Turi György: Szép emlékek Debrecenből

Turi György nem hiába virrasztott Nanjingban

2014. 08. 21.
Megosztás

Berlintől majdnem 9000 kilométerre, Nanjingban sem maradt le első számú tanítványa, Cseh László újabb nagy sikeréről Turi György, aki megfontoltan döntött úgy, hogy az idén az ifjúsági olimpián szereplő fiatal versenyzőinek az útját igyekszik egyengetni, és nem az "öreg harcostársáét", akivel nagyon hosszú és sikerekkel megjelölt utat hagyott maga mögött.

A Kőbánya SC szakmai vezetőjét Kínában, helyi idő szerint az éjszaka kellős közepén érte el telefonon a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársa, aki mindent tudott, sőt, az M1 élő adását számítógépen követve mindent látott és hallott is, ami természetesen mélyen meghatotta.

"Amint csak lehet, próbálom elérni Lacit és gratulálni a berlini győzelméhez. Tizenkét hosszú éven át mindig ott voltam mellette, és a háttérben maradva minden segítséget igyekeztem megadni neki, de már a londoni olimpia előtt be kellett látnom, hogy még hátrább kell lépnem, és nagyobb szabadságot adni neki. Ezért állítottam mellé két éve Petrov Ivánt, idén pedig Güttler Karcsit kértem meg arra, hogy a versenyen viselje a gondját, és adjon tanácsot neki, ha arra bármikor is szüksége lenne. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a "piszkos munka", azaz az edzéstervek elkészítése és az edzések levezetése továbbra is az én reszortom maradt, de ez így van rendjén, ha változtatni kell a dolgokon és valami olyan újat kitalálni, ami felfrissíti a kapcsolatunkat, és amiből a versenyző profitálni tud." - mondta, vagy ha úgy tetszik, ismerte el Turi György, aki azt sem tagadta, hogy a szokatlan lépések megtételéhez hatalmas önfegyelmet kellett tanúsítania.

Az elismert szakember a berlini Európa-bajnokság előtt ugyan nem volt szkeptikus, de a szokásosnál jóval ritkábban hozta szóba Cseh László esélyeit, illetve ha mégis, akkor inkább a 100 pillangót nevezte meg az éremszerzésért folyó harc sikerrel kecsegtető "hadszínterének."

"Ez valóban így volt, de a véleményem egyre inkább jobb lett az után, hogy Laci eljött Balatonfűzfőre és ismét vállalta a közös munkát. Ismét, hiszen az idén egyetlen edzőtáborba sem jött el velünk, azzal a megfontolással, hogy a kitűzött célokat a mag elképzelései szerint is el tudja érni. Ami a 200 vegyest illeti, az ő szavaival élve az EB előtt kevés maradandó teljesítményt nyújtott, most viszont az Európa-bajnokságon okos, rutinos és nagy küzdő versenyzőként valósította meg a titkos tervét. Hatalmas áldozatokat kellett hoznia az utolsó hetekben, például drasztikusan átalakítania az étrendjét, és az ideális szintre hozni a versenysúlyát. Vízben és a parton is keményen meg kellett dolgoznia ezért a szoros, de nagyon megérdemelt aranyéremért."

Turi György úgy gondolja, hogy most aztán tényleg nem kérdés az, hogy Cseh Lászlónak tovább kell mennie, és ahogy a tavalyi világbajnokságon Barcelonában, úgy a jövő évi világbajnokságon is megpályázni egy dobogós helyezést.

"Ha a jövő évi világbajnokságon fogcsikorgatva vagy könnyedén ismét helyt tud állni, akkor nincs mese, egy kis pihenő után a lehető leggyorsabban neki kell rugaszkodnia az olimpiai felkészülésnek, és egy vérbeli profihoz illő hajrával eljutni a Riói nyári olimpiára" - nyilatkozta Turi György.

(Telekom Sporthír Szolgálat - Szalay Péter)