Veszprémi és székesfehérvári újoncot avat a rövid pályás EB-n Kiss László

Veszprémi és székesfehérvári újoncot avat a rövid pályás EB-n Kiss László

2012. 11. 07.
Megosztás

Eredetileg három idei ifjúsági Európa-bajnokot szeretett volna a november 22-én kezdődő felnőtt rövidpályás kontinensbajnokságon szerepeltetni Kiss László szövetségi kapitány, de az Antwerpenben a 200 méteres pillangón győztes Szilágyi Liliánáról a 16 éves tehetség makacs vállsérülése miatt le kellett mondania.

Az is elképzelhető, hogy a Kőbánya SC versenyzőjére – a 85 esztendős Gyarmati Dezső unokájára – műtéti beavatkozás vár. Ott lesz viszont a kismedencés vetélkedőn a franciaországi Chartres-ban az antwerpeni aranyérmesek közül Sztankovics Anna, aki az ifik mezőnyében a 100 méteren bizonyult a legjobb mellúszónak, valamint a még csak 15 esztendős Sebestyén Dalma, aki ugyanezen a versenyen a 200 vegyesen győzött, méghozzá Egerszegi Krisztina 23 évig fennálló korosztályos rekordját megdöntve!

A székesfehérvári Hullám’91 színeiben versenyző Sebestyén Dalma (a képen) – Sárdi Ákos és Tóth Gabriella tanítványa - egyike azoknak a „Riói” reménységeknek, akiknek a most következő felnőtt kontinensversenyen újoncként szavaz bizalmat a szövetségi kapitány. Hozzá hasonló megtiszteltetésben részesül egy veszprémi fiatalember is, nevezetesen Rákos Patrik, aki az elmúlt héten a százhalombattai Kiss László Sportuszodában bravúros 14:54.90 perces teljesítménnyel nyerte a „téli bajnokságon” az 1500 méteres döntőt és ezzel az európai ranglista előkelő harmadik helyére került. A Balaton UK Veszprémet erősítő és ott Szokolai László tanítványai közé tartozó hosszútávúszó specialista a 4x200 méteres gyorsváltó tartalékjaként a londoni olimpiára is kijutott, de a 20 éves sportoló végül nem juthatott szóhoz.

Kiss László előterjesztését elfogadva szerdán a Magyar Úszó Szövetség úgy határozott, hogy a november 22 és 25 között megrendezésre kerülő rövid pályás Európa-bajnokságon, ugyanúgy a december 12 és 16 között Isztambulban következő világbajnokságon is 15-15 úszó képviseli a magyar színeket, ám a csapatok összetétele a két verseny között lényegesen változik. Első helyen érdemel említést, hogy a Gyurta-fivérek, az olimpiai bajnok Dániel és testvére Gergő az évadzáró eseményre tartalékolva, illetve az újabb csúcsformájukat december közepére kihegyezve csak Isztambulban „szállnak be”, az EB-t tehát mind a ketten kihagyják, ahogy azt Verrasztó Evelyn is teszi. Mindkét kihívásnak eleget tesz viszont Hosszú Katinka, aki elképesztő győzelmi sorozatot mutatott be a Világkupa sorozaton, és az eddig megszerzett 35 aranyérmével. 5 ezüstjével és négy bronzával magasan vezet az összetettben, ennek köszönhetően a 100 ezer dolláros fődíj egyedüli várományosa a VK utolsó állomása, a szingapúri verseny előtt. Ugyancsak duplázik Jakabos Zsuzsanna is, aki Katinkához hasonlóan nagyon sokat vállalt és jól is teljesített a Világkupa versenysorozatán.

Az EB csapat:

Cseh László, Bernek Péter, Kozma Dominik, Pulai Bence, Dara Eszter (valamennyi Kőbánya SC), Hosszú Katinka (Bajai Spartacus), Jakabos Zsuzsanna (ANK Pécs),Biczó Bence (Debreceni Sportcentrum), Kiss Gergő (Rája 94 UE), Takács Krisztián és Balogh Gábor (Dunaferr DVSI), Verrasztó Dávid és Sztankovics Anna (Jövő SC Veolia), Sebestyén Dalma (Hullám’91 Székesfehérvár), Rákos Patrik (Balaton UK Veszprém).

A VB csapat:

Cseh László, Bernek Péter, Kozma Dominik, Pulai Bence, Dara Eszter, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn, (Jövő SC Veolia), Gyurta Dániel és Gyurta Gergő (Magyar Válogatott), Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Biczó Bence, Kiss Gergő, Takács Krisztián és Balogh Gábor.

(Forrás: T-Mobile Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)