Párizs 2024 - Vízilabda

Drámai kézi- és pólónegyeddöntő, elhalasztott vitorlafinálé – a 11. nap összefoglalója

2024. 08. 06.
Megosztás

Sok tényező hátráltatta ma a Magyar Olimpiai Csapat sikereinek sokasodását: klasszis ellenfelek, címvédők, balszerencse, szélcsend – de holnap új nap virrad!

Kezdjük a végével: a csapatsportokkal!

A kézis lányok játszottak előbb – és milyen meccset?!

Az egyenes kieséses szakasz átköltözött Párizsból Lille-be, úgyhogy a B-csoportban a harmadik helyről továbbjutó lányaink északabbra találkoztak az A-csoportban második Svédországgal. Ám a rangadó nagy részében nem látszott a különbség: vezetett mindkét fél, a skandinávok néggyel is, a mieink viszont öt másodperccel a rendes játékidő vége előtt…

Mégis a hosszabbítás döntött, ahol elfogytak a mieink, és 36–32-vel a skandinávok jutottak a legjobb négybe.

MA208965
MOB-Média/Molnár Ádám

A női vízilabda-válogatottunk tagjai is hasonlóan csalódottan kászálódtak ki a medencéből az Amerika elleni negyeddöntő után.

Az egy dolog, hogy az USA háromszoros címvédőként érkezett és továbbra is a legnagyobb favorit, ám a mieink rettenetesen megdolgoztatták!

Egyetlen rosszul elsült lövésen múlt a végén, hogy nem folytatódott ez a meccs is a rendes játékidő után – de a labda mellé szállt, az Egyesült Államok nyert 5–4-re, továbbjutott, a lányaink pedig az 5–8. helyért folytathatják.

Keszthelyi 3
MTI/Czeglédi Zsolt

Habár jól kezdett, 6.40 métert ugrott a selejtező első körében, végül nem tudott fináléba jutni Bánhidi-Farkas Petra a női távolugróknál. A következő sorozatban ugyanis 6.33-as, a harmadik, utolsó körben pedig 6.22-es eredményt ért el, így a csoportjában a 11., összességében pedig a 21. helyen zárt. A fináléhoz 6.59-re volt szükség.

„Az első ugrást viszonylag jónak lehet mondani, és bíztam benne, hogy ezen majd sikerül javítani, mert voltak benne technikai hibák, de valahogy mégsem sikerült – szomorkodott Bánhidi-Farkas. – A másik két ugrásnál kicsit hiányzott a vége, kavargó volt a szél is. Nálunk leginkább hátszelet mért a szélmérő, de a nekifutás első részénél viszonylag erős volt az ellenszél, úgyhogy nehéz volt kiszámolni, honnan is lenne jó indulni.”

Bánhidi Farkas
MTI

Az Arena Champs-de-Marsba a judó helyére beköltöző birkózóknál Lévai Zoltán lépett először szőnyegre a honfitársaink közül, méghozzá a kötöttfogásúak 77 kg-os súlycsoportjában. Vb-ezüstérmesünk az eggyel magasabb, de nem olimpiai súlycsoportban, 82-ben világ- és Európa-bajnok Burhan Akbudakkal kezdett a nyolcaddöntőben, és nagyon taktikus, összeszedett teljesítménnyel nyert is ellene 2–1-re.

A negyeddöntőben következett a szintén vb-ezüstérmes azeri Sanan Suleymanov, aki viszont nagyon erősnek bizonyult, és habár akciót egyikük sem tudott kivitelezni, 1–1-gyel, később szerzett ponttal az eurázsiai ment tovább.

„Számítottunk erre, amit az azeri csinált, de arra is, hogy elemelem, meg arra, hogy állásból kitolom, de egyik sem sikerült. Suleymanov lapot húzott 19-re, bízott abban, hogy kivédekezi a lentit, és bejött neki sajnos. Jobban kellene az emelést csinálnom, ez van” – értékelt Lévai.

Viszont utána a legyőzője nem jutott el a döntőig, így a honfitársunkat sem juttatta át a vigaszágra, aki így befejezte a szereplését.

Lévai
MTI/Czeglédi Zsolt

A megkezdődő kajak-kenu futamok során nyolc magyar egység mutatkozott be 500 méteres számokban, közülük egy rögtön a döntőbe jutott, három közvetlenül biztosította helyét a középfutamban, további négy pedig reményfutamból lépett tovább.

Egyetlen szám volt, amelyben már a finálét is ki lehetett harcolni: a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású női kajaknégyes a futamában második lett, ezzel pedig rögtön a döntőbe jutott.

A kajak négyesek és a férfi kenu párosok versenye csütörtökön folytatódik, a K-2-esek és a női C-2-esek pénteken szerepelnek legközelebb. Szerdán női K-1 500, férfi K-1 1000 és C-1 1000 m méteren rendeznek elő- és reményfutamokat.

KOPASZ
MOB-Média/Szalmás Péter

„Ez volt nemzetközi mezőnyben az első pályánk együtt, nagyon jónak értékelem. Fontos kiindulópont volt a mai nap, örülök neki, hogy a legerősebb riválissal, az ausztrálokkal versenyezhettünk együtt, igaz, tisztes távolsággal megnyerték a futamot, ami érthető, hiszen hosszú ideje gyakorolnak együtt. Jól helyt álltunk ahhoz képest, hogy négy hete edzünk együtt” – összegzett a Tokióban ezren egyéniben első Kopasz Bálint a 2021-ben ezüstérmes Varga Ádámmal közös páros futamuk után.

A Rióban és Tokióban a női kajaknégyes tagjaként aranyérmes Csipes Tamara először a négyesről, majd a párosról is nyilatkozott: „A kissé hektikus felkészülés ellenére nagyon jó volt. Előzetesen arról beszéltünk, ha fejben ott vagyunk, és mindenki megcsinálja, amit egyesben tud, akkor magunkat is meglephetjük. Nagyon jó volt, annak ellenére, hogy a táv felétől úgy éreztem, mintha dőlne a hajó, innentől pedig gyakorlatilag kiszálltam, hagytam hogy a lányok becipeljenek. Azt szeretném elérni, hogy magunkat is meglepjük! A páros idején már inkább hátszél volt, így tudtunk egy technikailag nagyon jó pályát jönni, nem kellett belehalni, ez pedig visszahozott kicsit mentálisan.”

CSIPES
MOB-Média/Szalmás Péter

Ma lett volna a férfi vitorlázóknál az ILCA 7 hajóosztály éremfutama Vadnai Jonatánnal a mezőnyben, ám ezt a Marseille partjainál uralkodó szélcsend miatt keddről szerdára halasztották.

A kategória futamait már hétfőn sem tudták megtartani, így Vadnai a korábbi helyezése alapján összesítésben hatodikként került a legjobb tíz versenyzőt felvonultató éremfutamba.

Reméljük, holnap ki is hajózhat.

Vitorla
MVSZ/Cserta Gábor

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.