Új tagokat is választott a NOB

Új tagokat is választott a NOB

2013. 09. 10.
Megosztás

A 119 éves NOB, Buenos Airesi, 125. ülésén az új elnök Thomas Bach mellett kilenc új tagot is választott a közgyűlés.

A frissen beválasztott tagok között ott van Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Larry Probst, az Egyesült Államok ötkarikás szervezetének vezetője, valamint a 2004-es athéni játékokon magasugrásban aranyérmes svéd Stefan Holm, és a 10 ezer méteren kétszeres olimpiai ezüstérmes kenyai Paul Tergat is. Rajtuk kívül a román Octavian Morariu, a brazil Bernard Rajzman, a Fülöp-szigeteki Mikaela Maria Antonia Cojuangco-Jaworski, az etióp Dagmawit Girmay Berhane és a holland Camiel Eurlings lett tagja a NOB-nak.

Az év végén életkorára való tekintettel Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szenegáli elnöke és Kevan Gosper, a NOB médiabizottságának vezetője megválik majd NOB-tagságától.

A Thomas Bach által megüresedett NOB-alelnöki helyre egyhangúlag az ausztrál John Coatest választották. Coates elnöke az Ausztrál Olimpiai Bizottságnak, 2001-ben csatlakozott a NOB-hoz; 2009 óta tagja a végrehajtó bizottságnak, elnöke a Sport Választottbíróságnak (CAS); Lord Sebastian Coe mellett tagja volt a londoni olimpia koordinációs testületének is. Coates a sydney olimpia után elnyerte az Olimpiai Rendet.

Az ülésen Kevan Gospert és Lamine Diackot tiszteletbeli tagokká nyilvánították, mert "rendes" tagságuk, korukból adódóan megszűnt. Mindketten több mint tíz éve szolgálták a nemzetközi Olimpiai Mozgalmat.

A NOB végrehajtó bizottsága először 1921-ben alakult. Tagjai a NOB elnöke, alelnökei és 10 tag. A megválasztott bizottság mandátuma négy évre szól.

A NOB végrehajtó bizottsága:

Elnök:
Thomas Bach

Alelnökök:
Nawal El Moutawakel
Craig Reedie
John Coates

Tagok:
Sam Ramsamy
Gunilla Lindberg
Ching-Kuo Wu
René Fasel
Patrick Joseph Hickey
Claudia Bokel
Juan Antonio Samaranch Jr
Sergey Bubka
Willi Kaltschmitt Luján
Anita DeFrantz

Az új elnök, Thomas Bach megválasztásával kapcsolatos írásunk, videókkal itt olvasható.

(NOB-AIPS-MTI alapján, Foto: olympic.org)