20240805 MA halasz bence erematadas 017

Halász Bence megkapta az ezüstjét, a pólósok belelendültek, Marseille-ben az időjárás a főnök – a 10. nap összefoglalója

2024. 08. 05.
Megosztás

Mintha maga az olimpia is rákészült volna a hátralévő napokra, a hétfő csendesebben telt az előző napoknál – legalábbis magyar szemmel. Ám a hét elejére is jutott sikerből, eseményből, bosszúságból.


Amolyan vihar (pontosabban inkább: remélt újabb sikerek) előtti csend telepedett Párizsra a Magyar Olimpiai Csapat kötelékében. Mindössze három sportág szerepelt a napi programban: atlétika, vitorlázás és vízilabda. De még ebbe is fértek sikerek!

A magyar szempontból legfontosabb díjátadó természetesen még a tegnaphoz kötődik, hiszen az atlétika hagyományainak megfelelően a döntő másnapján adták át az érmeket a férfi kalapácsvetés dobogósainak is, azaz Halász Bence ma kapta meg a jól megérdemelt ezüstérmét.

Ha valaki még nem látta volna, a Team Hungary YouTube-oldalán megtekintheti videóinterjúnkat a klasszissal, amiben elmondja, mennyit jelent neki ez az eredmény és hogy mire sarkallja még.

Mindenesetre a mostani ezüstérméhez jár a gratuláció még egyszer!

20240805 MA halasz bence erematadas 021
MOB-Média/Molnár Ádám

A napi sportesemények időrendje, illetve a történelem okán a pólómeccs kívánkozik összefoglalónk élére, hiszen itt a férfitorna utolsó csoportfordulójában Magyarország–Szerbia volt kiírva a B-csoportban, ez pedig bárhol, bármilyen körülmények között rangadó.

A körülmények éppenséggel vegyesek voltak, mert a szerbek és a mieink is szenvedtek el váratlan és kellemetlen vereségeket a mostani találkozásig – ám szerencsére a mi fiaink vettek új lendületet az új uszodába költözéssel, és 17–13-ra elverték a nagy riválist.

Ezzel a harmadik helyen futottak be a csoportban, és a másik hatos második helyezettjével, Olaszországgal találkoznak a negyeddöntőben, szerdán.

20240805 MA hun srb ferfi vizilabda 047
MOB-Média/Molnár Ádám

Mindeközben a Stade de France-ban folytatódott az atlétika: három honfitársunk versenyzett.

A női rúdugrás selejtezőjében Klekner Hanga a 440 centit átvitte, a 455-öt már nem, ezzel a 25. helyen végzett.

„Ilyen a rúdugrás: elsőre kell mindent ugrani, vagy nagyot kell ugrani. Az jobban bosszant, hogy nem ugrottam át a 4.55-t, mint hogy 4.40-nel be lehetett jutni a döntőbe, van ilyen – nyilatkozta Klekner. – Nagyon jó hangulata volt a versenynek, élveztem, jókat is ugrottam. A 4.40-nek egyébként nagyon örültem, és a 4.55-re is voltak jó kísérleteim. A harmadiknál nagyon jó rohamot csináltam, de sajnos alákerültem, és abból nem tudtam fellendülni.”

KLEKNER
MTI/Czeglédi Zsolt

A nők 200 méteres síkfutásának reményfutamában Takács Boglárka a pályaversenyek negyedik napján már negyedszer lépett a teltházas Stade de France rekortánjára, és végül 23.05-tel a 27. lett, így nem került az elődöntőbe.

„Jobb volt, mint a tegnapi: ez okosabban és taktikusabban felépített futás volt – értékelt Takács. – Sikerült megvalósítani mindent, amit mára elterveztem, és tudtam az utolsó erőtartalékaimat mozgósítani, amire szükség is volt. Gondolkoztam, hogy mit lehetett volna másként, de azt hiszem, ha az elejét ismét jobban megfutom, akkor ugyanolyan nehéz lett volna a vége. Egész délután próbáltam pihenni, csak feküdtem az ágyamon, és fájtak a lábaim. Nagyon elfáradtam és nem csak fizikálisan, mert ez az olimpia mentálisan is megviseli az embert. Szerettem volna elődöntőt futni 200-on is, mégis elégedett vagyok.”

