20240409 023 MOB OQS

Utcai sportok olimpiai fesztiválja Budapesten

2024. 04. 09.
Megosztás

Sanghaj után Budapesten szurkolhatunk az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat magyar versenyzőinek. Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs Sorozaton. Az esemény a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új, kétfordulós kezdeményezése, a hazai állomás rendezésének jogát a NOB végrehajtó bizottsága ítélte oda Budapestnek. A versenyzők az eseményen megválthatják jegyüket a párizsi olimpiára. A budapesti rendezvény ingyenesen látogatható.

Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat (OQS) a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Olympic Agenda 2020+5 elnevezésű reformprogramjának egyik kulcsfontosságú projektje, amelyben négy sportág – BMX freestyle, breaking, gördeszka, sportmászás – legjobbjai egy városi parkban, vérbeli fesztiválhangulatban versenyezhetnek. Az idén debütáló világverseny szervezéséért a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség és a Magyar Olimpiai Bizottság felel, a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága, valamint a hazai szövetségek bevonásával.

20240409 003 MOB OQS
MOB-Média/Szalmás Péter

A kétrészes sorozat első fordulójára május 16. és 19. között kerül sor Sanghajban, ezt követi a budapesti rendezvény június 20. és 23. között. A versenyzőknek mindkét eseményen teljesíteniük kell ahhoz, hogy kijussanak az idei nyári olimpiára. Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozatban a BMX freestyle, a street- és park gördeszka, a breaking és a boulder, a speed-, valamint a lead sportmászás kategóriáiban versenyeznek a legkiválóbb sportolók. A verseny az utolsó megmérettetés Párizs előtt, az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 464 sportolója közül több, mint 150 juthat ki az olimpiára, az adott sportág kvalifikációs rendszerének megfelelően.

Az eseményről április 9-én tartott sajtótájékoztatón Pierre-Fratter Bardy, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság stratégiai és fejlesztési társigazgatója elmondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy Budapest adhat otthont az olimpiai selejtezősorozat utolsó állomásának, egy olyan város, amely híres arról, hogy magas szintű nemzetközi eseményeknek ad otthont. Több mint 120 nemzeti szövetségből, a világ legjobb 464 sportolója számára a sorozat a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikációs verseny felé vezető út végső állomását jelenti, amely több mint egyszerű verseny – a BMX freestyle, a breaking, a gördeszkázás és a sportmászás ünnepe, sportáguk legjobbjainak részvételével. Idén júniusban a Ludovika Campus egy vibráló városi parkká alakul át, ahol a sportok keverednek a zenével, a művészettel és a kultúrával, egyedülálló helyszínt teremtve az olimpiai kvalifikációs sorozat nagyszabású döntőjének. Az eseményt követően 150 sportoló biztosíthatja helyét a 2024-es párizsi olimpiára.”

20240409 006 MOB OQS
MOB-Média/Szalmás Péter

Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat azon túl, hogy a legnívósabb sportesemények sorát gazdagítja, nem hagyományos szurkolói élményt kínál: a kapcsolódó sportot, művészetet, zenét és kultúrát ötvöző eseménysorozaton egy dinamikus, kihagyhatatlan fesztiválon szurkolhat a közönség a világ legjobb urban sport versenyzőinek egy városi parkban.

20240409 016 MOB OQS
MOB-Média/Szalmás Péter

A versenyen 464 sportoló közt négy magyar versenyzőt láthat a nagyközönség. BMX freestyle-ban Kempf Zoltán (Kempf Zozo) képviseli a magyar színeket, a breaking hazai közösségét Szarvák Csenge (B-Girl Csenge) és Lobontiu Menotti Noris (Noris by Nature) erősíti, sportmászásban pedig Tusnády Nimród Sebestyén mutathatja meg, hol tart a nemzetközi élmezőnyhöz képest.

20240409 028 MOB OQS
MOB-Média/Szalmás Péter

Az eseményen Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke örömmel üdvözölte a hazai sportolók szereplését. Beszédében kifejtette: „Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat izgalmas lehetőség a magyar sportolók számára, hogy ezekben a feltörekvő sportágakban vibráló, városi helyszíneken mutathassák meg tudásukat. Nagyon örülök annak, hogy magyar versenyzők is próbára tehetik képességeiket, megnézhetik, hol tartanak a világ élmezőnyéhez képest. Ez bizonyára inspirálóan hat majd rájuk. Másrészt nagy büszkeség, hogy Magyarország részese lehet ennek az egyedülálló kezdeményezésnek, hogy az elsők között vagyunk, akik olyan versenyt rendeznek, amelyen láthatóak az olimpiai szimbólumok, mint például az öt karika. Noha én hagyományos sportágból érkeztem, és az olimpia mindig is a szívem csücske lesz, azt is látom, hogy fenn kell tartani a figyelmet, tenni kell az olimpizmus népszerűségének fenntartásáért, növeléséért. Meg kell szólítani, magunk mellé kell állítani a fiatalokat, újfajta olimpiai élményt kínálni nekik. És erre kiváló alkalom az OQS, ahol a fiatalok ugyanúgy megtalálják majd a nekik való szórakozást, mint a családok – a programok nagyon színesek, ráadásul ingyenesek. Csütörtökön és pénteken az edzéseket és selejtezőket tartják meg, szombaton és vasárnap kerül sor a döntőkre. Hab a tortán, hogy az esemény az Olimpia Napján fejeződik be, amelynek keretében különböző meglepetésekkel készülnek kollégáim, és korábbi olimpiai bajnokokkal is lehet majd találkozni a parkban.”

