Tb szil arany 2048x1574

Vívóink értékes kvalifikációs pontokat gyűjtöttek a hétvégi világkupa- és Grand Prix-versenyeken

2024. 02. 12.
Megosztás

A magyar vívók a hétvégi vk- és GP-versenyeken 1 arany, valamint 2-2 ezüst- és bronzérmet szereztek. Ötödik a férfi 4x100m gyorsváltó a dohai vb-n. A női kosárlabda-válogatott lemaradt az olimpiáról. Két magyar ezüst a győri judo European Openen. Második a magyar férfi jégkorong-válogatott az olimpiai előselejtezőn. Bronzérmes a rövidpályás gyorskorcsolyaváltó a drezdai vk-futamon. Gulyás Michelle nyerte a fedettpályás öttusa ob-t. Muszukajev Iszmail 2023 legjobb szabadfogású birkózója Európában.

Tb szil tus 980x547
Andrea Alegni

Vívás. A férfi és női kardozók, valamint a női párbajtőrözők a világkupákon, a férfi és női tőrözők pedig Grand Prix-versenyen küzdöttek az olimpiai ranglistapontokért. Tbilisziben a férfi kard egyéni versenyen megszorítani sem tudták a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áront, aki tizedik vk-aranyát nyerte. Áron mellett Rabb Krisztián volt a nap magyar főszereplője: Somlai Béla korábbi, ifi olimpiai bajnok tanítványa pályafutása legjobbját nyújtotta a felnőtt mezőnyben elért hetedik helyével. A további három magyar főtáblás közül Iliász Nikolász a legjobb 32, Horváth Gergő és Szatmári András a 64 között búcsúzott.

Tbil csapat ezust 1 980x706
Andrea Alegni

Szilágyi Áron egyéni aranya után a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kardcsapat magabiztosan jutott el a döntőig, ahol hajszálnyi hiányzott az aranyéremhez – a nagy rivális Dél-Korea 45:44-re nyerte a finálét. Ezzel a második hellyel két versennyel az olimpiai csapatkvalifikáció zárása előtt továbbra is a fiúk vezetik a kvótaszerző világranglistát.

Lim battai ezust 1 980x771
Luca Pagliaricci/Bizzi Team

A női kardozók Limában léptek pástra. Az egyéni viadalon az ifjú debreceni klasszis, Battai Sugár ezüstérmet nyert, míg Pusztai Liza nyolcadik lett.
A kairói világbajnok csapat további két tagja a 64 között búcsúzott: Katona Renáta a későbbi győztes ukrán Harlantól (6:15), Szűcs Luca a bronzérmes amerikai Tartakovskytól kapott ki (8:15).

Lima kialtas 2 980x706
Luca Pagliaricci/Bizzi Team

A Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású kardcsapat nem bírt az elődöntőben az olimpiai kvalifikációs ranglistát vezető franciákkal (35:45), de a bronztalálkozón a bolgárok elleni szorosnak tűnő 45:42-es végeredmény papíron akár nagy küzdelmet is jelenthetett, de a jegyzőkönyv tanúsága alapján végig a magyar lányok uraltuk a meccset. Ezzel a harmadik hellyel pedig két állomással az olimpiai kvalifikáció befejezése előtt egyre inkább úgy tűnik: a mi helyünk biztos az olimpián.

Ba muhari egyeul erem 1 980x778

Barcelona, world cup womenâs epee 2024In photo: 3. MUHARI Eszter HUNPhoto by: Eva Pavía #BizziTeam

Eva Pavía #BizziTeam

A női párbajtőrözők barcelonai világkupa-versenyén Muhari Eszter nyert bronzérmet. Remek vívással jutott el az elődöntőig, ahol az egyéni világbajnok koreai Song állította meg (7:15). Eszter mellett Kun Anna volt kiemeltként a főtáblán. Kézsérülése után már egyre stabilabb, de tovább kell erősödnie a karjának, nyilván ez is közrejátszott abban, hogy az izraeli Hecht legyőzése után (15:9) a francia Rembitől vereséget szenvedett a 32-ben (6:15).

