Újabb nagy dobások előtt

Újabb nagy dobások előtt

2013. 12. 23.
Megosztás

A Dobó SE működteti a MASZ által elismert első akadémiát. Az anyagi lehetőségek javulása mellett komoly erkölcsi rangot is jelentő elnevezésről, a Dobó SE működéséről, eredményeiről nyilatkozott a klub alelnöke, Békefi Miklós.

– Mit jelent a gyakorlatban az akadémiai rang?

– A klub életében, a munkában nem hoz változást az elnevezés. A Dobó SE fennállása két legsikeresebb évén van túl, Pars Krisztián sikerei mellett a korosztályos és csapatversenyeken is jól szerepelnek atlétáink, így a rang az eddigi eredmények tanúsítványa, és nem szabad lejjebb adnunk. A cím elsősorban erkölcsi elismerést jelent, de van anyagi vonzata is.

– Mekkora összegről van szó?

– Pályázatok útján különböző nagyságú pénzeket kaptunk, az akadémiai cím 12,5 millió forintos állami támogatáshoz segítette hozzá a klubot. Korábban előfordult, hogy novemberben már anyagi gondjaink voltak, most azonban komoly segítségre számíthatunk, ami lehetővé teszi, hogy nyugodt körülmények között folyjon a munka.

– Ha dobóatlétikáról beszélünk, szinte a legtöbb embernek Szombathely jut eszébe.

– Hosszú munkával értük ezt el. Az 1960-as évek közepén Németh Pál kezdte a nehézatlétikát meghonosítani a városban. Hihetetlen erővel tudta az utánpótlást ráhangolni a sportágra. 1993-ig a Haladás színeiben dolgozott Pali bácsi, majd kiváltak, és három évig SZAC néven működött az egyesület, aztán átalakult Dobó SE-vé. Szintén az ő nevéhez fűződik annak kivívása, hogy nők is elindulhattak világversenyeken. Az egyesület valamennyi eredménnyel büszkélkedhet, a világbajnoki aranyérmen kívül.

– Hány fiatal sportol a Dobó SE-ben?

– Ötven versenyzőnk van összesen, velük három edző dolgozik főállásban. Nem egyszerű megtalálni a jó alkatú fiatalokat.

- Pars Krisztián sikerei után mennyire nőtt meg a jelentkezési kedv?

– Az olimpiai bajnoki aranyérem után 10-15 gyerek kezdett el sportolni nálunk, de néhányan lemorzsolódhatnak a későbbiekben. Egyik edzőnk, Németh László minden évben végigjárja az iskolákat, felhívja a figyelmet a sportágra, ennek is van hatása.

– Mire fordítják pályázaton elnyert pénzt?

– Elsősorban felszerelések és táplálék-kiegészítők vásárlására. Más tervek is vannak, amelyek a felkészülést segíthetnék, de döntés még nem született.

– A létesítményhelyzet megfelelő?
– Szeretnénk egy szárnnyal bővíteni a munkacsarnokot. Ezt annak idején az elnökségi tagok építették a szponzorok segítségével.

– Összetett rendszer alapján határozunk az akadémiai státusról, minden egyesületről egyedi döntés születik – mondta a szövetség főtitkára, Gyulai Márton az akadémiai minősítésekről. - Megnézzük, hogy az eredmények és a lehetőségek megvannak-e a klubban.

Az akadémiák magasabb összegű támogatásra pályázhatnak, de természetesen ellenőrizzük a pénz felhasználását.

(Forrás: utanpotlassport.hu)

foto: Dobó SE, Igaz B, MTI, ML, Zádor P.