Úszó-vk

13 érem a budapesti úszó vk-n, bemutatták a nemzetközi szövetség budapesti székházának terveit

2023. 10. 24.
Megosztás

Két úszónk is javított a budapesti világkupán eddigi olimpiai szintes időeredményén. A Nemzetközi Úszószövetség a díjátadó gáláján mutatta be leendő budapesti székházának látványterveit. Hatodik a 3000 m-es női rövid pályás gyorskorcsolyaváltó a montreali világkupán. Az Ecseki Nándor, Majoros Bence duo ezüstérmet szerzett a WTT-sorozat antalyai állomásán. Udvardy Panna és Stollár Fanny egyaránt a döntőig menetelt az amerikai földrészen rendezett két ITF tenisztornán.

Úszó-vk
MTI, Hegedüs Róbert

Úszás. Budapesten a Duna Arénában fejeződött be az úszók világkupa versenysorozata. A hazai indulók 13 érmet, köztük 2 aranyat, 4 ezüstöt és 7 bronzot gyűjtöttek. Az már a rajtlisták láttán várható volt, hogy magyar győztesek lesznek a női 400 vegyesen és a férfi 1500 gyorson, hiszen magyar bajnoki döntőnek tűnt inkább, három-három külföldi kihívóval ez a két világkupaszám. Aztán 400-on Kapás Boglárkának nagyon komolyan kellett hajráznia, hogy ne a szlovén Anja Crevar halássza el az elsőséget, illetve az ifi Európa-bajnok Jackl Vivien elől. Bogi végül régi önmagát idézve visszaverte a szlovén támadását, és hét tizeddel előbb ért a falhoz. A férfi 1500 méter veszprémi háziversenyt idézett, avagy a nagy páros, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid mellett az ősszel velük edző Sárkány Zalán 700-tól teljesen elhúzott a mezőnytől, és aztán maguk között játszották le a helyezéseket. Betlehem ezer méter után váltott úgy ritmust, hogy azt a társak ezúttal nem bírták „lekövetni”, és nagyon simán győzött, ráadásul egyéni csúccsal, 15 percen belüli 14:58.04 idővel. Ez az időeredmény több mint másfél másodperccel jobb, mint a kaposvári magyar bajnokságot elért olimpiai szintes ideje. Pádár Niki ugyan néhány centivel lemaradt a dobogóról 200 méter gyorson, de 1:56.17 idővel megjavította saját junior Európa-rekordját, egyben ez is jobb, mint a fukuakói vb-n úszott olimpiai szintes időeredménye. Sós Csaba szövetségi kapitány összességében a versenyzők hozzáállásával és teljesítményével is elégedett volt. A szakember az M4 Sport Nemzeti Sporthíradó című műsorában hétfőn elmondta: örül az éremszámnak, bár elsősorban nem ebben gondolkodott. „Októberben még nem szoktunk versenyezni, de az eredmények megfelelnek a felkészülés során elvégzett munkának" – fogalmazott.

A februári, dohai világbajnokság előtt vár még egy világverseny a magyarokra, a decemberi, bukaresti rövid pályás Európa-bajnokság, erre a szövetségi kapitány elmondása szerint azok utaznak majd, akik olimpiai A szinttel rendelkeznek, illetve akik egyéni számban aranyérmet szereztek az ifjúsági Eb-n.

A budapesti világkupa magyar érmesei:

Aranyérem:
1500m gyors: 1. Betlehem Dávid 14:58.04
400m vegyes: 1. Kapás Boglárka 4:43.14

Ezüstérem:
1500m gyors: 2. Sárkány Zalán 15:04.88
200m pillangó: 2. Márton Richárd 1:56.21
4x200m gyorsváltó: 2. Magyarország 7:27.27 (Holló Balázs, Rasovszky Kristóf, Németh Nándor, Márton Richárd)
400m vegyes: 2. Holló Balázs 4:16.09

Bronzérem:
1500m gyors: 3. Rasovszky Kristóf 15:08.00
200m hát: 3. Telegdy Ádám 1:58.62
4x100m gyorsváltó: 3. Magyarország 3:18.88 (Márton Richárd, Szabó Szebasztián, Magda Boldizsár, Németh Nándor)
800m gyors: 3. Késely Ajna 8:28.87
200m pillangó: 3. Kapás Boglárka 2:10.27
200m vegyes: 3. Sebestyén Dalma 2:14.42
400m vegyes: 3. Jackl Vivien 4:45.95

A World Aquatics jövõbeli budapesti székházában díjazták
MTI, Kovács Tamás

A Nemzetközi Úszószövetség (World Aquatics – AQUA) a budapesti világkupával egybekötve október 23-án rendezte meg a világszövetség gáláját a szervezet új, fővárosunkban épülő központjában, ahol átadták az év legjobb úszóinak járó címeket. A díjátadót megelőzően bemutatták a World Aquatics leendő székházának terveit. A központ az ütemezés szerint 2026 végére készül el, ugyanakkor a szervezet azt tervezi, hogy már a jövő év második felében részben átköltözik a magyar fővárosba. A júliusban, a fukuokai világbajnokság helyszínén aláírt megállapodás értelmében a székházban dolgozók felét magyarok teszik majd ki.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédében elmondta, hogy Magyarország az elmúlt tizenöt évben rengeteg energiát fektetett a különböző nagy sportesemények megrendezésébe. Kiemelte a korábbi két sikeresen megrendezett vizes világbajnokságot, a nyári atlétikai vb-t, vagy a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, amelynek 1986 óta házigazdája. Hozzátette, eközben pedig több sportágban is kiépült egy komoly infrastrukturális képesség, emellett sportversenyrendezői tudás is. Kijelentette, ennek töretlenül folytatódnia kell, hiszen ez bevonza az embereket a sport világába, ami összességében a legfontosabb cél.

