Új nemzetközi sportszervezet alakult – a MOB is alapító tag

Új nemzetközi sportszervezet alakult – a MOB is alapító tag

2019. 03. 08.
Megosztás


A hágai Peace Palace-ban megalakult a versenybírókat sportágtól függetlenül összefogó világszervezet, az International Federation for Sports Officials (IFSO, Versenybírók Nemzetközi Szövetsége). A 20 alapító egyike a Magyar Olimpiai Bizottság, melyet az ülésen Kulcsár Krisztián elnök és Vékássy Bálint főtitkár képviselt pénteken.

A MOB elnöksége a március 6-ai ülésén döntött arról, hogy a szervezet az International Federation for Sport Officials alapító tagja legyen. A pénteken alakult szervezet kezdeményezi, hogy a NOB és a Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége (GAISF) is elismerje.

„A Magyar Olimpiai Bizottság közel fél évvel ezelőtt kapott felkérést, kíván-e alapítóként részt venni az új szervezet megalakulásában. Ez a MOB-nak pénzbe nem kerül, mivel az alapítói szerepnek pénzügyi vonzata nincsen" – jelentette ki Vékássy Bálint.

A főtitkár a helyszínről nyilatkozva elmondta, hogy a húsz alapító között öt nemzeti olimpiai bizottság szerepel – ezek egyike a magyar –, a többi más sportszervezet, mint például a kerékpárosok vagy a raftingosok nemzetközi szövetsége. „A Holland Olimpiai Bizottság és Hága városa 20-20.000 Euró indulótőkét ad a szervezetnek. A 12 fős elnökség élére a 71 esztendős, egykori francia vívót, Patrick Vajdát választották" – tette hozzá a sportvezető, aki úgy véli, a hágai helyszínnek jelképes jelentése van a bírók családját összefogó új nemzetközi szervezet létrejöttében.

Vékássy Bálint azt is kifejtette, a szervezet jelentős hangsúlyt fektet a fiatal bírók, játékvezetők bevonására, az ítész-utánpótlás aktivizálására, továbbá törekszik a nők egyenjogúságára, ami az elnökség összetételében is megmutatkozik. „Az IFSO-t nem egy bírói szakszervezetként kell elképzelni, sokkal inkább a tudás átadása, az oktatás a fő célja a szervezetnek."

Az IFSO vezetése: Patrick Vajda elnök (francia, vívás), Gwenda Stevens (belga, evezés), Martins Dambergs (lett, bob/szánkó) és Janie Frampton alelnök (angol, labdarúgás), Charlotte Girard főtitkár (francia, jégkorong), Jan Vlasblom kincstárnok (holland).

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy Franciaországban 33 esztendővel ezelőtt 12 sportág közreműködésével megalakították a versenybírók szövetségét. Ma már ennek minden francia sportági szakszövetség és játékvezetői bizottság a tagja, a szervezet elnöke nyolc éve Patrick Vajda, aki a NOB-nak már felvázolta a koncepcióját. A franciák a több mint három évtizedes sikeres működés után gondolták világszervezetté terjeszteni a szövetséget. Az Egyesült Államokban hat sportágban, önkéntes alapon működik játékvezetőket tömörítő testület.

Mint ismert, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 125 évvel ezelőtti alapításánál is volt magyar, Kemény Ferenc személyében.

(MOB)