Barc noi pbt csap 980x653

Barcelona, world cup womenâs epee 2024 In photo: HUNGARY Photo by: Eva Pavía #BizziTeam

Eva Pavía #BizziTeam

A csapatversenyen a bravúr összejött. A Dékány Kinga, Gnám Tamara, Muhari Eszter, Wimmer Dorina a nyolcaddöntőben legyőzte Hongkongot, és ezzel életben tartotta minimális esélyét az olimpiai kvótára a záróverseny előtt. A csapatrangsorban élen álló Dél-Korea következett a negyeddöntőben, és itt nem sok esély volt, 33:45 lett a vége. Az 5-8. helyért viszont sikerült 45:39-re megverni Romániát, és egyetlen tus hiányzott az újabb sikerhez, de a biztos olimpiai résztvevő franciáktól 45:44-re kapott ki Somfai Péter vezetőedző válogatottja, amely ezzel a hatodik helyen végzett. Kun Anna nem vállalta a vívást a csapatban, mivel a műtött keze messze van még a százszázalékostól. Egy utolsó, hajszálnyi esély még maradt a csapatkvótához, ám előtte a budapesti egyéni Grand Prix következik, közel egy hét múlva.

Tor pasztor viv 980x759
Augusto Bizzi

A férfi és női tőrözők torinói GP-versenyén csak egyéni küzdelmeket rendeztek. Dósa Dániel a nyolcaddöntőig menetelt. Csakhogy az egyéni olimpiai kvalifikáció szempontjából két legnagyobb riválisa, a spanyol Llavador és a cseh Choupenitch egyaránt jobban szerepelt nála – utóbbi ráadásul ezüstérmes lett. Így aztán nyílt a verseny, az utolsó két kvalifikációs viadal dönti majd el, hogy a háromból melyik két vívó jut el “egyenes ágon” Párizsba. Másik magyar főtáblás tőrözőnk, Korom Erik a 64-ben az egyiptomi Hamzától kapott ki 15:4-re. Pásztor Flóra ugyanakkor lépett egy jelentőset a párizsi egyéni olimpiai kvalifikáció felé. Ehhez először kellett az, hogy bravúros fordítással a legjobb 64 között a “hirtelen halálban” 13:12-re legyőzze a kiemelt, kanadai Harvey-t. Aztán a következő körben sem állt távol a sikertől az orosz Tripapina ellenében, ám itt nem sikerült a befejezés (12:15). Ugyanakkor a jó hír ebben a körben az volt, hogy azok a rivális európaiak, akik harcban állnak a Törekvés vívójával, ugyancsak elbúcsúztak. Így két versennyel az egyéni kvalifikáció zárása előtt továbbra is kedvező helyzetben van a magyar tőröző.

Vizes vb - Úszás
MTI, Kovács Tamás

Úszás. Mint ahogy már korábban beszámoltunk róla, a katari világbajnokság vasárnap délelőtti előfutamai során a férfi és női 4x100 m gyorsváltó is megszerezte az indulás jogát a párizsi olimpiára. Az esti döntőt a nyolcadik idővel (3:14.73 perc) várta a férfi staféta, amelynek sorrendjén változtatott Sós Csaba szövetségi kapitány, így elsőként a korábbi országos csúcstartó Németh Nándor állt rajtkőre. A BVSC olimpiai döntőse a 8-as pályán egész kiváló, 47.89 másodperces idővel (47.47 Milák Kristóf országos csúcsa) a második helyen váltott Szabó Szebasztiánnal, aki egy helyet csúszott csak hátra. Mészáros Dániel ötödikként adta át a terepet a fantasztikus reakcióval váltó Jászó Ádámnak, aki végül kiváló sprinttel megtartotta ezt a pozíciót, és a délelőtti idejét megjavítva 3:13.66 idővel lett ötödik. Hétfőn a délelőtti előfutamokból egy úszónk sem jutott tovább az esti programba.

