20231205 003olimpoikonok karacsonyi ebed

A Tévétornától a müncheni dobogóig – 70 éves Békési Ilona

2023. 12. 11.
Megosztás

Tornában ő Magyarország első leány úttörő olimpiai bajnoka. Pontszerző lett Mexikóban, majd Münchenből már éremmel tért haza. A 70 esztendős Békési Ilonát köszöntjük.

Békési Ilona 1953. december 11-én született Budapesten, Pasaréten nő fel. Édesanyja testnevelő, atléta, édesapja a Vasas SC olimpikon, főiskolai világbajnok tornásza (1960, Róma), majd edzője, később a TF oktatója, docense, szakkönyvek szerzője, a hatvanas években a Tévétorna egyik ötletgazdája. Talán nem volt véletlen a kis Ilona számára a sportágválasztás, aki a (kezdeti) Tévétorna egyik szereplőjévé is vált. Az angyalföldi piros-kékeknél kezdett '62-ben, első mestere épp édesapja volt.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - München

München, 1972. augusztus 23. Békési Ilona tornász édesapjával, edzőjével Békési Sándorral edz a tornacsarnokban a XX. nyári olimpián.

MTI/OL-PE/Petrovits László

1966-ban már a hazai serdülő mezőnyben névjegyet osztott, felléphetett a bajnoki dobogó tetejére. Négy év múlva Matolay-emlékversenyt nyer, '72-ben felnőtt egyéni összetett bajnok.

A hatvanas évek végétől tagja a válogatottnak, 1968-ban kijut az olimpiára, Mexikóban ötödik helyezett a női csapattal. Második olimpiáján ér a csúcsra, Münchenben az együttesével – Békési Ilona, Nagy Zsuzsa, Császár Mónika, Kelemen Márta, Kéry Anikó és Medveczky Krisztina; a válogatott edzője Ducza Anikó – bronzérmes, felemás korláton ötödik. 1974-es visszavonulásáig vébéken és Eb-ken is szorgosan gyűjti a pontszerző helyezéseket egyéniben és csapatban egyaránt.

A  XX. nyári olimpia Münchenben

München, 1972. augusztus 28. 1972. augusztus 26. és szeptember 11. között Münchenben rendezték meg a XX. nyári olimpiát. Az olimpián a magyarok 6 arany-, 13 ezüst- és 16 bronzérmet nyertek. A képen: Békési Ilona lóugrása a női torna csapatversenyen augusztus 28-án.

MTI/Pálfai Gábor

A Testnevelési Főiskolán tanárként diplomázik, majd egy évtizeden keresztül középiskolai tanár, munkaközösség-vezető, a nyolcvanas évek második felében a TF-en tanársegéd. 1988-ban megszerzi a torna szakedzői végzettséget is.

A nyolcvanas évek végén tagja a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének. 1989-től a III. kerületi tanuszoda munkatársa.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - München

München, 1972. augusztus 28. Balra az ezüstérmes NDK csapat (Karin Janz, Erika Zuchold, Angelika Hellmann, Irene Abel, Christine Schmitt, Richarda Schmeißer), középen az aranyérmes szovjet csapat (Ljudmila Turiscseva, Olga Korbut, Tamara Lazakovics, Ljubov Burda, Elvira Szaagyi, Antonyina Kosel) és a bronzérmes magyar csapat (b-j: Ducza Anikó, a válogatott edzője, Nagy Zsuzsa, Békési Ilona, Császár Mónika, Kelemen Márta, Kéry Anikó és Medveczky Krisztina tornászok) a dobogón a női torna csapatversenyek eredményhirdetésén a XX. nyári olimpián.

MTI/OL-PG/Pálfai Gábor

Férje az olimpiai bajnok öttusázó Benedek Gábor unokaöccse, a Csepel mesteredzője, Benedek Ferenc fia, ifjabb Benedek Ferenc, testnevelő tanár, volt öttusázó és edző. Leányai művészi tornát tanultak.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - München

München, 1972. augusztus 28. Kéry Anikó, Medveczky Krisztina, Békési Ilona (kicsit takarva), Kelemen Márta, Császár Mónika (takarva) és Nagy Zsuzsa (b-j), a bronzérmes női tornászcsapat tagjai a verseny után a XX. nyári olimpián. A második sorban (b2) Ducza Anikó, a női tornászválogatott edzője.

MTI/OL-PG/Pálfai Gábor

Aktív közösségi életet él, az olimpiai érmesek idei karácsonyi találkozóján is örömmel vett részt – a nyitóképen Magyar Zoltánnal, a Nemzet Sportolójával és az olimpiai bronzérmes Kelemen Zoltánnal beszélget.

Isten éltesse Békési Ilonát!