Verrasztó Dávidé a 80. Eb-arany, harmadikak vagyunk az éremtáblán!

Verrasztó Dávidé a 80. Eb-arany, harmadikak vagyunk az éremtáblán!

2014. 08. 25.
Megosztás

Remekül sikerült az Európa-bajnokság zárónapja is – méltó módon magához az eseményhez: Verrasztó Dávid tökéletes versenyzéssel aranyérmes lett 400m vegyesen, Hosszú Katinka – nagyon picit megfáradva – bronzérmet szerzett 200m pillangón, és tökéletes csattanóként a férfi vegyesváltó szédületes versenyzéssel megcsípte a harmadik helyet. Így megőriztük a helyünket a nagyhatalmak között, hiszen a 3. helyen végeztünk az úszó éremtáblázaton, 14 éremmel (5-4-5) a britek és a dánok mögött, megelőzve olyan óriásokat, mint az olaszok, a franciák, a németek vagy az oroszok! Avagy a hét egészen fantasztikus sikerek jegyében telt: a hosszútávúszók két ezüstjével, valamint a nanjingi ifjúsági olimpia bőséges termésével (4-1-3) kiegészítve a magyar úszók 24 éremmel zártak (9-7-8).

A zárónapon valamennyi esélyt éremre váltották a mieink – és nagyon hiányérzet sem lehet bennünk. Kapás Boglárka 400 gyorson elért 5. helyével indult a menetelés: tőle ezen a távon ez a realitás, pláne az ezüstérmet hozó 1500 gyors másnapján.

A 200 pillangó előtt nyilván sokan úgy gondolták, Hosszú Katinka kizárólag aranyérmes lehet, ám érződött rajta, azért a hetedik napra már fogyott az erejéből, ami egyben azt is jól illusztrálja: Iron Lady is emberből van. Kétszáz pillangón az első ötven után még vezetett, utána próbálta tartani a lépést Mireia Belmontéval, ám a spanyol száz és százötven után is fokozta a tempót, míg Katka láthatóan savasodni kezdett, és végül a másik spanyol, Igancio is megelőzte. Mindazonáltal a bronzérem sem virít rosszul a kollekciójában: öt egyéni érem (3 arany, 1-1 ezüst és bronz), plusz egy váltóbronz, az annyi mint hat – egészen elsőrangú produkciónak hathat.

„Lehet, hogy egy kicsit, de tényleg csak egy kicsit elfáradtam a végére… – mondta utána Katinka. – Nagyon nem esett már jól ez az úszás, bár igazából csak az időeredmény miatt vagyok csalódott. Összességében jól sikerült ez az Európa-bajnokság, ez viszont vigasztal.”

A műtétje utáni, fájdalmasan hosszas felépülési folyamat után visszatérő Jakabos Zsuzsanna a 4. helyen végzett, ő teljesen elégedett volt: „Szerintem nagyon jó úszás volt ez a mai, elégedett vagyok az időmmel is, és azzal is, hogy sikerült a negyedik helyen végeznem.” Ehhez a számhoz pedig egy lábjegyzet: a nancsingi ifjúsági olimpián elért junior világrekordjával Szilágyi Liliána ezüstérmet szerzett volna Berlinben...

Verrasztó Dávidra nem kis feladat várt – legalábbis elvben. Folytatnia kellett a magyar sorozatot, elvégre 2004 és 2012 között rendszeresen Cseh László nyerte a 400 vegyest, az utóbbi két alkalommal már Dávid lett mögötte az ezüstérmes, most pedig a rövidpályás Eb-k után ötvenes medencében is megszerezhette az első aranyérmét. Amely egyben a magyar úszósport 80. Eb-aranya is lett – merthogy megszerezte. Egészen simán: ellentétben az előfutammal, már pillangón sem maradt le, aztán fokozatosan átvette a vezetést, és végül tükörsima győzelmet aratott.

