Plov pasztor viv2

Tíz év után nyert ismét magyar női tőröző érmet világversenyen

2023. 05. 08.
Megosztás

Pásztor Flóra állhatott fel a dobogóra női világkupán, tőrversenyen. A férfi 3x3-as kosárlabda-válogatott ott lehet a bécsi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A férfi asztaliteniszezők csoportelső helyen kvalifikáltak a csapat Európa-bajnokság 24-es mezőnyébe. Babos Tímea tenisztornát nyert Cipruson. Galambos Péter harmadik a zágrábi evezős világkupán. Vas Kata Blanka a Vueltán, Fetter Erik a Giro-n kerékpározott.

Plovdiv pasztor erem
Augusto Bizzi

Vívás. A kardozók után ezen a hétvégén a férfi és női tőrözők két helyszínen, Acapulcóban, illetve Plovdivban világkupa-, a párbajtőrözők Caliban GP-versenyen küzdöttek az olimpiai ranglistapontokért.

Női tőrben négy magyar szerepelt a főtáblán. Pásztor Flóra élete vívásával, önmagához képest kifejezetten higgadtan, taktikusan és jól szerepelt, és verte meg sorra a nála magasabban kvalifikált vívókat egészen az elődöntőig. Ott a világranglistát vezető olimpiai bajnok, Lee Kiefer volt az újabb rivális. A sportág ifjú, 28 esztendős királynője ezúttal még jobbnak bizonyult, 6:15 lett a vége, így Flóra bronzérmes lett. Régen volt, hogy érmet nyerjen magyar női tőröző világversenyen; legutóbb, több mint tíz éve, 2013 tavaszán sikerült a tauberbischofsheimi vk-n Mohamed Aidának.

Plov noi torcsapat
hunfencing.hu

A Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású tőrcsapat a legjobb 16 közé jutásért legyőzte Venezuelát 45:27-re. Következett Kína ellen a nagyon fontos nyolcaddöntő. Az utolsó asszóra Kreiss Fanni egy tus előnnyel állt fel, és valahogy végig „benne volt a levegőben” a hosszabbítás. Amikor nagyjából húsz másodperccel a vége előtt az ázsiai rivális egyenlített 27:27-re, várható volt, hogy a hosszabbítás dönt majd – így is történt. Ám az utolsó tus a kíniaknak állt. A minimális különbségű vereség után a 9-16. helyért következtek a rendkívül fontos összecsapások. Ausztria (45:39), Korea (45:25), majd Spanyolország (45:43) maradt alul a mieinkkel szemben, akik ezzel a kilencedik helyen végeztek. A kvalifikáció szempontjából nem történt nagy meglepetés, a rivális európai csapatok (Németország, Lengyelország) a 7. és a 8. helyen végeztek, azaz egy, illetve 2 ponttal követi a magyar csapat a nagy ellenfeleket.

Parizs dosa tus
hunfencing.hu

Férfi tőrben a két legjobbunk, Szemes Gergő és Dósa Dániel várhatta a 64 között az első találkozóját. Gergő korán búcsúzott, 15:14-es vereséget szenvedett a japán Abétől, ezzel kiesett. Dósa Dani az első körben értékes győzelmet aratott 15:12-re a francia Chastanet ellen, következő fordulóban azonban ő is egyetlen tussal kapott ki a világ legjobbjai közé tartozó, amerikai Gerek Meinhardtól. Csapatban a Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Szemes Gergő, Tóth Gergely összeállítású gárda a 16 közé jutásért hozta a kötelező győzelmet (45:16) a Puerto Rico elleni összecsapásnál. A következő körben Hong Kong ellen Dósa Danit le kellet cserélni első, remekül megvívott asszója után, így ő és Gergő hiába teljesített +8-cal, mégsem volt reális esélyünk a győzelemre, 35:45-re nyertek az ázsiaiak. Végül a 9-16. helyért folytatott csatározásokban a 13. helyen végzett a válogatott.

Cali koch
Eva Pavia #BizziTeam

GP-versenyeken csak egyéni küzdelmeket rendeznek. A férfiaknál négyen kezdhették meg a 64-es tábla küzdelmeit. A legjobban Koch Máté szerepelt, aki a negyeddöntőig menetelt, de ott hiába vezetett a harmadik harmadban 7:4-re is a cseh Beran ellen, a rivális végül 12:9-re fordított. A cseh végül meg is nyerte a GP-t. A többiek közül Kovács Gergely az első fordulóban, Siklósi Gergely és Nagy Dávid a 32 között búcsúzott.

