Tisztújítás a sportorvostársaságnál - a MOB bizottságának tagjai fontos megbízást kaptak

2018. 12. 11.
Megosztás


Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Sportorvos Társaság. A leköszönő elnök, dr. Martos Éva helyére dr. Halasi Tamás PhD. került, a főtitkári feladatokat az elkövetkezendő négy évben dr. Tállay András PhD., a MOB Orvosi Bizottságának elnöke látja el.

Halasi Tamás doktor az OSEI Sportsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa, tagja a MOB Orvosi Bizottságának. Korábban a birkózó, majd az asztalitenisz, jelenleg a férfi és női tornász-válogatott keretorvosa. Az egészségügyi csoport tagjaként részt vett a sydney-i, az athéni, a pekingi és a londoni olimpián, továbbá a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is. Évtizedek óta foglalkozik orvosok, orvostanhallgatók, gyógytornászok, valamint más egészségügyi és sportszakemberek oktatásával.

Dr. Tállay András ortopéd sebész, sportorvos; az OSEI Sportsebészeti Osztályán főorvos. A női kézilabda-, majd sí-, snowboard-, rövidpályás gyorskorcsolya- és szörfválogatott orvosa. A MOB vezető orvosa 2001-08-ig. Athénban, Pekingben, Salt Lake Cityben, Torinóban és Vancouverben, majd idén Phjongcshangban az orvoscsapat vezetője – melynek tagja volt Sydney-ben is –, csakúgy, mint a murciai, párizsi és a lignanói Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon és a Buenos Aires-i nyári ifjúsági olimpián. A kézilabda-szövetség és az atroszkópos társaság elnökségének tagja, 2017-től a MOB Orvosi Bizottságának elnöke. Utánpótláskorában válogatott alpesi síző volt.

A sportorvostársaság hosszú távon gondolkodik, így az is tervezhető, hogy a következő elnök, aki négy év múlva kezdi tevékenységét, várhatóan dr. Pavlik Attila PhD. lesz.

A Magyar Sportorvos Társaság nyári konferenciáján Kulcsár Krisztián is felszólalt. A MOB elnöke akkor úgy fogalmazott: a sportegészségügy jelentősége egyre nő, mert egyfelől a sportolói teljesítmények egyre nőnek, ezzel egy időben egyre több az esemény és nagyobb a sportolói létszám is. Miközben a feladatok komplexitása konstans: segíteni a sportolót a felkészítésben – teljesítménydiagnosztika, táplálkozástudomány –, a sportolók védelme – prevenció, doppingellenes küzdelem és a sérülések megakadályozása – továbbá a gyógyítás, illetve rehabilitáció. „A sportegészségügyet nem lehet eléggé hangsúlyozni!”

A MOB Orvosi Bizottságának tagjai: dr. Tállay András elnök, dr. Halasi Tamás, dr. Lénárt Ágota, dr. Martos Éva, dr. Matusovits Andrea, dr. Merkely Béla, dr. Soós Ágnes, dr. Tiszeker Ágnes és dr. Tóth Szabolcs tagok.

A MOB Orvosi Bizottságának szakmai anyagai a MOB honlapján ide kattintva olvashatóak.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)