A NOB januárban erősítette meg, hogy Románia egyike annak a négy országnak, amely érdeklődést mutat a 2024-es téli ifjúsági olimpia játékok lebonyolítására. Közülük Románia az első, amely meg is nevezte az esetleges torna helyszínét.

Az ázsiai nagyhatalom, Kína is tárgyalásokat folytatott a 2020-as játékok rendező lausanne-i szervezőbizottsággal, azonban még hivatalosa nem csatlakoztak a rendezés jogáért folyó küzdelemhez.

Brassó egyébként 2020-ra is pályázott, de 71:10 arányban alulmaradt Lausanne-nal szemben még 2015-ben.

A 2024-es helyszín megválasztásának folyamata idén kezdődik, a nyertesre kilétére pedig várhatóan 2020-ban derül majd fény.

(forrás: insidethegames.biz)