Nõi kosárlabda olimpiai selejtezõ - Magyarország - Spanyolor
MTI, Illyés Tibor

Kosárlabda. A soproni női olimpiai kvalifikációs selejtező utolsó játéknapja előtt minden csapat egy-egy győzelemmel és vereséggel állt, és a kora délutáni meccsen hazai szempontból kedvezőtlen eredmény született, mivel az olimpiai ezüstérmes japánok 86-82-re megverték a világbajnoki negyedik Kanadát, így az észak-amerikaiak nem juttatták ki sikerükkel automatikusan a magyarokat is az olimpiai játékokra. A japánokkal együtt a spanyolok is megszerezték a kvótát, így a számukra már nem volt tétje a magyarok elleni zárómeccsnek, nekünk ugyanakkor győznünk kellett az olimpiai részvételhez. A spanyol-magyar összecsapás álomszerűen kezdődött a mieink számára, hiszen a félidőben 46-27-re vezetett a hazai gárda. Térfélcsere után a lelátón ülő – és kiesésre álló – kanadai válogatott csalódottan figyelte, hogy már 22 pontra is ellépnek a magyarok (49-27), akik ekkor már a zsebükben érezhették a párizsi repülőjegyet. Ekkor kisebb megtorpanás következett, a rivális feljött 14 pontra, de a Sopronból nemrég Spanyolországba igazolt Határ Bernadett duplái megnyugtatták a kedélyeket. A 64-50-ről induló zárószakaszban viszont teljes rövidzárlat jött, három perc alatt egyetlen pontra fogyatkozott a különbség (64-63). Az utolsó perc 72-71-gyel kezdődött, majd a spanyolok átvették a vezetést, az utolsó hazai támadás pedig nem járt sikerrel, Határ dobása 6 másodperccel a mérkőzés befejezése előtt kijött a gyűrűről. A válogatott ezzel az utolsó helyen zárt, és nem jutott ki a párizsi játékokra. A magyar női kosárválogatott eddig egyszer, 1980-ban járt olimpián, és Moszkvában negyedik lett.

3. forduló eredményei:
Japán-Kanada 86-82 (20-20, 30-26, 20-21, 16-15)
Spanyolország-Magyarország 73-72 (19-24, 8-22, 23-18, 8-23)
A torna végeredménye: 1. Japán 5 pont, 2. Spanyolország 5 pont, 3. Kanada 4 pont, 4. Magyarország 4 pont. Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény rangsorol.

Az olimpiai női kosárlabdatorna mezőnye:
Ausztrália, Belgium, Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Kína, Németország, Nigéria, Puerto Rico, Spanyolország, Szerbia

A párizsi játékokról lemaradt magyar női kosárlabda-válogatott egyik legjobbja, Juhász Dorka bekerült a soproni olimpiai selejtezőtorna legjobb ötösébe. Mellette a japán Jamamoto Mai és Miazaki Szaori, valamint a spanyol Raquel Carrera és a kanadai Kayla Alexander kapott helyet az all star-csapatban.

Nerpel2024gyor2
judoinfo.hu

Judo. A párizsi játékokra leginkább esélyes magyarok a sűrű program miatt nem indultak a győri Audi Arénában megrendezett European Open olimpiai kvalifikációsversenyen. Az eseményre 34 ország 414 résztvevője érkezett. A mezőnyben minden súlycsoportban többen, összesen 53 versenyző képviselte a magyar színeket. Emellett a külföldi nevezők között voltak olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki érmesek is, csaknem száz olyan judós jelentkezett, akiket a top 100-ban jegyeztek a világranglistán. A szombaton érdekelt 31 hazai versenyzőből az 52 kilogrammban első helyen kiemelt Keller Rebeka szerepelt a legjobban, aki ezüstérmet nyert. A vasárnapi folytatásban 22 hazai indulóból a 90 kilós Nerpel Gergely szerepelt a legjobban, bosnyák, svájci, kazah és ukrán ellenfeleket felülmúlva bejutott a döntőbe, ott azonban már nem bírt újabb ukrán riválisával, így végül ezüstérmes lett. Pongrácz Bence (66 kg) és Szegedi Dániel (73 kg) ötödik, míg Tóth Benedek mellett Kőszegi Rebeka (48 kg) is a hetedik helyen végzett.

