004

Vívás, kajak-kenu, vízi- és kézilabda – Párizs célegyenesében a sportági konzultációk

2024. 04. 18.
Megosztás

A tavaly őszi olimpiai sportági konzultációs sorozat idén tavasszal folytatódik. Fókuszban a párizsi olimpia – immár egyre pontosabb részletekkel. A párizsi finis a vívó-, a kajak-kenu-, a kézi- és vízilabda-szövetség vezetőivel közös párbeszéddel kezdődött április első felében a Magyar Olimpiai Bizottság székházában.

2023 őszén harminc nyári olimpiai sportág sportszövetségének vezetői, szövetségi kapitányai látogattak a Magyar Olimpiai Bizottság székházába a párizsi olimpiai konzultációs sorozat alkalmával. Most tavasszal, alig 100 nappal a játékok előtt már lényegesen több információt tudtak és tudnak megosztani egymással az érintett szövetségek vezetői és a Magyar Olimpiai Bizottság munkatársai. A MOB-nak egyre több ismerete van a szervezői oldalról, a sportágaknak pedig a csapatuk várható létszámát illetően. Több sportág már járt az olimpiai helyszínen tesztversenyen, ismerik a szállást, a feltételeket, a MOB munkatársai pedig több alkalommal jártak szakmai konzultáción Párizsban.

Az őszi megbeszélések középpontjában az adott sportág általános helyzete mellett sportszakmai kérdések, a kvalifikációs út és lehetőségek, valamint az olimpiával kapcsolatos operatív szervezési kérdések álltak. Most tavaszra már sok kérdésre kölcsönösen megadható a válasz, közeledünk a finomhangolás, a konkrétumok egyeztetése felé.

A MOB részéről Fábián László főtitkár, dr. Bartha Csaba operatív igazgató és a különböző szakmai területek munkatársai ülnek asztalhoz. A MOB vezetése mindenekelőtt gratulált a sportági sikerekhez, az olimpiai kvótaszerzésekhez.

0031
MOB-Média/Szalmás Péter

„A Magyar Olimpiai Bizottság minden felmerülő kérdésben igyekszik partner lenni, és amiben szükséges és tud, segítséget adni a szövetségeknek a további zavartalan felkészüléshez és az olimpiai szerepléshez. Ezek a konzultációk nagyon hangsúlyos eseményeink, őszinte párbeszédek, melyek során betekintést kapunk a sportágak aktualitásaiba, felmerülő problémáiba, mi pedig meghallgatjuk őket, megnézzük, miben tudunk a segítségükre lenni. Az iroda munkatársainak egyre több információja van az olimpiával kapcsolatban, ezeket pedig mi tudjuk megosztani a szövetségek vezetésével. A célegyenesben már a részletek egyeztetése a feladat” – hangsúlyozta dr. Bartha Csaba.

002
MOB-Média/Szalmás Péter

A vívószövetséget Csampa Zsolt elnök, Tamás Henrietta főtitkár és Boczkó Gábor szövetségi kapitány képviselte. Április 1-jén zárult hivatalosan a vívók olimpiai ranglistája, a magyarok 15 kvótát szereztek. Először fordul elő a sportág történetében, hogy hat fegyvernem képviselőiből áll össze a magyar olimpiai vívóválogatott. Magyarország csapatban férfi kardban és párbajtőrben, valamint női kardban; egyéniben női tőrben és párbajtőrben, továbbá férfi tőrben nevezhet sportolókat az ötkarikás játékokra (3x3 fős csapat + 3 egyéni induló + 3 csapattartalék, összesen 15 vívó).

0051
MOB-Média/Szalmás Péter

A Magyar Vízilabda Szövetség részéről Madaras Norbert elnök, Kollár Edina operatív vezető, Varga Zsolt férfi-, Cseh Sándor női kapitány valamint Székely Bulcsú sportszakmai vezető, elnökségi tag volt jelen. Vízilabdában Tokióban mindkét csapatunk bronzérmes lett, a nők első ízben szereztek érmet. A férfiak a tavalyi, júliusi fukuokai vizes világbajnokságon, a nők idén februárban, a dohai vébén váltották meg a párizsi repülőjegyet.

005
MOB-Média/Szalmás Péter

A kajak-kenusok részéről Kubina Ádám főtitkár, Boros Gergely szakmai igazgató és Hüttner Csaba szövetségi kapitány egyeztetett a MOB munkatársaival. A sportág képviselői a tavalyi, duisburgi világbajnokságon szerezték meg a kvótákat: férfi kajakban hatot, női kajakban négyet, férfi kenuban hármat és női kenuban kettőt, összesen 15-öt. A kvótaszámot a nők bővíthetik májusban, a szegedi kvalifikációs versenyen.

003
MOB-Média/Szalmás Péter

A kézilabdaszövetség vezérkara is konzultált, delegációjukat Ilyés Ferenc elnök vezette, vele tartott Nagy László elnökségi tag, Horváth Gabriella főtitkár, Pásztor Zsófia technikai edző, Juhász István sportszakmai igazgató, Golovin Vlagyimir női szövetségi kapitány és Ballai Attila kommunikációs, pr- és marketing-igazgató. A sportág sikere, hogy mindkét csapatunk kint kehet az olimpián. 1976, 1980 és 2004 után negyedszer fordul elő, hogy a magyar férfi és női kézilabda-válogatott is olimpiai résztvevő. A férfiak márciusban, Tatabányán szerezték meg a párizsi repülőjegyet, a nők Debrecenben, április közepén.