Esélyegyenlőségi Bizottság 08

Új elnök az esélyegyenlőségi bizottság élén

2023. 10. 30.
Megosztás

Sinkó Andrea személyében új elnök vezetésével ülésezett októberben a Magyar Olimpiai Bizottság Esélyegyenlőségi Bizottsága.

Miután a testület korábbi elnöke, a kétszeres olimpikon műugró Kelemen Ildikó lemondott a MOB Esélyegyenlőségi Bizottságának vezetéséről – tag továbbra is maradt, egyben segítségét felajánlotta –, új elnökre volt szükség. A MOB elnöksége az augusztus 30-ai ülésen egyhangúlag fogadta el az olimpiai 6. helyezett ritmikus gimnasztikázó Sinkó Andrea jelölését.

Esélyegyenlőségi Bizottság 10
MOB-Média/Balassa Balázs

Sinkó Andrea korábban a sportolói bizottságot is vezette; évtizedes rálátása van az olimpiai mozgalomra, hiszen egykori olimpikon, nemzetközi bíró, majd edző, sportvezető, és tagja volt a MOB közgyűlésének is. Korábban a magyar ritmikus gimnasztika- és aerobik-válogatott szövetségi kapitánya, az Európai Torna Szövetség aerobic technikai bizottságának tagja. Erősíti a Nemzeti Versenysport Szövetség elnökségét és a Magyar Tenisz Szövetség női bizottságát; utóbbiban egyik feladataként az esélyegyenlőség megteremtésén is dolgozik. A Magyar Torna Szövetség aerobik szakágának vezetőségi tagja. A MOB Sportolói Bizottságával rendszeresen véleményeztek NOB-állásfoglalást, MOB-dokumentumokat, kezdeményezésünkre több sportági szakszövetségben megalakították a sportolói bizottságot, valamint személyesen vagy online módon részt vettek a NOB és az Európai Olimpiai Bizottság fórumain. A magyar olimpiai család képviseletében járt többek közt a 9. Nemzetközi Sportolói Fórumon Lausanne-ban, valamint a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiát megelőző olimpiai fórumon. Az esélyegyenlőségi bizottság októberi megbeszélése már az ő irányítása mellett zajlott.

Esélyegyenlőségi Bizottság 02
MOB-Média/Balassa Balázs

A bizottság tagjait – és az új elnököt – köszöntötte Fábián László, a MOB főtitkára is. Az esemény az (újra) ismerkedés, az ötletelés és a véleménycsere jegyében telt. A résztvevők átbeszélték az irányvonalakat, ki, miben tudna a témában, a sportolói esélyegyenlőség terén segíteni. A bizottság tagjai visszatekintettek az elmúlt időszakban végzett munkára, projektekre.

Esélyegyenlőségi Bizottság 12
MOB-Média/Balassa Balázs

Téma volt többek közt a MOB októberben indult Kettőskarrier-programja, a fiatal sportvezetők képzése, a nők sportban betöltött szerepe valamint a fiatal sportolók védelmét szolgáló Safeguarding-program és annak szakemberképzése is.

A bizottság egyelőre női tagokból áll, de felvetették annak lehetőségét, miszerint férfi tagjuk is legyen. Mint ismert, az esélyegyenlőségi bizottság korábban női, vagy nők a sportban bizottságként működött.

A MOB-elnökség részéről Pálinger Katalin az összekötő az esélyegyenlőségi bizottságban.