Husszein al-Musszalam, a World Aquatics kuvaiti elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak és a vizes sportág szövetségeinek. Jelezte: ez a komplexum a jövő generációjának épül majd.

A XIII. kerületi, a Duna Arénától néhány perc sétányira található központban – ahogyan az a szemkápráztató bemutató filmből is kiderült – nemcsak irodaépület lesz, hanem helyet kap majd benne egy modern edzőközpont, amelyben egyedülálló módon két edzőmedencén túl egy 27 méter magas óriás-műugrótorony is lesz. Ezen felül szállodai szobákat is kialakítanak a World Aquatics Budapesten tanuló és készülő ösztöndíjasai számára. A 2027-es, immáron harmadik budapesti vizes világbajnokságot már innen szeretné lebonyolítani a szövetség.

RTP 1272
Róth Tamás

A sportolók különversenyében a férfiaknál a kínaiak mellúszó klasszisa, Csin Haj-jang, a nőknél pedig az ausztrálok hátúszó specialistája, Kaylee McKeown diadalmaskodott. Mindkét versenyző mindhárom világkupa-fordulóban, azaz Berlinben, Athénban, valamint az elmúlt hétvégén a budapesti Duna Arénában is mindegyik számot (50, 100, 200 méter) megnyerte, McKeown ráadásul a magyar fővárosban 50-en és 100-on világcsúcsot állított fel.

A World Aquatics jövõbeli budapesti székházában díjazták
MTI, Kovács Tamás

Az eseményen részt vett Gyulay Zsolt, a MOB elnöke, Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a NOB tiszteletbeli tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke, továbbá Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is.

Valtokep
moksz facebook

Rövid pályás gyorskorcsolya. Montreálban rendezték a 2023/24-es idény első világkupafutamát. A magyar női 3000 m-es váltó Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somodi Maja Dóra, Sziliczei-Német Rebeka összeállításban a B döntőben a kínaiak mögött a második helyen ért a célba, így a 6. helyen végzett.

A 2000 m-es mix váltó Bácskai Sá Luca, Jászapáti Péter, Kónya Zsófia, Nográdi Bence, a holland és a lengyel váltó mögött 3. lett a nyolcaddöntőben, ezzel végül a 9. helyen zárt.

A férfi 5000 m-es váltó sem jutott be az elődöntőbe. A Bontovics Balázs, Jászapáti Péter, Nográdi Bence, Tiborcz Dániel alkotta négyes a negyeddöntőben szintén a harmadik helyen végzett, de mivel a következő fordulóban a kazah váltót sárga lapos figyelmeztetéssel kizárták az elődöntőben, így a váltó a 8. helyen fejezte be a versenyt.

Az egyéni számokban 1000 méteren Sziliczei-Német Rebeka bejutott az elődöntőbe, de ott futamából kizárták, így a 10. helyet szerezte meg. Bácskai Sára Luca és Tiborcz Dániel 500 méteren, Jászapáti Péter pedig 1000 méteren zárt a negyeddöntőben.

A magyar színekben olimpiai bajnok Liu Shaoang, már kínai színekben megnyerte az 500 m-es távot, továbbá bátyjával Shaolinnal a mix váltók küzdelmében szerzett aranyérmet.

Ecseki majoros kallberg karlsson jpg
asztaliteniszezz.hu

Asztalitenisz. A WTT-sorozatának 75 ezer dollár összdíjazású törökországi viadalán, Antalyában az Ecseki Nándor, Majoros Bence duó az első két játszmában nem tudta igazán megnehezíteni Lim Dzsong Hun és An Dzse Hjun dolgát, a harmadik szettben azonban jól játszottak és szépítettek, a negyedik játszmában viszont ismét a rivális volt a jobb, így meg kellett elégedniük a második hellyel. Az olimpiai kvótáért küzdő Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes páros a negyeddöntőben a román Ionescu, Szőcs kettőstől nagy csatában 3:2 arányú vereséget szenvedett. Az egyes számokban nem jutott magyar a főtáblára.

Meridai tenisztorna

Udvardy Panna

MTI, Lorenzo Hernandez

Tenisz. Udvardy Panna kikapott a döntőben az egyesült államokbeli Maconban rendezett, 80 ezer dollár (29 millió forint) összdíjazású kemény pályás női tenisztorna vasárnapi döntőjében. A világranglistán 123. magyar játékos a fináléban 1 óra 21 perces összecsapáson szenvedett vereséget a hazai közönség előtt szereplő, a viadalon első kiemelt Taylor Townsendtől, a WTA-rangsor 80. helyezettjétől.

Stollár Fanny a 60 ezer dollár összdíjazású kemény pályás ITF tenisztornán a kanadai Saguenay-ban a világranglistán 302. magyar játékos 6:4, 6:4-re kapott ki az első helyen kiemelt, hazai pályán játszó Katherine Sebovtól (155.).