A medencéből kijőve pedig elárulta, milyen gödörből kellett kimásznia a héten: „Ez egy olyan úszás volt, amilyennek elterveztem. Másodszor sikerült 4:12-n belül jönnöm, ennek külön örülök. Lehetett volna kicsit jobb is, de talán tudatalatt visszavettem az utolsó ötvenen, mert tudtam, hogy nyerek. Megmondom őszintén, iszonyatos lelki csatákon vagyok túl. A hét elején teljesen szétestem a 200 vegyes délelőtti kamerás balhéja miatt. Tudom, hogy nem az én hibám, de egyszerűen nem tértem magamhoz. Nem hogy délutánra, még két teljes napig. Totál letargia, pedig teljesen tip-top formában érkeztem ide. Nagyon sok meló van abban, hogy mostanra összeszedtem magam - az biztos, hogy ezen dolgozni kell, mert egy világbajnokságon, olimpián nem fér bele az ilyesmi. Az aranynak örülök, de szeretnék még tovább javulni jövőre.”

Itt egy új lábjegyzet: akárcsak 2012-ben, ezen az Eb-n is mind a négy vegyesúszó számot a magyarok nyerték, a hölgyeknél Hosszú Katinka, a férfiaknál Cseh Laci és Verrasztó Dávid.

A csattanó pedig ahogy kell, a legvégén jött: a vegyeváltó szenzációs produkciót nyújtva elcsípte a hőn áhított bronzérmet. Cseh László remekül ment háton, utána Gyurta Dani szokásával ellentétben visszafogottan rajtolt, 0.33-as reakcióidővel (délelőtt 0.11 volt, a londoni olimpián 0.00...), és saját bevallása szerint túlzottan is a húrok közé csapott, mert mindenáron be akarta hozni a kis hátrányt, ám ez némiképp visszafelé sült el. Amit viszont utána a két fiatal művelt, arra nehéz szavakat találni. A reakcióidejük valami egészen fenomenális volt, Pulai Bencéé 0.06, majd a gyorsra induló Kozma Dominiké 0.01. Azaz egyetlen századmásodperccel azután hagyta el a lába a rajtkövet, hogy Pulai megérintette a falat (–0.04-nél kizárás jön...), utána pedig... Már Pulai részideje is mesés volt (52.01), Kozmáé viszont egyenesen fenomenális. 47.08-as repülőváltós százat a világrekorder amerikaiaknál szokás repeszteni – a mezőnyben a közelében sem volt hasonló idő gyorson, a franciák gyorsváltóban olimpiát nyert úszója, Fabien Gilot 47.42-t jött például.

Némi válogatás az örömszavakból: „Jól ment a csapatnak, de én nem vagyok elégedett magammal, délelőtt jobban ment, ezt a mostanit ugyanúgy elkapkodtam, mint a száz döntőjét, visszafelé már nem gyorsultam fel rendesen. Csak az vigasztal, hogy sokkal előrébb nem végezhettünk, de hála a többieknek, meglett az érem."
Kozma Dominik csak vigyorgott, mint általábam: „47.08? Na, ez üzenet a többi gyorsúszónak a jövőre nézve... Elég jól jöttünk. Hogy 0.01-gyel rajtoltam? Hát csak nem indulhatok később, mint az a másik mellettem?!”
A zárszó Cseh Lacié, aki persze visszaadta a két nappal ezelőtti 100 pillangós rajt-tromfot klubtársának: „Látod Doma, végre egyszer erősen is úsztál ezen az Európa-bajnokságon!" Azzal nevetgélve elvonultak eredményhirdetésre.
Onnan visszajőve Dominik azért még elejtett egy mondatot: „Ez életem úszása volt.”
Méltó befejezése az Európa-bajnokságnak, amelyen a magyar csapat a harmadik helyen végzett az éremtáblázaton.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is joggal volt boldog:
„Amikor Kiss Laci az Európa-bajnokság előtt öt aranyéremről beszélt, azt mondtuk, lehet, hogy ez a kapitány álma, de talán a három a realitás. Ismét kiderült, Laci nagyon ért ehhez a sportághoz, a csapatunk pedig nagyon erős. Úgy gondolom, az itteni eredményeket és a nancsingiakat együtt kell tekintetünk, különösen, hogy az ott aranyérmeket szállító fiataljaink közül a junoir világrekordot úszó Szilágyi Lilu és Kenderesi Tamás itt is megállták volna a helyüket, nem is akárhogy. Az Európa-bajnokságokon, az olimpiai számokban szerzett érmek és pontok tekinetében az összes sportág közül az úszók szerepeltek a legjobban, ami alighanem jól mutatja, milyen kiváló szakmai munka folyik. Természetesen rendkívül fontos, hogy sosem látott kormányzati támogatást kapunk, amelynek köszönhetően minden eddiginél jobb körülményeket tudunk teremteni minden korosztálynak.”

