Csanadi100

Ünnepélyes konferencián emlékeztek Csanádi Árpádra

2023. 03. 20.
Megosztás

Csanádi Árpád hihetetlen örökséget hagyott hátra, nem véletlen, hogy munkásságát 1983-ban NOB Érdeméremmel ismerték el - mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az egykori labdarúgó, legendás sportvezető és NOB-tag születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

A MOB, a Magyar Olimpiai Akadémia, a Ferencvárosi Torna Club, a Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Középiskola, valamint a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör által szervezett hétfői eseményen az MVM Dome-ban megjelent Csanádi Árpád özvegye, Katalin asszony és Árpád fia, valamint olimpiai bajnokok, a Nemzet Sportolói, többek között Rejtő Ildikó, Sákovicsné Dömölky Lídia, Kamuti Jenő és Martinek János.

Gyulay Zsolt felidézte Csanádi Árpád életútját, kiemelve, hogy a sportdiplomatát betegágyánál meglátogatta Juan Antonio Samaranch NOB-elnök, aki a temetésére is Magyarországra utazott 1983-ban.


„Én is Csanádi Árpád öröksége vagyok" - folytatta a gondolatmenetet Schmitt Pál olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Nemzet Sportolója, majd hozzátette, „halála előtt elintézte, hogy én legyek az utóda, a szobájába is beköltöztem. Érdekes, hogy ő is 41 évesen jutott be a NOB-ba és én is. Hálás vagyok, hogy átvehettem az örökségét, nagy felelősséget kaptam tőle. Minden évben látogatom a sírját, és tudom, hogy figyel ránk, drukkol nekünk" – tette hozzá.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke is személyes élményeit elevenítette fel. Az első és legfontosabb közös pontnak nevezte, hogy mindketten imádták-imádják a Ferencvárost. Mint mondta, jól ismerte a Csanádi családot, az unoka, Zsófia pedig a klub munkatársa. „Alázatosan végezte a munkáját, a Fradi focistájaként a pályán minden passza tűpontos volt. Ha egy mondatban összegezném pályafutását, életfilozófiáját, azt mondanám: Ne mi legyünk hangosak, hanem a sikereink!" – mondta az FTC elnöke.

Aján Tamás volt MOB-főtitkár, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség volt elnöke Csanádi Árpád sportdiplomáciai tevékenységéről többek között kiemelte, hogy "a nemzetközi olimpiai mozgalom egyik legismertebb embere volt, olyan előremutató kezdeményezései voltak, melyek hatását ma is érezzük".

Dr. Iglódi Endre, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke Csanádi Árpád és Szigliget kapcsolatáról beszélt.

A Csanádi Árpád életéről és munkásságáról készült fotóösszeállítás levetítése után előadások hangzottak el a száz éve született sportember tevékenységéről az akkori Testnevelési Főiskolán, szerepéről az Olimpiatörténeti Szemináriumok létrejöttében, illetve a nevét viselő Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Középiskoláról, a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör tevékenységéről, valamint Csanádi Árpád és a labdarúgás kapcsolatáról.

Az esemény végén Győr Béla főszervező, a MOA főtitkára mondott zárszavában köszönetet a helyszínért és az előadásokért.

Dr. Csanádi Árpád 1923. február 23-án a Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyei Pestszenterzsébeten született.

A Csanádi-emlékév alkalmából korábban a Farkasréti temetőben, majd Szigligeten és a Csanádi-iskolában is tartottak megemlékezést.

(MTI, MOB)