150 nap múlva kezdődik a phjongcshangi téli olimpia

150 nap múlva kezdődik a phjongcshangi téli olimpia

2017. 09. 11.
Megosztás


150 nap és fellobban az olimpiai láng a phjongcshangi olimpiai stadionban, és kezdetét veszi a XXIII. Téli Olimpiai Játékok, ahol 15 sportág 102 versenyszámában avatnak bajnokot. Több sportágban még tartanak, vagy éppen most kezdődnek a kvalifikációs versenyek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2011. július 6-án döntött a játék helyszínéről a dél-afrikai Durbanban. A három pályázó közül már a szavazás első fordulójában a koreai Phjongcshang 63 szavazattal végzett az élen, München (25) és Annecy (7) ellenében.

Magyar szempontól eddig egy hivatalos kvótánk van. Műkorcsolyázásban női egyéniben a világbajnokságon szerezte meg hazánknak az indulás jogát Tóth Ivett. A magyar műkorcsolyázó nemrég lábsérülést szenvedett, s csak novemberben tudja megkezdeni a versenyzést. A részvételre rajta kívül még Megyesi Fruzsina is harcba száll. A két versenyző között kvalifikációs versenyeken mutatott forma dönti majd el, hogy melyikük indulhat az olimpián.

A pontozásos sportág még párosban és jégtáncban célozza meg az indulás jogának megszerzésért. A szeptember 27-30. közötti oberstdorfi versenyen párosban 13 nevező között Beklemicseva Daria és Magyar Márk, a jégtáncban 17 nevező között indul az Anna Janovszkaja, Lukács Ádám kettős is. Párosban még 4, jégtáncban 5 hely kiadó az olimpiára.

Gyorskorcsolyában a Kanadában készülő Nagy Konrád az elmúlt év időeredményei alapján esélyes az olimpiai részvétel megszerzésére 1000 és 1500m-en is.

Rövidpályás gyorskorcsolyában 16 nap múlva Budapesten a BOK-csarnok lesz a négy kvalifikációs világkupaverseny első állomása. A short track kvalifikációs szabályait itt megtalálják.

Alpesi sízésben 320 versenyző (22 nemzetenként, maximum 14 férfi vagy nő) indulhat az olimpiai játékokon. Jelen állás alapján Magyarország 1 férfi és 2 női sportoló indulására jogosult.

Sífutásban a nemzet jogán egy férfi versenyzőnk nevezhető.

Szabad síelésben (free style) esélyes a kvóta megszerzésére Swaney Elizabeth Marion, aki jelenleg a 29. a világranglistán a half-pipe (félcső) versenyszámban. Az olimpiai indulók száma 24.

Snowboard parallel GS (32 induló) és slopestyle (40 induló) versenyszámban egy férfi versenyzőnknek van esélye odaérni az olimpiára.

Az alpesi és északi síszámokban a kvalifikációs idő 2018. január 21.-én zárul.

Biatlonban 218 kvóta már gazdára talált, a maradék 12 olimpia helyet az idei világkupaversenyek alapján osztják ki a kvótát nem szerzett nemzetek között. Magyarország a kvóták újraelosztásánál kaphat esetleg indulási jogot.

A magyar csapat várható létszáma megközelítőleg hasonló lesz, mint Szocsiban volt, ahol 16-an képviselték hazánk színeit az olimpián.

Versenyzőink két faluban lesznek elszállásolva, a jeges sportokban indulók Gangneungban, a síversenyek résztvevői Phjongcshangban laknak majd.



(MOB)