20240409 009 MOB OQS
MOB-Média/Szalmás Péter

A sajtótájékoztatón részt vett Fürjes Balázs, az 2024-es Olimpiai Kvalifikációs Sorozat Irányító Testületének társelnöke, Nemzetközi Olimpiai Bizottság állandó magyar tagja, aki elmondta: „A majd’ háromezer éves hagyományú olimpiai játékoknak is lépést kell tartania az idővel: folyamatos változásra, megújulásra van szüksége az olimpia programjának. Az a cél, hogy az olimpia a 21. században is megmaradjon a világ legismertebb, legnagyobb hatású sporteseményének. Hogy az egységet es az együttműködést erősítse egy széthúzó világban. Hogy érdekes és izgalmas legyen a digitális generációk tagjainak is, a mindenkori fiataloknak. Ennek egyik eszköze az újgenerációs utcai sportok beépítése az olimpiák programjába. Budapest részt vesz az úttörő vállalkozásban, Párizsba Budapesten keresztül vezet az út. Izgalmas és újszerű, fesztivál hangulatú ötkarikás selejtezőnek adunk otthont, jó versenyzést kívánok a BMX, gördeszka, falmászás és break versenyzőknek! Remélem sok fiatal és családos tart majd velünk júniusban a Ludovika Campuson, az első olimpiai utcai fesztiválon!”

20240409 012 MOB OQS
MOB-Média/Szalmás Péter

Az eseménynek a Ludovika Campus ad helyet, amely nemcsak könnyen megközelíthető, de városi parkjával, szabadidős lehetőségeivel és sportcsarnokaival természetes otthont biztosít a városi sportok szerelmeseinek. Az eseményre olimpiai versenypályákat épít fel a szervezőgárda, így a versenyzők a legjobb körülmények között mérkőzhetnek meg egymással, három falmászó- (boulder, lead, speed), két gördeszka- (park, street), egy breaking aréna- és egy BMX freestyle- pályán. Az esemény teljes programja nyitott és térítésmentes az érdeklődők számára, így mindenki külön jegy váltása nélkül is együtt szurkolhat sportolóinknak.

20240409 026 MOB OQS
MOB-Média/Szalmás Péter

„Az olimpia és a paralimpia évében a sportirányítás részéről minden támogatást megadunk a MOB-on és a Magyar Paralimpiai Bizottságon keresztül a magyar sportolók sikeres felkészüléséhez. Többek között ezért is támogattuk, hogy olyan eseményeket rendezzünk meg hazánkban tavasszal, amelyek lehetővé teszik a kvótaszerzést. Kiemelt célunk továbbá, hogy a sportirányításon keresztül erősítsük a sportdiplomáciánkat, hiszen ennek köszönhetően tudjuk hazánkba csábítani a nemzetközi szempontból is kiemelt jelentőségű sporteseményeket és ezzel együtt a sportvilág legjelentősebb alakjait. A Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz hasonlóan a magyar sportirányításban is mindent megteszünk azért, hogy a sport a 21. században is megőrizze kiemelt jelentőségét a társadalomban. Ehhez elengedhetetlen, hogy megszólítsuk a fiatalokat, ezért is fontos eredmény, hogy az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat egyik állomásának Budapest adhat otthont. Az eseményen különböző aktivitásokkal megjelenik majd a Sportoló Nemzet Program is, remélem, olyan élményt tudunk majd nyújtani honfitársainknak, amelynek köszönhetően sokan döntenek úgy, hogy csatlakoznak a sportolók közösségéhez!” – hangsúlyozta az esemény kapcsán dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.

20240409 002 MOB OQS
MOB-Média/Szalmás Péter

Urban Festival

A sportesemény kísérőrendezvénye, az Urban Festival keretében a hip-hop, rock, surf-punk kapcsolódó zenei irányzatok mutatkoznak be a színpadon, ahol lesz többek között dj battle és beatbox show is. Az eseményre kilátogató nézők kipróbálhatják magukat az egyes sportágakban, ugyanis a hazai sportági szövetségek oktatással, sportszer-kipróbálási lehetőséggel, tanácsadással és egyéb programokkal készülnek, amire minden résztvevőt szeretettel várnak nemtől, tudásszinttől és kortól függetlenül.

Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat egyszerre kínál vibráló fesztiváltapasztalatot, felejthetetlen sport és sportolási élményt mindenkinek, aki június 20-23. között ellátogat a budapesti Ludovika Campusra.

20240409 017 MOB OQS
MOB-Média/Szalmás Péter

Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozatba most bárki közelebb kerülhet: április 9-től önkéntesek jelentkezését várják a szervezők a https://oqs.volhub.hu felületen. Az önkéntesek közel 20 területen segíthetik a verseny lebonyolítását.