150 nap múlva kezdődik Nanjingban az ifjúsági olimpia!

150 nap múlva kezdődik Nanjingban az ifjúsági olimpia!

2014. 03. 18.
Megosztás

Szerdán elkezdődik a 150 napos visszaszámlálás: augusztus 16-án megkezdődik Nanjingban a II. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékok (YOG). A nyári és téli olimpiák utáni második legjelentősebb ötkarikás rendezvényen, a kínai városban augusztus 28-ig tartó multisporteseményen 28 sportág versenyszámaiban hirdetnek olimpiai bajnokot.

A 14-18 éves korosztály versenyein a nemzeti olimpiai bizottságok fiataljai vehetnek részt, Szingapúrban 204 ország sportolói küzdöttek az érmekért.

A magyarok az elsó ifjúsági olimpián, Szingapúrban remekül szerepeltek, az összesített éremtáblázaton, 17 éremmel, a 8. helyen zártak. Az összefoglaló írásunkat itt megtalálja.

Az ifjúsági olimpia a sport, a nevelés és kultúra jegyében zajlik. Annak ötletét 2001-ben Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság akkori, belga elnöke vetette fel. 2008. december közepén a NOB Végrehajtó Bizottsága jóváhagyta az I. Ifjúsági Olimpiai Játékok műsorát és kvalifikációs rendszerét, valamint kulturális és nevelési programját, melynek értelmében a londoni olimpia műsorán szereplő 26 sportág, 201 számában 3594 fiatal indulhat. A 15-16 évesek 27, a 16-17 évesek 111, a 17-18 évesek 63 versenyszámban mérkőzhetnek.

Nanjingot, mint az ifi olimpia házigazdáját, 2010 februárjában, a NOB vancouveri, 122. ülésén hozott szavazás eredményeként választották. A kínai város a lengyel Poznannal volt szoros csatában, végül az ázsiai település 47, az európai 42 szavazatot kapott. A harmadik pályázó, a mexikói Guadalajara, anyagi okokra hivatkozva visszalépett a rendezés szándékától.

Nanjingban, 28 sportág összesen 222 versenyszámában (109 férfi, 95 nő és 18 vegyes) összesen 3808 versenyző állhat majd rajthoz.

A magyar fiatalok várhatóan az asztalitenisz, atlétika, birkózás, íjászat, judo, kajak-kenu, kerékpár, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, súlyemelés, taekwondo, tenisz, torna, triatlon, úszás, vitorlázás, vívás sportágakban vonulhatnak korosztályuk legjobbjaival küzdőtérre.

A kvalifikáció javában zajlik, 150 nappal a játékok előtt 20 magyar versenyző mehetne Nanjingba, a végleges versenyzői létszám az 50-et is meghaladhatja. Az asztaliteniszező Szudi Ádám, a judós Gercsák Szabina és Sárecz Márton, az öttusázó Tomaschof Soma, a sportlövő Péni István, a vitorlázó Vadnai Jonatán és Érdi Mária saját jogán vehet részt, a kajak-kenu 3 (fiú K1,C1, leány K1), a kerékpár 2 (fiú csapat), az úszás 8 (4 fiú és 4 lány) fővel képviselheti Magyarországot Nanjingban. Utóbbi sportágakban később döntenek, kik is lehetnek a Magyar Csapat tagjai. Csapatsportágban nem leszünk érdekeltek, a hiszen Európából csak a kontinensbajnokok vívhatták ki a jogot az indulásra.

Thomas Bach, a NOB tavaly megválasztott elnöke, novemberi látogatásakor pozitívan nyilatkozott a kínai helyszínen tapasztaltakról. „Nanjing egy vibráló város, és fantasztikus házigazda lesz a következő nyáron, mind a 3800 sportoló számára. A szervezőbizottság egy rendkívül fiatal és dinamikus csapat, melynek eltökélt célja, hogy egy tökéletes rendezvényt alkossanak 2014 nyarára” - mondta akkor az olimpiai bajnok német sportdiplomata.

A nyári ifi olimpia megnyitója előtt 300 nappal készült, videókkal színesített cikkünket ide kattintva olvashatja.

Az egyes sportágak olimpia kvalifikációjáról többet itt olvashat

A magyar csapat létszámáról itt talál információkat.

A nanjingi ifjúsági olimpia hivatalos honlapja: www.nanjing2014.org/en/