Tokióért is küzdenek az öttusázók a budapesti viadalon

Tokióért is küzdenek az öttusázók a budapesti viadalon

2020. 01. 30.
Megosztás


A hét második felében zajlik Budapesten a Peridot nemzetközi fedettpályás öttusaverseny, amely az év eleji erőfelmérés mellett pontokat is ad a tokiói olimpiai kvalifikációs ranglistára.

„Méltán lehetünk büszkék erre az idénynyitóra. Tavaly megkaptuk azt a lehetőséget, hogy az olimpiai kvalifikációs rangsorba pontokat adó versenyt rendezhessük" - mondta Kármán Sándor versenyigazgató a csütörtöki sajtótájékoztatón, majd számokkal támasztotta alá a mezőnyre vonatkozó kijelentését. Jelezte, hogy a nőknél az olimpiai ranglistán jelenleg 122 öttusázó szerepel, közülük a szerdai selejtezőben 41-en álltak rajthoz, nyolcnak pedig már olimpiai kvótája is van. A csütörtökön (ma) selejtező férfiaknál a 144 fős ranglistáról 54 jött el Budapestre, és itt is nyolcan rendelkeznek már ötkarikás kvalifikációval.

Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke többek között arról beszélt, hogy nagyon régóta rendeznek januárban versenyt, amikor még szinte az alapozás tart, de mindenki kíváncsi, hol tart, ezért népszerű. Emlékeztetett rá, hogy az idei év speciális, az olimpia miatt a versenyek kilencven százaléka korai időpontra került, így a felkészülést is ennek megfelelően kellett átalakítani.

Gallai István főtitkár kiemelte, hogy a magyar öttusa jelenleg egy-egy olimpiai kvótával rendelkezik - Demeter Bence és Kovács Sarolta révén -, de a cél az, hogy a maximális két-két fővel szerepeljenek az olimpián, ahonnan jó eredményekkel térjenek haza. „Az út nehéz, de pontokat ezen versenyen is lehet szerezni" - hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a budapesti idénynyitónak megnőtt a szerepe, mert a világkupa-viadalok mellett eredetileg két B kategóriás versenyen nyílt volna pontszerzésre lehetőség, a másikat, az amerikait azonban lemondták.

A selejtezők - melyeken hat-hat magyar férfi és női versenyző állt rajthoz - után pénteken és szombaton rendezik a női, illetve férfi döntőt.

A versennyel kapcsolatos bővebb információk, a program, a magyarok eredményei a Magyar Öttusa Szövetség honlapján olvashatóak.

Ezidáig a nőknél Kovács Sarolta, a férfiaknál Demeter Bence szerzett indulási jogot a tokiói olimpiára. Magyarország még további 1-1 kvótára pályázhat: 3 hely kiadó a világbajnokságon (május 23-31., Xiamen), illetve 8 hely a júniusban záródó világranglistáról - utóbbihoz lehet pontokat gyűjteni a most zajló budapesti Peridot nemzetközi fedettpályás öttusaversenyen.

(MTI-MOB, fotó: MÖSZ/Buza Virág)