Zsivótzky Gyulára emlékeztek győzelmének 50. évfordulója alkalmából

Zsivótzky Gyulára emlékeztek győzelmének 50. évfordulója alkalmából

2018. 11. 01.
Megosztás

Ünnepi vezetőségi ülést tartott a sikátori Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör Egyesület vezetősége, abból az alkalomból, hogy a kör névadója éppen ötven esztendeje szerzett aranyérmet a mexikóvárosi olimpiai játékokon. Az esemény helyszíne az olimpiai bajnokunk nevét viselő kisbéri sportcsarnok volt, emlékezve arra is, hogy a huszadik század magyar atlétája az ottani mezőn vett kezébe először, még gimnazista korában, kalapácsot, amelyet – mint ahogyan azt Kő András „A Kalapácsvető aratása" című művében feleleveníti – otthon vasgolyóból, meg acélsodronyból, meg egy darabka gömbvasból bütykölt össze.

Az ünnepi ülést megtisztelte jelenlétével Sinkovicz Zoltán, a bakonyaljai város polgármestere, s koszorút helyezett el a Zsivótzky Gyula és a sportcsarnok négy évvel ezelőtti névadó ünnepségének emlékét őrző táblánál. Az olimpiai kör képviseletében dr. Printz János Károly elnök koszorúzott, a helyi Légy Több, Tégy Többet Alapítvány képviseletében pedig dr. Udvardi Erzsébet, aki egyben az egyesület alelnöke is. A Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának tagjai közül az ünnepi alkalmon részt vett dr. Jakabházyné Mező Mária is, akit a sikátori kör szintén tagjai között tart számon.

A vezetőségi ülés egyetlen napirendi pontja a visszaemlékezés volt a fél évszázaddal korábbi olimpiai döntő izgalmaira, Zsivótzky Gyula diadalára. A „közvetítést" az egyesület elnöke vállalta, aki sorozatról sorozatra végigkísérte a küzdelmeket, meg-megállva ismertette a verseny állását. A hallgatóságot ezúttal is magával ragadta kalapácsvetőnknek nagy ellenfelével, Romuald Klim-mel folytatott párharca, a 73,36 cm-es teljesítménnyel aratott győzelme. A verseny értékelésénél természetesen szóba került az is, hogy ez az olimpia egyben a magyar kalapácsvetés nagy sikerét hozta, mivel a dobogóra bronzérmesként Lovász Lázár állhatott fel, s nem maradt sokkal le onnan a végül ötödik helyen végzett Eckschmiedt Sándor sem. A mexikói elsősége mellett, kérdések alapján, Zsivótzky Gyula két korábbi olimpiai szerepléséről, a római és a tokiói ezüstérmeiről is szó esett.

A koszorúzással, valamint az ünnepi üléssel az egyesület méltó módon kívánt megemlékezni a Kisbérről indult névadója legnagyobb olimpiai sikeréről, távolról „csatlakozva" a magyar sportolók 1968. októberi kiváló olimpiai szereplésének helyszíneit Mexikóban azokban a napokban felkereső küldöttséghez.

(MOA/PJK, fotó: MTI/Pálfai Gábor, Kisbér Polgármesteri Hivatal/facebook)