20230622 022 KRAKKO 2023 sportloveszet

Újabb kvótát és érmeket vár a magyar csapattól a sportlövő szövetség

2023. 08. 11.
Megosztás

Augusztus az olimpiai kvótaszerző versenyek hónapja: hét sportágban indulnak magyar versenyzők világbajnokságon. A sort a sportlövők kezdik, majd sorban a vitorlázó, atlétika, tollaslabda, öttusa, kajak-kenu és RG világbajnokságokon lehet olimpiai kvótát szerezni, illetve szintidőt teljesíteni.

Azerbajdzsán fővárosa, Baku ad versenyt a sportlövők világbajnokságának, ahova 101 ország 1249 sportolója nevezett. 16 magyar sportlövő léphet lőállásba, hogy újabb indulási jogokat szerezzen a Team Hungary-nek, amelynek Pekler Zalán révén eddig egy kvótája van a párizsi olimpiára a sportágban.

Sinka László főtitkár hangsúlyozta, hogy a Magyar Sportlövők Szövetségének vezetősége egy olimpiai kvótát és két érmet vár, egyúttal elismerte, hogy nem lesz könnyű az éremszerzés, mivel a mezőny roppant erős. Jelezte, Kína és India kiemelkedik, de több más ország is dobogóesélyes lövőket vonultat fel a vb-n, példaként az Egyesült Államokat, Olaszországot, Ausztráliát, Franciaországot és Németországot emelte ki.

Molnár László, a szövetség nemzetközi és kommunikációs igazgatója az olimpiai kvalifikációról szólva emlékeztetett arra, hogy a kvótaszerző sorozat tavaly augusztus 22-én indult, és jövő június 9-ig tart. Ennek az egyik legfontosabb állomása a bakui vb, melyen versenyszámonként négy kvótát osztanak ki, de egy ország versenyszámonként csak egy kvalifikációs helyet szerezhet.

A sajtóeseményen a magyar sportlövő-válogatott eddigi egyetlen kvótása, a puskás Pekler Zalán is jelen volt, aki a krakkói Európa Játékokon négy aranyérmet nyert júniusban, és azzal nem csupán a sportág, hanem a multisportesemény legeredményesebb sportolója lett.

"Az idén már többször bizonyítottam, hogy jó formában vagyok. A vb-re úgy utazom, hogy éremre, érmekre váltsam a jó formámat. Úgy érzem, jó esélyem van a dobogóra" - mondta az eseményt felvezető sajtótájékoztatón a komáromiak puskása, aki Lengyelországban a puska összetett számban aratott diadalával szerezte meg a párizsi kvótát.

A magyar csapat az egyes olimpiai versenyszámokban: (zárójelben a döntő napja és időpontja magyar idő szerint)

férfi 10m légpuska (augusztus 19., 10:45) és 50m puska összetett (augusztus 20., 13:30): Pekler Zalán, Péni István, Hammerl Soma
férfi 10m légpisztoly (augusztus 17., 10:45): Tátrai-Fejes Miklós, Rédecsi Máté, Szemán Dávid
férfi 25m gyorstüzelő pisztoly (augusztus 22., 13:15): Rédecsi Máté
férfi trap (augusztus 24., 16:15): Hegyi Norbert
női 10m légpuska (augusztus 19., 16:00): Bajos Gitta, Dénes Eszter, Mészáros Eszter
női 50m puska összetett (augusztus 21., 15:45): Dénes Eszter, Mészáros Eszter, Toma Dorina
női 10m légpisztoly (augusztus 17., 14:45): Fábián Sára, Jákó Miriam, Major Veronika
női 25m sportpisztoly (augusztus 20., 11:15): Jákó Miriam, Major Veronika, Sike Renáta
női skeet (augusztus 18., 15:15): Pongrátz Bianka

(MOB, nyitókép: MOB-Média/Tumbász Hédi)