Jégkorong olimpiai selejtezõ - Magyarország-Japán
MTI, Hegedüs Róbert

Jégkorong. Olimpiai előselejtező tornát rendeztek a Tüskecsarnokban. A magyar válogatott jól kezdett, hiszen Spanyolországot 7-3-re, Litvániát pedig 7-1-re győzte le. A döntőben a japánok elleni találkozón a magyar válogatott Sofron István góljával vezetést szerzett, de Japán a harmadik harmadban fordított, és 2-1-es sikerével továbbjutott az olimpiai selejtezős csoportból. Vereségével a magyar csapat a második helyen végzett, Japán első helyének köszönhetően majd újabb selejtezőtornát játszik Dánia, Norvégia és Szlovénia ellen augusztus végén.

Valto
hunskate.hu

Rövidpályás gyorskorcsolya. A 2023/2024-es évad első európai világkupa futamát rendezték meg Drezdában. A Bontovics Balázs, Csizmadia Márk, Jászapáti Péter, Tiborcz Dániel összeállítású férfi váltó az 5000 méteres táv ötcsapatos döntőjének első felében a második és harmadik pozícióban "utazott", mígnem 25 körrel a vége előtt egy rossz váltás miatt visszaesett a negyedik helyre. Tíz kör volt hátra, amikor az amerikaiak is a magyarok elé kerültek, de nem sokkal később elestek, így a magyar négyes negyedikként futott be. A futam után a zsűri szabálytalan váltás miatt – ez okozta az amerikaiak esését – kizárta a lengyel kvartettet, így a magyar csapat megszerezte az idény első vk-érmét. A Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somogyi Barbara, Sziliczei-Német Rebeka alkotta női váltó a kisdöntőben szerepelt, ahol az olaszok és kínaiak mögött harmadikként ért a célba, így összesítésben hetedikként zárt. Egyéniben három magyar volt érdekelt a legjobbak között. Bontovics 1000 méteren és a vegyes váltóval, az olimpiai bronzérmes Kónya 500 méteren egyaránt a negyeddöntőben búcsúzott, előbbi 19., utóbbi 14. lett. Sziliczei-Német Rebeka 1500 méteren a B döntőben 4., összesítve a 11. helyen végzett. A 2000 méteres vegyes váltó Csizmadia Márk, Jászapáti Péter, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka összeállításban nem jutott be az elődöntőbe, negyeddöntős idejével 10. helyen zárt.

Európa Játékok - Öttusa
MTI, Koszticsák Szilárd

Öttusa. A hazai rendezésű, fedett pályás nyílt öttusa országos bajnokság a férfi és női sportolóink számára is válogató viadal volt a világkupákon való indulásra.
A nőknél a 18-as finálé mezőnyben hét magyar volt. Az olimpiai kvótás Gulyás Michelle, aki sorozatban negyedszer lett bajnok, jó vívással, 23 győzelemmel és 12 vereséggel alapozta meg még pénteken a versenyét. Hétfőn a lovas pályán hibátlanul ment végig, majd az uszodában 2:10.90 perccel a legjobb időt érte el 200 méteren, végül a kombinált számban pontosan célzott és jól is futott, 11:12.68 perccel a hatodik legjobb volt és nagy fölénnyel zárt az élen.
A budapesti viadalon eldőlt, hogy kik folytathatják a küzdelmet az idei világversenyeken való részvételért, olimpiai kvótaszerzésért. A négy kiemelt, Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Barta Luca és Bauer Blanka mellé a januári, kairói nemzetközi versenyen és a mostani viadalon elért eredmények alapján Erdős Rita és Simon Sarolta csatlakozott, míg Alekszejev Tamara és Réti Kamilla kiesett ebből a versengésből.

