Újabb pontszerző hely rövidpályás gyorskorcsolyában

Újabb pontszerző hely rövidpályás gyorskorcsolyában

2018. 02. 22.
Megosztás


Három rövidpályás gyorskorcsolyaszámot is rendeztek magyar résztvevőkkel a téli olimpián, a kangnungi (gangneungi) jégarénában csütörtökön. A szakág utolsó versenynapján férfi 500 méteren Liu Shaolin Sándor és testvére, Liu Shaoang, női 1000 méteren Keszler Andrea, továbbá a férfi 5000 méteres váltók A döntőjében Magyarország csapata állt rajthoz. Új pontszerző hely született: Liu Shaolion Sándor ötödik lett.

A férfiak 500 méteres számában 2012 óta állt a világcsúcs, Calgaryban az amerikai John Celski korcsolyázott 39.937-et; az olimpiai rekord pedig Wu Dajing neve mellett szerepelt, a kínai fiú 40:264-es idővel került a sportág történetébe. Liu Shaolin Sándort a szám 2016-os világbajnokaként jegyzik. A női 1000 méteren szintén 2012-ben, Calgaryban a koreai Shim Suk Hee állította fel a világcsúcsot 1:26.661-es idővel; az olimpiai rekordot a kanadai Valerie Maltais jegyzi, a szocsi olimpián elért ideje 1:28.771. Az ötezer méteres férfi váltóban az Egyesült Államok 2017-ben, Sanghajban állította be a 6:29.052-es világcsúcsot, az olimpiai rekord Koreáé; az olimpia vendéglátói épp az idei ötkarikás játékokon futották a 6:34.510-es időt.

Az olimpiarendező Dél-Koreában nagy hagyományai vannak a rövidpályás gyorskorcsolyának, a tradíciók jelentős eredményekkel társulnak. Mindhárom versenyszám döntőjében rajhoz álltak hazai versenyzők, s mivel olimpiai finálé, borítékolható volt az eseményeken amúgy nem megszokott közel teltház és a hatalmas ováció. A mieink szereplését váltóban és 500-on is komoly várakozások, esélylatolgatások előzték meg, hiszen a fiúk a világ legjobbjai közé tartoznak.

A nap első rövidpályás gyorskorcsolyafutamában, az 500m negyeddöntőjében Liu Shaolin Sándor rajtolt. A kínai és lengyel riválisa nagyon bekezdett, de Sándor hamar felzárkózott, majd belülről előzte a lengyelt és biztosan ért célba a második helyen, s így bejutott az elődöntőbe.

A negyedik negyeddöntőben Liu Shaoang a rajt után azonnal a második helyre állt. Már csak egy kör volt hátra, amikor a kazah belülről megítélésünk szerint kitolta a magyar fiút, aki így kizökkent és visszaesett a negyedik helyre. A kazah is lemaradt és utolsóként korcsolyázott be a célba. A bírók mást láttak, Liut kizárták, a kazahot pedig továbbjuttatták.

Keszler Andrea is jól rajtolt az 1000 m negyeddöntőjében, de a futamban rajtolt két holland rögtön az élre vágott, s védték, nehogy hogy bárki is eléjük kerüljön. Andrea röviddel később visszaesett az ötödik pozícióba és ezen a helyen ért a célba.

Liu Shaolin Sándor elődöntője egy visszalövéssel kezdődött, mivel ő és a kanadai Girard összeakadt közvetlenül a rajt után. Az új rajtban a magyar fiú egy rövid ideig a második helyen haladt, majd a már az 1000 m-en olimpiai bajnok kanadai Girard megelőzte, Liu visszaesett a harmadik helyre, ki is billent egy pillanatra az egyensúlya, de így is megszerezte a B döntőben való indulás jogát.

A B döntőben Liu Shaolin Sándor rajt-cél győzelmet aratott. Az első rajtot a holland riválisa hibázta. Az újra indítás után a magyar fiú azonnal az élre állt. Ellenfelei egy pillanatig sem tudták megelőzni és futamgyőztesként ért a célba. Az A döntőben a világcsúcsot korcsolyázó Wu Dajing lekopírozta Liu koreográfiáját. Egy pillanatig sem forgott veszélyben az olimpiai bajnoki címe. A két koreai érkezett be a második és harmadik helyen. Nyugodt futam volt, senkit sem kellett kizárni, így Liu Shaolin Sándor az ötödik helyen fejezte be ezen a távon.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)