Új elnök a WADA élén

Új elnök a WADA élén

2019. 05. 15.
Megosztás


A lengyel sportminiszter, Witold Bańka váltja majd a korábbi elnököt, Sir Craig Reedie-t a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vezetői pozíciójában.

Reedie 6 év vezetői tevékenységet követően adja át a stafétát, miután a WADA tisztségviselői egy kölcsönös bizalmon alapuló megállapodás keretein belül kijelölték utódját. Bańka a korábbi hosszútávúszót, Marcos Diazt és Linde Hellelandot, a WADA alelnökét „előzte meg" az elnöki pozícióra történő szavazásban. A norvég alelnök nem kapta meg az európaiak támogatását, és kevés eséllyel indult a pozícióért.

Bańka egy Twitter-bejegyzés keretein belül így nyilatkozott: „Ez egy nagy nap számomra és Lengyelország számára egyaránt."

Az elmúlt héten a lengyel vezető egy utolsó löketet kapott a választás előtt, mikor is megkapta az Európai Unió és tagállamainak támogatását. Az Universiadé-aranyérmes futó indulását az Európa Tanács hagyta jóvá idén februárban.

Bańka elképzelései között szerepel egy antidopping szolidaritási alap létrehozása, ami a nyilatkozatai alapján „segíthet kialakítani egy szoros kapcsolatot a nemzeti antidopping szervezetek között, emellett hozzájárul a kapacitások bővítéséhez és a nemzetközi szintű partnerségi projektekhez is." Javaslatai szerint az alapot a szponzorok és a kereskedelmi vállalatok mellett a nemzetek kormányainak is finanszírozniuk kell.

Víziójának másik kulcsa, hogy növeljék az akkreditált laboratóriumokat a régiós egyenlőség érdekében.

(insidethegames.biz)