Varga Károly, Moszkva olimpiai bajnoka volt a Csanádi-kör közgyűlésének a vendége

Varga Károly, Moszkva olimpiai bajnoka volt a Csanádi-kör közgyűlésének a vendége

2016. 03. 03.
Megosztás

A Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör megtartotta éves közgyűlését, amely rendhagyó módon sikerült. A február végi összejövetel ötvözte egy sportlövő olimpiai bajnok és a közgyűlés beszámolóját.

Kezdésként dr. Hencsei Pál elnök részletes beszámolóját hallhattuk a tavalyi évről, miközben a háttérben az elmúlt év emlékezetes pillanatai elevenedtek fel képek formájában. A tavalyi évben összesen hat olimpikon tette tiszteletét az élménybeszámolóinkon: Morcz László kerékpáros, Győrffy Dóra magasugró, Géczi István labdarúgó, Molnár Erika triatlonos, Szőllősi Imre kajakozó, Gedó György ökölvívó. Megjelent négy könyvünk, több írásunk a MOA Évkönyvben, két tagunk előadást tartott, többen részt vettek vetélkedők szervezésében és zsűrizésében. Az „Ötkarika” című kiadványunk tavaly három alkalommal jelent meg 80 oldalon, több, mint 160 fényképpel.

Rengeteg hazai és külföldi sporteseményen szurkoltunk a magyar sikerekért : fedettpályás atlétikai Eb (Prága), Gyémánt Liga-döntő (Brüsszel), öttusa-vb (Berlin) és Eb (Bath), jégkorong divíziós vb (Krakkó), Európa-liga-döntő (Varsó), kézilabda Final Four (Köln), kajak-kenu-vb (Milánó). A tagtársak aktivitása igen szerteágazó és több területen is kiemelkedő: részvétel és közreműködés rendezvényeken; kiállítások, vetélkedők szervezése; kiadványok, könyvek szerkesztése, lektorálása; utazásokon való részvétel; előadások tartása; egyéb események: játékvezetés, önkéntes munka, fotózás, tudósítás.

Néhány érdekesebb rendezvény, amelyen tavaly részt vettünk és közreműködtünk:
- hajdúnánási vándorgyűlés (nyolcan voltunk jelen)
- Baráti Körök vezetőinek találkozója Budapesten és Tiszavasváriban
- Lausanne-i tanulmányút
- vetélkedők: Fővárosi Szabadidő Kupa, dr. Mező Ferenc diákolimpiai vetélkedőkön zsűrizés, nyári táborok, Ófehértó
- Olimpiai Bajnokok Klubja, Varjú Vilmos OBK, Halmay-közgyűlés, Halmay Kupa, BVSC-Zugló Esték
- köszöntések, kiállítások, könyvbemutatók, megemlékezések-koszorúzások-temetések
- kitüntetés: Varga János.

Vendégünk megérkezése után a közgyűlés további napirendi pontjait felfüggesztettük egy kis időre és Surányi Péter tagtársunk moderálásával kezdetét vette az egyik legkevésbé reflektorfényben levő olimpiai bajnokunk élménybeszámolója. Azt hiszem, hogy Varga Károly sportlövőről még az igazi sportbarátok is kevés információval rendelkeznek. 1980-ban a kisöbű sportpuska fekvő versenyszámának meglepetés olimpiai bajnoka. A verseny után már a buszról kellett „lerángatni”, hogy jöjjön vissza, mert neki fog szólni a himnusz. Úgy érezte, hogy az egyik lövése csak 9-es lett és így nincsen meg a dobogó, mert volt még egy hibája korábbról, ezért elkeseredésében felszállt a buszra és búslakodott az elszalasztott lehetőség miatt. Szerencsére tévedett! Pedig az előjelek nem sok jóval kecsegtették. Már kint Moszkvában fociztak a versenyek előtt az öttusázókkal és egy ütközés következtében a csuklójára esett. Eltört. Edzésen befáslizva még nem zavarta annyira, de a versenyen ezt nem használhatta. Mégis sikerült - vagy talán éppen ezért!

Sok mindent megtudhattunk a későbbi életéről is. Elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát, folyamatosan lépkedett előre a ranglétrán. 2010-ben alezredesi ranggal lett nyugdíjas a volt lőtérvezető, kiképzőtiszt. Évek óta Hárskúton él, de azért általában hetente kétszer megfordul a fővárosban is. A Veszprém megyei kis településen a helybéliek Petrocellinek hívják, mert hasonlóan lassan épült a háza, mint a sorozatból jól ismert ügyvédnek. Nem vágyik igazán ismertségre, persze Hárskúton tudják, hogy ki ő. Vadászként és rendőrolimpiák győzteseként, valamint a szövetség tagjaként a mai napig sem szakadt el szeretett sportágától. Az olimpiai bajnoki címe mellett még egy amerikai kalandja során szerzett kitüntetésére a legbüszkébb. A tengerészgyalogosok meghívták egy versenyre Simonyi Ottó barátjával együtt, ahol bebizonyította, hogy a korszerűtlen, egylövetű, sokkal nehezebben beállítható fegyverrel is tökéletesen lehet lőni. Nekik minden egyes lőszert be kellett tölteni, ez így hatalmas időveszteséggel járt a gyorsaságot is figyelembevevő versenyen. Másnap a helyi parancsnok kitüntetésben részesítette őket, mert ilyen hendikeppel eddig senki nem tudta legyőzni az amerikaiakat.

Az érdekes élménybeszámoló után Surányi Péter kevésbé izgalmas pénzügyi beszámolója következett a napirendi pontok folytatásával. Borovitz Tamásnak, a Felügyelő Bizottság elnökének a hozzászólása után a jelenlévő tagok egyhangú szavazással fejezték ki elégedettségüket a klubban zajló magas színvonalú tevékenységekkel kapcsolatban.

A közgyűlést megtisztelte jelenlétével dr. Jakabházyné Mező Mária, a MOA főtitkára, aki rövid hozzászólásában méltatta a Baráti Kör aktivitását és elégedettségének adott hangot tevékenységével kapcsolatban, többek között kiemelve az „Ötkarika” című újság szakmai színvonalát. Az összejövetel egy sikeres tombolahúzással zárult, ahol a nyeremények között rendkívül értékes sport témájú könyvek és világversenyek kiadványai kerültek terítékre.

(MOA/Henter Pál/Ötkarika, fotók: Róth Tamás)