Toth k

Vasárnap rajtol az olimpiai kvalifikációs judo világbajnokság

2023. 05. 06.
Megosztás

Dohában rendezi a judósok olimpiai kvalifikációs világbajnokságát. Az eseményen a világ legjobb judósai lépnek tatamira, Az egyéni küzdelmekben minden ország nemzeti szövetsége nemenként kilenc-kilenc sportolót indíthat, egy súlycsoportban legfeljebb két főt.

Bashaev

Tamerlan Bashaev (+100kg) Tokió bronzérmese semleges sportolóként indulhat a vb-n.

IJF/(c) Mayorova Marina

Új szabály az idei világbajnokságon, hogy csak azt lehet nevezni, aki az aktuális világranglistán a legjobb száz között található. A nemzetközi szövetség ezúttal semleges színekben engedélyezte az orosz és fehérorosz judósok részvételét. Az ukrán válogatott emiatt tiltakozásul visszalépett a küzdelmektől. 5 kontinens 97 nemzete, továbbá a menekültek és az egyéni semleges sportolók, összesen 658 fő lép tatamira. A világbajnokság igen fontos része az olimpiai kvalifikációnak, hiszen ezen a versenyen lehet a legtöbb kvalifikációs pontot gyűjteni az olimpiai részvételhez a ranglistán.

Pupp

Fotó: IJF/Emanuele Di Feliciantonio

A hazai szövetség nyolc magyar judóst nevezett az egyéni küzdelmekre. Magyarország nem indul a vb-záró jövő vasárnapi csapatversenyen. A résztvevőink közül ezúttal három sportolónkat jegyzik olyan előkelő helyen a világranglistán, hogy kiemeltként várhatja a sorsolást. Az első tatamira lépő magyar hétfőn a világranglista-ötödik Pupp Réka (52 kg), aki második kiemelt súlycsoportjában.

Ungvari a

Fotó: IJF/Tamara Kulumbegashvili

Szerdán kettő, csütörtökön három magyarért szurkolhatunk. Ungvári Attila (81 kg) a hetedik kiemelt lesz, ő 8. helyen áll a világranglistán. Ezen a napon lép szőnyegre Özbas Szofi (63 kg) is, aki a világranglista 22. helyén pillanatnyilag szintén olimpiai kvótás helyen áll. Csütörtökön a súlycsoportja negyedik kiemeltjeként az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián (90 kg) célozhatja meg harmadik vb-érmét 2014-es ezüst- és 2021-es bronzérme után. Ugyanebben a súlycsoportban érdekelt Gőz Roland is. A nap harmadik magyar indulója Gercsák Szabina (70 kg), aki az olimpiai ranglistán a 29., és pillanatnyilag a kontinens jogán szintén párizsi olimpiai kvótás helyen áll.

Veg2020bpgs
MSUSZ_Horvath Gyorgy

Pénteken Végh Zsombor (100 kg) az olimpiai ranglista 16. pozícíójában, szintén kvalifikációt érő helyen várja súlycsoportja küzdelmeit.

Sipőcz-arany és Faragó-ezüst a győri tatamiról

Szombaton Sipőcz Richárd (+100 kg) lesz az utolsó magyar induló, aki közel 100 ponttal van jelenleg lemaradva az olimpiai indulási jogot jelentő helyezéstől a ranglistán.

A világbajnokságon megszerezhető ranglistapontok:

1. hely 2000 pont
2. 1400
3. 1000
5. 720
7. 520
kiesés a 16 között 320
kiesés a 32 között 240
kiesés 1 győztes mérkőzés után 200
kiesés nyeretlenül 20

A sorsolást és az egyes súlycsoportok küzdelmeit itt követhetik nyomon.