A nők mezőnyében Kun Anna és Muhari Eszter kiemeltként a 64 között egyaránt koreai ellenféllel találkozott, és egyaránt simán verte riválisát. A következő körben mindketten szoros meccsen vereséget szenvedtek. A párbajtőr egyéni olimpiai kvalifikáció két hét múlva egyéni és csapat világkupával folytatódik.

kosarlabda_3_3_ferfi
hunbasket.hu

3x3-as kosárlabda. Szombaton és vasárnap az izraeli Eilat városában rendezték a világbajnoki selejtezőket, melyen férfiválogatottunk képviselte hazánkat. Három-három hely volt még kiadó mindkét nemben a május végi bécsi vb-re, ezekért hat-hat csapat versengett a dél-izraeli kikötővárosban. A Csirke Ferenc vezette nemzeti csapat Uros Rosic, Demeter Attila, Tomislav Ivosev, Kelemen Balázs összeállításban szerepelt a megmérettetésen. Nemzeti csapatunk a házigazda Izrael ellen kezdett, és maradt alul nagy csatában 16-12-re. A magyar fiúk ezt követően Új-Zélanddal csaptak össze, és 21-11-es, viszonylag könnyed sikert arattak. Mivel játéknap végén Izrael is legyőzte Új-Zélandot 21-17-re, ezzel eldőlt, hogy a csoportgyőztes házigazda mellett a mieink mentek tovább a keresztjátékba. A magyar fiúk a szlovénekkel csaptak össze az automatikus vb-kvalifikációt érő döntős helyért. Bár itt a végjátékban még úgy tűnt, a mieinknek áll a zászló, végül Szlovénia 21-18-ra behúzta a derbit, Demeterék pedig a bronzmérkőzésen biztosíthatták be világbajnoki szereplésüket. Ezt az utolsó esélyt egy bravúros kosarakkal tarkított fantasztikus meccsen meg is ragadták a magyarok, Kína 21-19-es legyőzésével. 20-19-nél Ivosev szakadt el emberétől, nem hibázott közelről, így Csirke Ferenc együttese is ott lesz a május 30. és június 6. között rendezendő világbajnokságon. Női válogatottunk már korábban, világranglista-pontjainak köszönhetően kijutott a tornára, így mindkét felnőtt válogatottunkért szoríthatunk majd Bécsben.

Ferfivalogatott 960px

Az Európa-bajnoki részvételt kiharcoló válogatott (balról): Lakatos Tamás, Ecseki Nándor, Muskó Péter szövetségi kapitány, Majoros Bence, Szudi Ádám

MOATSZ

Asztalitenisz. Péntek délelőtt a svájciak ellen kezdte az Ecseki Nándor, Majoros Bence, Lakatos Tamás trió az Európa-bajnoki selejtező csoportkörét. Mindhárom magyar asztaliteniszező simán 3-0-ra verte riválisát. A második találkozón a törökök ellen is hasonlóan teljesített a három magyar. Így női válogatottunk után férficsapatunk is kiharcolta az Európa-bajnoki részvételt.

Miami tenisztorna - Babos Tímea

Miami, 2018. március 24.

MTI/EPA/Erik S. Lesser

Tenisz. Babos Tímea győzött a ciprusi Alaminoszban rendezett salakpályás tenisztorna női versenyében. A világranglista 302. helyezettje, Babos Tímea a torna harmadik kiemeltjeként az elsőként rangsorolt ciprusi Raluca Georgiana Serbannal (203.) találkozott vasárnap, és több mint négyórás ütközetben kerekedett ellenfele fölé. A magyar játékos az első szett megnyerése után 5:3-nál a győzelemért adogatott, de nem tudott élni a lehetőséggel, sőt Serban egyenlített. A harmadik játszma 6:6-os állás után rövidítéssel zárult, melyben Babos volt a jobb. A meccset így 6:4, 5:7, 7:6 (7–5)-re nyerte meg.

Galambos Péter vb bronzérmes
rowing.hu

Evezés. A magyar csapat egy harmadik, egy-egy hetedik, nyolcadik és kilencedik helyezést ért el az evezősök zágrábi világkupaversenyén. Női egypárban Bertus Kitti második lett a B-döntőben, ezzel összesítésben hetedikként végzett. A férfi kormányos nélküli ketteseknél a Juhász Adrián, Simon Béla kettős nyolcadik, egypárban Pétervári-Molnár Bendegúz kilencedik lett, míg kétpárban az Ujhelyi Mihály, Szklenka Bence duó nem volt a rajtnál, így helyezetlenül zárt. Szombaton az olimpiai programban nem szereplő versenyszámok döntőit rendezték, ekkor szerezte Galambos Péter a magyar csapat egyetlen érmét. A könnyűsúlyú egypárban kétszeres Európa-bajnok szlovén és svájci riválisai mögött 7:00.41 perces idővel a harmadik helyen ért célba. A horvát fővárosban 27 nemzet 115 hajóegysége állt rajthoz.

Fetter
bringasport.hu

Kerékpár. Vas Kata Blanka a Vueltán, Fetter Erik a Giro-n kerékpározott. Vas Kata Blanka a hét szakaszból álló női Vuelta-versenyen a győztestől 26:33 perces hátránnyal a 93. helyen ért célba, összetettben 75. lett. Blanka a 2. és 4. szakaszban az előkelő negyedik helyen végzett. Fetter Erik a Giro d'Italia egyetlen magyar indulója a második szakaszban 31 másodperc hátránnyal a 109. helyen tekert be a célba, az összetettben 2 perc 41 másodperc hátránnyal a 74. pozíciót foglalja el.

(MOB-Média, összeállítás)