Férfiak
Úszó Európa-bajnokság, Berlin

50 m gyors, Európa-bajnok: MANAUDOU Florent (francia) 21.32, 2.CZERNIAK Konrad (lengyel) 21.88, 3. LIUKKONEN Ari-Pekka (finn) 21.93

400 m vegyes, Eb: Verrasztó Dávid 4:11.89, 2. Roberto Pavoni (olasz) 4:13.75, 3. Federico Turrini (olasz) 4:14.15

4x100 m vegyes, Eb: Nagy-Britannia (Chris Walker-Hebborn, Adam Peaty, Adam Barrett, Benjamin Proud) 3:31.73, 2. Franciaország (Jérémy Stravius, Giacomo Perez-Dortona, Mehdy Metella, Fabien Gilot) 3:32.47, 3. MAGYARORSZÁG (Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Kozma Dominik) 3:33.11,

Nők

50 m gyors, Eb: HALSALL Francesca (brit) 24.32, 2. SJOESTROEM Sarah (svéd) 24.37, 3. OTTESEN Jeanette (dán)24.53

50 m mell, Eb: MEILUTYTE Ruta (litván) 29.89, 2. JOHANSSON Jennie svéd) 30.52, 3. NIJHUIS Moniek (holland) 30.64

200 m pillangó, Eb: 1. Mireia Belmonte García (spanyol) 2:04.79, 2. Judit Ignacio Sorribes (spanyol) 2:06.66, 3. Hosszú Katinka 2:07.28, 4. Jakabos Zsuzsanna 2:08.03

400 m gyors, Eb: Jazmin Carlin (brit) 4:03.24, 2. Sharon van Rouwendaal (holland) 4:03.76, 3. Mireia Belmonte García (spanyol) 4:04.01, 4. Federica Pellegrini (olasz) 4:04.42, 5. Kapás Boglárka 4:06.61

4x100 m vegyes, Eb: Dánia (NIELSEN Mie Oe., PEDERSEN Rikke Moeller, OTTESEN Jeanette, BLUME Pernille) 3:55.62, 2. Svédország (LINDBORG Ida, JOHANSSON Jennie, SJOESTROEM Sarah, COLEMAN Michelle )
3:56.04, 3.Nagy-Britannia (DAVIES Georgia, TAYLOR Sophie, LOWE Jemma, HALSALL Francesca) 3:57.97

Magyarország az arany-ezüst-bronz viszonylatban és az érmek számában is előkelő helyen végzett a ma záruló úszó, műúszó és műugró Európa-bajnokságon Berlinben. A mieink összesen 5 aranyat, 6 ezüstöt és 6 bronzot gyűjtöttek, aminél csak Nagy-Britannia, Oroszország, Olaszország, Németország és Dánia volt jobb, míg az érmek számában csak előbbi négy végzett előttünk.

A mieink helyezése még szebb, ha csak a medencés úszóversenyeket vesszük figyelembe: az 5–4–5-ös mérleggel a dobogón végeztek a mieink az elképesztő formát mutató brit úszók (9–7–8) és az aranyakat kiemelkedő hatásfokkal szállító dánok (6–1–2) dánok mögött. Nyílt vízi úszásban a hollandok (3–1–0), műugrásban és műúszásban az oroszok (5–3–0, ill. 3–0–0) előzték meg jócskán a mezőnyt.

Nagy-Britannia (11, 8, 8 = 27), Oroszország (9, 7, 3 =19), Olaszország (8, 3, 12= 23), Németország (6 , 8, 8 = 22), Dánia (6, 1, 2 = 9), MAGYARORSZÁG (5, 6, 6 =17)

(Forrás: musz, fotók: Kovács Anikó)