Thomas Bach megérkezett Budapestre, a MOB 120 éves évfordulójára

Thomas Bach megérkezett Budapestre, a MOB 120 éves évfordulójára

2015. 12. 14.
Megosztás


Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Patrick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottság elnöke és több sportdiplomata is megérkezett Budapestre, a Magyar Olimpiai Bizottság 120. évfordulója alkalmából megendezésre kerülő eseménysorozatra. A NOB elnöke hétfőn a MOB székházában Borkai Zsolt elnökkel is tárgyalt.

A találkozón részt vett többek közt Schmitt Pál, a NOB tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke, Aján Tamás, a NOB tiszteletbeli tagja, a MOB elnökségének tagja, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség első embere, Fürjes Balázs, a Budapest 2024 olimpiai pályázat vezetője és Szabó Bence, a MOB főtitkára is.

A NOB német elnöke csatlakozott ahhoz a rendezvénysorozathoz, melynek keretében a magyar olimpiai mozgalon 120 évének sikereit ünnepli az olimpiai család.

Thomas Bach a megbeszélést követően körbejárta a MOB-irodát, találkozott több magyar olimpiai bajnokkal és a szervezet munkatársaival is. Köszöntötte többek mellett Fábián László sportigazgatót, Storcz Botondot, Gergely Istvánt, Molnár Tamást, Köteles Erzsébetet, Kausz Istvánt, Martinek Jánost, Mizsér Attilát, Kovács Istvánt, Kovács Ágnest, Pézsa Tibort, Kárpáti Györgyöt, Bodnár Andrást, Vereczkei Ákost és Szekeres Pált.

A NOB elnöke a MOB-látogatást követően a Vasas Kovács Pál vívócsarnokába ment, ahol találkozott Sákovicsné Dömölky Lídia, Kulcsár Győző és Bujdosó Imre olimpiai bajnok vívóval, Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes sportvezetővel, a MOB elnökségének tagjával, a Nemzetközi Fair Play Bizottság első emberével, Markovits László klubelnökkel, és a Vasas utánpótláskorú sportolóival. A sportvezetőt elkísérte Fürjes Balázs és a kétszeres olimpiai bajnok vívó Schmitt Pál mellett a szintén kétszeres olimpiai bajnok vívó Szabó Bence MOB-főtitkár, aki maga is a piros-kékek egyik vívóedzője.

Mint ismeretes, Thomas Bach az NSZK színeiben a tőrcsapat tagjaként az 1976-os montréáli olimpián aranyérmet nyert - világbajnokságokon szintén tőrcsapattagként arany-, ezüst- és bronzérmet is jegyez.

„Reméltem, hogy visszavághatok Thomasnak, mert ő nyert olimpiát, én viszont nem. Többször találkoztunk világbajnokságon és az 1976-os olimpián is. Úgy emlékszem, az egymás elleni mérlegünk állása döntetlen" - mondta az MTI-nek Kamuti Jenő.

Az ünnepségsorozat este az Operaházban gálaműsorral folytatódott. Az eseményen több sportdiplomata mellett részt vett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, valamint a közelgő ötkarikás események házigazdáinak diplomatái: a brazil, a koreai és a japán nagykövet.

A gálaesten Borkai Zsolt hangsúlyozta, hogy az Operaház méltó helyszíne a 120 éves MOB megünneplésének. Kiemelte, hogy az 1884-ben Ybl Miklós tervei alapján épült neoreneszánsz épület Budapest egyik jelképévé nőtte ki magát. A MOB elnöke arról is beszélt, hogy eddig 295 magyar sportoló lett olimpiai bajnok, közülük 156-an még élnek, az olimpiai aranyérmek száma pedig 168. Borkai Zsolt azt is kifejtette, hogy a tavaly elfogadott Agenda 2020 reformprogram alapján Budapest méltó házigazdája lehet egy olimpiának „Úgy ünnepeljük a múltunkat, hogy közben Rióra, a 2017-es EYOF-ra és a 2024-es olimpiai pályázatra készülünk" - húzta alá köszöntőjében.

Thomas Bach az Operában a magyar sportolók olimpiai eredményeit méltatta, Patrick Hickey pedig a NOB alapítására tekintett vissza, melyben jelentős szerepe volt a MOB első elnökének, Berzeviczy Albertnek is.

Kedden díszgyűléssel folytatódik a programsorozat.

A fotóalbumot ide kattintva találja.

(MOB/VF, fotó: MOB/Szalmás Péter)