Tíz sportággal megalapították a Brüll Alfréd Akadémiát, egyik feltétel a Héraklész-tagság

Tíz sportággal megalapították a Brüll Alfréd Akadémiát, egyik feltétel a Héraklész-tagság

2014. 10. 14.
Megosztás

Minőségi utánpótlásképzés akadémiai keretek között - ez az egyik célja a Magyar Testgyakorlók Köre (MTK) által életre hívott Brüll Alfréd Akadémia működésének. A kék-fehér klub saját akadémiai rendszeréből szeretné kinevelni azokat a sportolókat, akik akár az olimpiai bajnoki címig is eljuthatnak.

Az MTK elnökségének szeptember 12-i döntésének értelmében az akadémia asztalitenisz, atlétika, evezés, kajak-kenu, karate, ökölvívás, ritmikus gimnasztika, sakk, taekwondo és vívás sportágakban kezdi meg működését. Az akadémia megalapítása innovatív lépés az MTK részéről, amivel új úton kiván elindulni az utánpótlás-nevelésben.

Az akadémiára az MTK szakosztályaiból kerülnek be az MTK igazolt sportolói, a kiválasztáskor a nemzetközi eredményesség és az életkot mellett a Héraklész-tagságot is figyelembe veszik a szakemberek. A fiatalok közt olyan tehetségek járhatnak az MTK akadémiájába, mint például az idei esztendő junior vívó világbajnoka, Márton Anna.

Az akadémia elnöke dr. Deutsch Tamás, a MOB alelnöke, igazgatója dr. Szabó Tamás professzor, a MOB korábbi alelnöke, a vezetésnek tagja dr. Tihanyi József és Tamási Zsolt is. A tanácsadó testületben szerepet kapott Killik László (kosárlabda), Garami József (labdarúgás), továbbá Pézsa Tibor, a tokiói olimpiai egyéni kardbajnoka és Szőcs Bertalan vívóedző, a MOB Kiemelt Edző Programjának tagja.

"A 2024-es olimpia magyar versenyzői már megszülettek és itt vannak közöttünk. Azt szeretnénk elérni, hogy minél több olyan tehetséges fiatalt találjunk és támogassunk, akik a magyar nemzet sportsikereihez hozzájárulhatnak" – hangsúlyozta Deutsch Tamás, aki Michelangelo „Angyal" szobrának megszületéséhez hasonlította a sportolók kiteljesedését.

A sajtótájékoztatóval egybekötött keddi alakulási ünnepségen - melyen az Alapító Okiratot is aláírták - részt vett dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár, Kőbán Rita olimpiai bajnok kajakos és Wichmann Tamás olimpiai ezüstérmes, kilencszeres világbajnok kenus, a Magyar Olimpiai Bizottságot Tóth József Héraklész-igazgató képviselte.

Brüll Alfréd - európai műveltségű sportember és iparmágnás - 1905-től volt a Magyar Testgyakorlók Körének elnöke, és közel 40 évig állt az egyesület élén. Vezetése alatt vált az 1888-ban alapított klub a magyar sport egyik meghatározó egyesületévé. A legutóbbi időkben az MTK ismerte fel leghamarabb a tehetségek kiválasztását és képzését szolgáló új megoldások fontosságát, és 2001-ben megalapította a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiát, most a Brüll Alfréd Akadémiát.

Az akadémia sportolóinak felsorolása ide kattintva megtekinthető.

(MOB-MTK)