TAKACS
MTI/Czeglédi Zsolt

A férfiak 400-as reményfutamában pedig Molnár Attila 45.45-tel a 3. helyen zárt a saját futása során, így nem jutott tovább, összességében a 26. helyen zárt.

„Mindent kiadtam magamból, ezért teljesen mindegy, hogy mennyin múlt a továbbjutás, ennél nem tudtam volna most többet – mondta Molnár, aki az új lebonyolításról is kifejtette a véleményét, majd önkritikusan értékelt. – Nem volt két futás, akkor futottam volna kettőt, ha a régi szabályok szerint zajlik a verseny, vagy ha innen elődöntőbe jutok. Ez így csak másfél futás volt. Úgy tűnik, még nem tartok az elődöntős szinten. Az pedig teljesen korrekt, hogy 45.45-tel ne lehessen elődöntőbe jutni, az ne legyen elég.”

MOLNAR
MTI/Czeglédi Zsolt

A fővárostól távol, Marseille-ben is zajlottak az események, noha a vitorlázók életét folyamatosan nehezíti a kedvezőtlen időjárás. Ennek konkrét hatása is volt hétfőn, mert ugyan a deréksérüléssel küzdő Érdi Mária megnyerte az első futamot, a másodikat nem tartották meg, így maradt a 14. helyen, és nem jutott be a tízes éremfutamba.

„Örülök a futamgyőzelmeknek, de sajnos ez most mellékes dolog – kezdte Érdi. – Életem talán legnehezebb hetein vagyok túl. Rengeteg energiát fektettem ebbe az olimpiai ciklusba, mindenre felkészültünk, begyakoroltunk, minden tökéletesnek tűnt, ezek után kicsit igazságtalan, hogy a derékfájdalmak miatt az elmúlt egy hónapban edzeni sem nagyon tudtam.

Az utolsó pillanatig reménykedtem, hogy ezt is le tudom küzdeni, mint olyan sok nehézséget már pályafutásom alatt, de nem így történt. A nagyszeles futamokban ez óriási hátrány volt, ráadásul az önbizalmam is elment.

Csalódott vagyok, de egyben motivált is! Ma és tegnap is láthatta mindenki, és magamnak is bizonyítottam, hogy ebben a mezőnyben én vagyok az egyik legjobb. Összeszedem magam, rendbe hozom a sérülést, és újra megpróbálom Los Angelesben!’

VITORLA 5
MVSZ/Cserta Gábor

Vadnai Jonatán viszont nem is versenyezhetett a hét első napján, mert nem rendeztek futamot, így az addig általa birtokolt hatodik helyen került az éremfutamba, amit kedden rendeznek Marseille-ben – ha az égiek is úgy akarják.

„Előzetesen bíztam benne, hogy eljutok idáig és ott lehetek az éremfutamban életem első olimpiáján: már mondtam korábban is, hogy nekem tetszik az a felhajtás, ami körbeveszi itt az indulókat, nem teherként élem meg, hanem inkább feldob és motivál – nyilatkozta Vadnai. – Tízen megyünk holnap, ezen belül szoros a pontverseny a harmadik és a nyolcadik helyezett között. Megpróbálok a bronzéremért csatázni, veszíteni valóm nincs! Kedden is gyenge szél várható, meglátjuk, kinek hoz majd szerencsét.”

Az Eb-ezüstérmes Vadnai Jonatán bizonyosan minden idők legjobb magyar eredményét éri el a korábban Lasernek nevezett egyszemélyes hajóosztályban.

VITORLA 4
MVSZ/Cserta Gábor

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.