Vizes vb - Úszás

A férfi és a női 4x100 méteres gyorsúszóváltó olimpiai indulási jogot szerzett

2024. 02. 11.
Megosztás

A dohai világbajnokság medencés úszóversenyeinek vasárnapi nyitónapján eldőlt, hogy a magyar 4x100 méteres férfi és női gyorsváltó is indulhat a párizsi olimpián.

A nyitónap a 4x100 méteres gyorsváltók küzdelmeivel zárult, az ötkarikás kvótákat itt a tavalyi, Fukuokában rendezett vb-n és az itt úszott idők alapján osztották el - a Japánban dobogósok részvétele már biztos volt. A nőknél nem voltak érdekeltek a magyarok, így csak az időeredményeket kellett nézni a fukuokai végeredménnyel összehasonlítva. Ezek alapján a Senánszky Petra, Molnár Dóra, Ábrahám Lilla Minna, Pádár Nikolett által úszott 3:40.02 perces idő elégnek bizonyult az ötkarikás kvótához. A férfiaknál a Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Jászó Ádám, Németh Nándor összetételű négyes nem tudott faragni a fukuokai időből (3:14.42), viszont 3:14.73 perccel a nyolcadik helyen bekerült az esti döntőbe, egyben az olimpián is ott lesz.

A 4x100 m gyorsváltó olimpiai résztvevői:

férfiak: Ausztrália, Olaszország, Egyesült Államok, Kína, Kanada, Brazília, Spanyolország, Nagy-Britannia, Izrael, Németország, Görögország, Szerbia, Magyarország, Franciaország, Japán, Svédország

nők: Ausztrália, Egyesült Államok, Kína, Nagy-Britannia, Svédország, Hollandia, Kanada, Japán, Olaszország, Franciaország, Brazília, Hong Kong, Magyarország, Dánia, Lengyelország

A Team Hungary 8 fővel növekedett, de ez később további 2-2 fő tartalékkal is kiegészülhet. A pontos úszólétszám csak a hivatalos olimpiai csapathirdetésnél realizálódik.

A Team Hungary létszáma: 74 sportoló

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)