003

Fókuszban Párizs: röplabdával zárult a konzultációs sorozat

2023. 11. 17.
Megosztás

Harminc nyári olimpiai sportág sportszövetségének vezetői, szövetségi kapitányai látogattak a Magyar Olimpiai Bizottság székházába 2023 őszén a párizsi olimpiai konzultációs sorozat alkalmával. A sort a Magyar Röplabda Szövetség tavasszal megújult vezetése zárta november 16-án.

Az utolsó konzultáció résztvevőit Fábián László, a MOB főtitkára köszöntötte, aki a hazai rendezésű, színvonalas röplabdatornákhoz is gratulált, valamint kiemelte a leányok sikeres maribori EYOF-szereplését is.

A találkozóra a röplabdaszövetség magas rangú delegációval érkezett, bemutatkozott a szervezet új, május végén megválasztott elnöke és vezérkara. A szövetséget dr. Bögöly Gyula elnök – polgári foglalkozásaként büntetőbíró, a Fino Kaposvár SE bajnoki címvédő férficsapatot előzőleg öt évig irányító, a Kaposvári Röplabda Sportegyesület elnöke –, a korábbi válogatott, magyar bajnok röplabdázó Vatai Gabriella, az MRSZ ügyvezető igazgatója, Kormos Mihály szakmai vezető és Soltész Róbert strandröplabda sportági referens képviselte.

004
MOB-Média/Szalmás Péter

A sportág vezetőinek beszámolójából kiderült, hogy a közelmúltban egyszerűsítették a szervezeti struktúrájukat, a játékosok létszámilag „rendben vannak”, noha a nők és férfiak aránya kétharmad – egyharmad; a fiúkat, férfiakat bevonni „nagy kihívás”. Országszerte több helyen működik röplabdaközpont, akadémiai jellegű oktatás. Nagy eredményük az Európa-bajnoki részvétel és a nyári, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon szerzett 4. helye a leány-válogatottnak, de ezeken szeretnének túllépni. A válogatottakat generációváltás jellemzi, sok a fiatal, akik jó alapot, bázist jelenthetnek 2028-ra, a Los Angeles-i olimpiára. A játékokra nagyon nehéz a kijutás, Párizsra talán férfi strandröplabdában lehet még matematikai esély, de nagyon kevés nemzet juthat ki, igazából „álomszerű” lenne a magyar páros részvétele. Célként a vébé-részvételt fogalmazták meg. A sportág csatlakozott a taóhoz, bár ennek hatása inkább a későbbiekben érződhet. Nagy kihívást jelent, hogy nincsen a fővárosban komoly, nagy nemzetközi torna megrendezéséhez elegendő nézőszámot biztosító csarnok, kevés a lehetőség a strandröplabdázók téli felkészüléséhez, illetve igen költséges utóbbiak utaztatása a távoli versenyekre. Sportdiplomáciai vonatkozásban a szerbekkel és az olaszokkal terveznek minél szorosabb együttműködést. Nagy feladatuk az edzőképzés megreformálása, nagyon sok a regisztrált tréner, de elavult módszereket alkalmaznak – ebben fel kell zárkóznunk az élvonalhoz a jobb eredmények reményében; ennek érdekében több egyetemmel, köztük a TF-fel is együttműködnek. Szakmai anyagok, tankönyvek tekintetében is elmaradás tapasztalható. A férfiválogatott élén Nagy Péter kapott bizalmat, aki hosszú távú építkezésbe kezdett. Van jól működő iskolai programjuk, amibe a testnevelőket is mind inkább be kell vonni. A sporttudomány terén egységes mérési protokoll bevezetésén dolgoznak, az előkészítés megtörtént, az adatgyűjtés folyamatban van.

A sportvezetők elmondták, hogy véleményük szerint és a tagországok száma alapján a röplabda a világ legnépszerűbb labdajátéka, 500 millió igazolt játékost tartanak számon világszerte. Ma Európa jelenti az élvonalat – korábban Dél-Amerika volt –, de jönnek föl az afrikaiak is, ami újabb kihívást jelent az öreg kontinens számára.

002
MOB-Média/Szalmás Péter

A MOB által kezdeményezett párizsi konzultációs sorozat ezzel véget ért. 2023 őszén, néhány hét leforgása alatt harminc, a jövő évi játékokban érintett nyári olimpiai sportág került fókuszba. A szakmai egyeztetéseken a 2024-es olimpiára készülő sportági szakszövetségek vezetői, szakmai irányítói és a MOB vezetői, munkatársai vettek részt, mellettük a sportért felelős államtitkárság, a Magyar Antidopping Csoport, a Nemzeti Sportügynökség, az Országos Sportegészségügyi Intézet és a Magyar Edzők Társaságának képviselői is meghívást kaptak.

A megbeszélések középpontjában az adott sportág általános helyzete mellett sportszakmai kérdések, a kvalifikációs út és lehetőségek, valamint az olimpiával kapcsolatos operatív szervezési kérdések álltak. Napirenden volt a létesítményhelyzet és az edzőképzés mellett a sporttudomány is. A konzultációk moderátora Fábián László főtitkár, olimpiai csapatvezető, vagy dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója volt, aki röviden vázolta a MOB Kettőskarrier-programjának lehetőségeit is. A Magyar Antidopping Csoport részéről Juvancz Gabriella tesztmenedzser kiemelten a holléti nyilvántartás pontos vezetésére hívta fel a figyelmet.

Kapcsolódó cikkek:
Kézilabdával, kajak-kenuval indult a MOB párizsi konzultációs sorozata
Fókuszban Párizs: konzultáción a vívás és az ökölvívás
Fókuszban Párizs: konzultáción a judo, vízilabda és úszás
Fókuszban Párizs: konzultáción a triatlon és a birkózás
Fókuszban Párizs: konzultáción a taekwondo és a tenisz
Fókuszban Párizs: konzultáción a sportlövészet és az öttusa
Fókuszban Párizs: konzultáción a szörf, az atlétika, a kerékpár és a lovassport
Fókuszban Párizs: konzultáción a sportmászás és az evezés
Fókuszban Párizs: konzultáción az rg, a műugrás és a torna
Fókuszban Párizs: konzultáción az íjászat, a tollaslabda, a szinkronúszás és a vitorlázás

Fókuszban Párizs: konzultáción a súlyemelés és az asztalitenisz

Fókuszban Párizs: konzultáción a kosárlabda