Varjú Vilmos „száznapos sajtótájékoztató”

Varjú Vilmos „száznapos sajtótájékoztató”

2019. 05. 16.
Megosztás


Leszögezhetjük, hogy a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör a „legröplabdásabb" civil szervezet az ötkarikás baráti körök családjában. Köszönhetően annak, hogy az egyesület első tizenegy évének a vezetője, Borovitz Tamás egykoron – a hetvenes évek első felében – a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára volt.

Tamás az 1972-es müncheni olimpián került az ötkarika bűvkörébe, s bár már kisrácként megszerezte első olimpiai jelvényét, amit az egyik 48-as londoni olimpikonunk tűzött a mellére a Nyugati pályaudvaron, az olimpiai relikviák iránti gyűjtőszenvedélyét a 72-es olimpián tapasztaltak lobbantották igazán lángra. Azt követően a feleségével, Marikával rendszeres résztvevői voltak az ötkarikás eseményeknek, és nagy szerepet vállaltak a hazai olimpiai gyűjtőmozgalom népszerűsítésében.

Borovitz Tamás a gyűjtéshez hasonló lelkesedéssel kezdte meg 2007-ben a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör szervezését is, amit egészen tavaly év végéig magas szinten végzett. 90 évesen azonban már nem várható el valakitől, hogy éjjel-nappal a szenvedélyének éljen, Tamás ezért is döntött úgy, hogy nem vállalja a további elnökséget. A döntését megerősítette, hogy nemrég elveszítette hű társát, Marikát, egyedül pedig már nem bírta a szervezéssel járó munkát. Az elmúlt év végi közgyűlésen pedig a stafétabotot egy másik röplabdásnak adta át. Hóbor Béla a sportág egyik, hanem a legismertebb szereplője. Ő a legmagasabban jegyzett magyar röplabda-játékvezető volt (alacsonyabb szinten még ma is ezzel foglalkozik), aki számtalan világverseny és nemzetközi kupadöntő mellett, négy olimpián is bíráskodott, ebből három döntőjében is szerepet kapott, és, akit 2012-ben a világ legjobb röplabda-játékvezetőjének választottak meg.

A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör öt évig tehát biztos, hogy röplabdás irányítás alatt marad. Ehhez képest az elmúlt 11 évben viszonylag ritkán hívtak röplabdás vendégeket a kertvárosi sportbarátok. Igaz, a meghívottak névsora így is veretes, hisz dr. Kotsis Attiláné Kincsessy Gabi néni, dr. Holvay Endre, Szalayné Sebők Éva, Tatár Mihály és Buzek László is volt már vendég a Varjú-esteken. Azaz a hazai röplabdasport legkiválóbb személyei már belekóstolhattak a kertvárosi pódiumbeszélgetések hangulatába.

A legutóbbi Varjú-esten azonban ismét, igaz, más tálalásban került terítékre a röplabda. Május 15-én ugyanis megkezdődik az utolsó száz nap, amely az augusztusi budapesti női röplabda Európa-bajnokságig még hátravan. Ennek a száz napnak az előestéjén, május 14-én a 85-szörös válogatott Dobi Edina és Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára volt a vendége a baráti körnek. Az esemény a szövetségnek is „kapóra jött", mert így egy kalap alatt megtarthatták az ilyenkor szokásos sajtótájékoztatójukat is. A program tehát így lett meghirdetve, amely a legjelesebb sajtóorgánumok érdeklődését is felkeltette. Ennek köszönhetően május 14-én szinte ellepték a kamerák az Erzsébetligeti Színház Harmónia termét, ahol a két résztvevőnek, valamint a rendezvényen résztvevő dr. Kotsis Attilánénak és a baráti kör elnökének, Hóbor Bélának is számos csatorna számára kellett interjút adnia.

A médiaprotokollt követően azán az események visszakerültek megszokott medrükbe. A két meghívott vendég egyrészt a közelgő Eb előkészületeiről, másrészt a csapat állapotáról és esélyeiről is megosztotta véleményét. Dobi Edina pedig gyakorlatilag ezen a Varjú esten jelentette be, hogy végleg befejezi a pályafutását. Mert, bár az aktív sportolást a tavaly megszerzett bajnoki címét követően ideiglenesen már szüneteltette, eddig még egyszer sem mondta ki, hogy ez a döntése immár végleges. Egészen a Varjú-estig, ahol ezt a fontos bejelentését megtette.

A beszélgetés kitért arra is, hogy Budapest nyáron az ülőröplabda-bajnokságnak is házigazdája lesz, így várhatóan nagy lesz a röplabdaláz a városban. Az olimpiai baráti kör ezt az olimpiai lázat kívánta meg fokozni azzal, hogy a május 14-i rendezvényét éppen száz nappal az Eb kezdete előttre időzítette, illetve azzal is, hogy a nézőteret főleg röplabdásokkal töltötte fel. Elsősorban a tíz éve alakult Kertvárosi Sport Egylet röplabda-szakosztályának ifjú tehetségeivel, akik közül a legbátrabbak arra is vállalkoztak, hogy a nézőknek és a vendégeknek egy kis ízelítőt adjanak a röplabdatudásukból. De nem akármivel, hanem a londoni olimpia férfi röplabdadöntőjének, az emlékezetes orosz-brazil mérkőzésnek a labdájával. Annak a meccsnek az első számú játékvezetője a baráti kör elnöke, Hóbor Béla volt, aki az ilyenkor járó bírói aranyérem mellé a döntő labdáját is megkapta. A játékba Dobi Edina is beszállt, aki bevallotta, hogy a tavalyi Békéscsaba – Nyíregyháza bajnoki döntő után először üt bele egy röplabdába. Ő a játékot követően a szenvedélyt, a rajongást és kitartást tanácsolta a fiatal röplabdásoknak, akik közül többen nem titkoltan Edina pályafutásához hasonló karierről álmodoznak.

(MOA/Riersch Tamás)