Noi dobogo

Újabb magyar női öttusakvóták

2024. 06. 15.
Megosztás

Guzi Blanka ezüst-, Erdős Rita bronzérmet nyert az öttusázók kínai olimpiai kvalifikációs világbajnokságán Csengcsouban szombaton, ezzel mindketten olimpiai kvótát szereztek.

Európa Játékok - Öttusa

Guzi Blanka.

MTI, Koszticsák Szilárd

A 18-as döntőt a szerdai körvívás eredményével Gulyás (19 győzelem/16 vereség) a 6-8., Guzi (17/18) a 11., Erdős (16/19) a 12-13., Bauer (15/20) a 16-17. helyről kezdte meg. A szombati verseny a lovaglással indult, melyben Bauer és Erdős két-két verőhibával ment végig a pályán, Guzi hibátlanul lovagolt, Gulyás viszont pont nélkül zárt, mert a második akadálynál kétszer ellenszegült a lova, majd a harmadikat sem akarta átugrani. Ezzel ő gyakorlatilag kiszállt az érdemi versenyből. A bónuszvívásban egyik magyar sem tudott asszót nyerni az emelt páston, így egyikük sem szerzett plusz pontot. Guzi Blanka a 200 méteres úszásban 2:14.07 perccel a negyedik eredményt érte el. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futást ugyancsak negyedikként kezdhette meg. Az első lövészete nem sikerült, csaknem húsz másodpercet töltött a lőállásban, de a második sorozatra már így is harmadikként érkezett meg. Innentől végig pontosan célzott, csupán kilenc-tíz másodperceket töltött a lőállásban és az utolsó lövészetet követően egyszerre indult a zárókörre a koreai Szonggal. Menet közben Guzi egyszer megbotlott, de nem esett el, a dél-koreai pedig szívósan küzdött, és el is futott pár méterre a magyar öttusázótól, aki azonban az utolsó métereken majdnem utolérte ellenfelét. Guzi 10:59.01 perccel a második időt érte el a kombinált számban, amelyben a közel negyven fokos hőség nagyon megterhelte a versenyzőket. Erdős az öttusastadionban felépített 25 méteres nyitott mobilmedencében 2:19.36-tal 13. lett, és a kombinált számot is a 13. helyről kezdte, de parádésan „kombizott”, 10:45.00 perccel megnyerte ezt a számot, fokozatosan zárkózott fel, és az utolsó métereken lehajrázta Abdelmakszudot. Bauer 2:15.35-tel az ötödik legjobb időt úszta és 11. volt az összetett szám rajtjánál, végül egy pozíciót lépett előre. A lövészetes futásban 11:28.48-cal a hetedik legjobb volt. Gulyás az úszást 2:09.46 perces eredménnyel a várakozásnak megfelelően megnyerte, futamában nagy fölénnyel végzett az élen, de a sikertelen lovaglása miatt nem volt esélye elmozdulni a 18. helyről. Ezzel együtt a kombinált számban is remekelt, 11:22.48-cal a hatodik időt érte el.

A 72 fős mezőny kedden kezdett a selejtezővel, majd a két csoport 18-18 továbbjutója szerdán tudta le a körvívást, melynek eredményét az elődöntőből továbblépők a döntőbe is magukkal vitték. Csütörtökön két 18-as csoportban küzdöttek a fináléért a versenyzők, ehhez az első kilenc között kellett végezni, ami mások mellett mind a négy magyar indulónak sikerült. A magyar csapat Guzi, Erdős, Bauer Blanka összeállításban aranyérmes lett. Bauer a 10., a döntő negyedik magyar résztvevője, Gulyás Michelle pedig a 18. helyen végzett. Egyéniben a dél-koreai Szong Szungmin győzött, aki kevesebb mint egy másodperccel előzte meg Guzi Blankát. Az ázsiai versenyző szintén párizsi kvótát szerzett. Csapatban a dél-koreaiaké lett az ezüst-, a mexikóiaké a bronzérem.

Öttusában a világbajnoksággal zárult a nők olimpiai kvalifikációja. Alanyi jogon Gulyás, Guzi és Erdős is indulási jogot nyert. Az olimpiai pontgyűjtő ranglistáról Bauer is kvótát érő helyen végzett, de a kvalifikációs szabályok kimondják: egy nemzetből csak két spontoló indulhat az olimpia 36 fős mezőnyében. Martinek János szövetségi kapitány a vb után tesz javaslatot, hogy melyik két női öttusázónk induljon Párizsban.

A férfiak döntőjét magyar idő szerint szombaton 10.35-től rendezik, a mezőnyben ott lesz Szép Balázs, Bőhm Csaba és Demeter Bence is.