Egyre nagyobb a lakossági támogatottsága Tokiónak

Egyre nagyobb a lakossági támogatottsága Tokiónak

2013. 08. 28.
Megosztás

Másfél héttel a 2020-as nyári ötkarikás játékok helyszínének kijelölése előtt a tokiói kandidáló bizottság beszámolója szerint a japán főváros lakóinak 92 százaléka támogatja az olimpia rendezését. Mint ismeretes, japán kormányzati és nem kormányzati sportvezetők június közepén a MOB vezetőinél is kampányoltak az ötkarikás játékok megrendezésének jogáért.

A legutóbbi felméréskor a most 92 százalékos mutató még csak 70 százalék volt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 125. közgyűlése szeptember 10-én, Buenos Airesben dönt arról, hogy Tokió, Isztambul vagy Madrid adhat-e otthont a hét év múlva esedékes nyári játékoknak.

A 2016-os olimpiáért folyó versengésben – amelyben Rio de Janeiro lett a befutó – a tokiói pályázat egyik gyenge pontja volt a rendezési szándék „nem magas” lakossági támogatottsága.

A japán küldöttség júniusi látogatása után Szabó Bence, a MOB főtitkára így nyilatkozott: „A tokiói pályázat rendkívül erős, technikailag kifogástalan” – állapította meg Szabó Bence. „Az első olyan olimpiai pályázat, melynek sikerült megvalósítania, hogy egy 8 kilométer átmérőjű körön belül található az összes létesítmény. Ezen felül gazdaságilag is jelentős erőt mutat, 4,5 milliárd dollár áll rendelkezésre a pályázat megvalósításához, amellett, hogy több létesítmény már készen van. A találkozó tovább erősítette a két ország közötti kapcsolatot. A MOB sok sikert kíván a tokiói pályázathoz” – tette hozzá a MOB főtitkára.

Emlékeztetőül: Takeda Tsunekazu és Borkai Zsolt, a két ország olimpiai bizottságának elnökei még 2011 októberében kötöttek együttműködési megállapodást.

A japán diplomaták látogatásáról szóló beszámolónk itt olvasható.

(MTI-MOB)