A férfiak fináléja hétfő este a kombinációs tusával fejeződik be. Bőhm Csaba, Koleszár Mihály és Szép Balázs mellett Marosi Ádám és Kardos Bence jutott be a döntőbe.
Az olimpiai hatfős keretbe a már olimpiai kvótás Bőhm Csabához, valamint Demeter Bencéhez, Szép Balázshoz, Koleszár Mihályhoz és Bereczki Richárdhoz egy öttusázó csatlakozhatott még. A vasárnapi elődöntő úgy alakult, hogy a különversenyt folytató három öttusázó egyike sem jutott be a döntőbe, így Martinek János szövetségi kapitány – amint azt az MTI-nek elmondta – az elődöntőben elért pontszám alapján tud csak rangsorolni. A körvívást mindannyian ugyanabban a mezőnyben teljesítették, tehát azonos volt a feltétel, az úszásban és a kombinált számban nyújtott teljesítmény pedig független attól, ki melyik elődöntős csoportba került. Tamás 1205, Gáll 1184, Regős 1183 ponttal zárt.

Az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos világkupasorozat március elején kezdődik Kairóban. Áprilisban Ankarában, illetve Budapesten, májusban Szófiában rendeznek egy-egy fordulót, és abban a hónapban lesz a vk-döntő is, ugyancsak Ankarában. A világbajnokságra - amelyen három ötkarikás kvótáért lehet majd küzdeni a férfiaknál és a nőknél is - június közepén kerül sor a kínai Csengcsouban, az olimpia előtt, július második hetében pedig Budapesten rendezik az Európa-bajnokságot.

Birkózó-vb - Muszukajev Iszmail aranyérmes
MTI, Kovács Tamás

Birkózás. A magyar szövetség honlapja szerint a nemzetközi szövetség (UWW) európai szekciójának vasárnapi, bukaresti közgyűlésén a nemzeti szövetségek és a bizottsági tagok szavazták meg a tavalyi év legjobb versenyzőit és edzőit a három szakágban. A szabadfogásúaknál a tavaly Belgrádban 65 kilogrammban világbajnoki címet nyert – és azzal olimpiai kvótát szerző – Muszukajev Iszmail végzett az élen a voksoláson.

Hétfőn a kötöttfogásúak küzdelmeivel rajtol a bukaresti Eb, majd szerdától a nők, péntektől pedig a szabadfogásúaké lesz a főszerep a jövő vasárnap záruló kontinensviadalon. A magyar színeket 18 versenyző képviseli.

A magyarok és a verseny programja:

Kötöttfogás
Hétfő-kedd: 55 kg: nincs magyar induló, 63 kg: nincs magyar induló, 77 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 87 kg: Takács István (BHSE), 130 kg: Vitek Dárius (BHSE).
Kedd-szerda: 60 kg: nincs magyar induló, 67 kg: Mányik Dávid (ESMTK-KIMBA), 72 kg: Váncza István (FTC), 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE).

Női birkózás
Szerda-csütörtök: 50 kg: nincs magyar induló, 55 kg: Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA), 59 kg: Dollák Tamara (UTE), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 76 kg: Nagy Bernadett (UTE).
Csütörtök-péntek: 53 kg: Orsós Sztálvira (Csepel TC), 57 kg: Bognár Erika (BHSE), 62 kg: nincs magyar induló, 65 kg: nincs magyar induló, 72 kg: nincs magyar induló.

Szabadfogás
Péntek-szombat: 57 kg: nincs magyar induló, 65 kg: nincs magyar induló, 70 kg: Muszukajev Iszmail (FTC), 79 kg: nincs magyar induló, 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC).
Szombat-vasárnap: 61 kg: nincs magyar induló, 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya), 86 kg: Vida Csaba (Csepel TC), 92 kg: Juhász Balázs (KTE), 125 kg: nincs magyar induló.

Az Európa-bajnokság nem része az olimpiai kvalifikációnak, de az április 4-7-ig tartó bakui európai olimpiai kvalifikációs versenyre a nemzetek csak abban a kategóriában nevezhetek indulót, ahol az Eb-n is volt versenyzőjük az adott súlycsoportban.

(MOB-összefoglaló)